Οι έγκυες θα πρέπει να περιμένουν να γεννήσουν και μετά να εμβολιαστούν | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Οι έγκυες θα πρέπει να περιμένουν να γεννήσουν και μετά να εμβολιαστούν

εμβόλιο για κορωνοιο

Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η Public Health England, οι έγκυες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να γεννήσουν προτού μπορέσουν να εμβολιαστούν κατά του Covid- 19.

Κι αυτό γιατί, ενώ «δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος κίνδυνος» που να σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, «όπως με τα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες».

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο συστήνεται:

  • Εάν μια γυναίκα είναι έγκυος, τότε ο εμβολιασμός της για Covid-19 αναβάλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη της.
  • Εάν μια γυναίκα κάνει την πρώτη δόση και ενδιάμεσα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος, τότε πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη της και μετά να λάβει τη δεύτερη δόση.
  • Όσες νέες μητέρες θηλάζουν δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο και μπορούν να εμβολιαστούν ανεπιφύλακτα.
  • Όσες έγκυες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, ανεξάρτητα από την εγκυμοσύνη τους, θα πρέπει μόλις γεννήσουν να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, να μας σχολιάσει αυτές τις νέες συστάσεις της βρετανικής επιτροπής:

«Είναι σαφές ότι από όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα δεν εγείρονται ούτε ανησυχία μα ούτε κάποιος προβληματισμός για την ασφάλεια και τυχόν παρενέργειες για τα εμβόλια που είναι έτοιμα να πάρουν έγκριση. Απ΄ την άλλη όμως δεν υπάρχουν και επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κι αυτό γιατί οι έγκυες δεν συμπεριλήφθηκαν σε καμιά από τις κλινικές δοκιμές που έγιναν».  

Και συνεχίζει: «Από όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι απόλυτα σαφές ότι οι έγκυες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, ερευνητικά δεν έχει διαπιστωθεί η πιθανότητα να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από την έγκυο στο έμβρυο. Μολαταύτα,  οι έγκυες θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Να προσέχουν, δηλαδή, για ύποπτα συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια), ειδικά μάλιστα αν έχουν ταξιδέψει ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα ή ακόμα κι αν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα στην περιοχή τους. Αν μάλιστα εκδηλώσουν παρόμοια συμπτώματα, τότε δεν θα πρέπει επισκεφτούν το μαιευτήριο ή νοσοκομείο μόνες τους, αλλά να επικοινωνήσουν με τον γυναικολόγο τους ή με τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές (ΕΟΔΥ) για οδηγίες».

Διαβάστε περισσότερα για τον κορωνοϊό και την εγκυμοσύνη

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN