Δευτερογενής ή δευτεροπαθής υπογονιμότητα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Δευτερογενής ή δευτεροπαθής υπογονιμότητα

γυναικα κανει τεστ εγκυμοσυνης

Η δευτερογενής υπογονιμότητα αφορά τη γυναίκα που έχει συλλάβει μία τουλάχιστον φορά ή έμεινε έγκυος και γέννησε παλιότερα, αλλά αργότερα με το πέρασμα του χρόνου, χάνει τη γονιμότητα της.

Όπως εξηγεί ο  Δρ. Θάνος Παράσχος, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, όλες οι γυναίκες θα αναπτύξουν κάποια στιγμή δευτεροπαθή γονιμότητα, καθώς αυξάνεται η ηλικία τους. Τι θα πει αυτό; Ότι μία γυναίκα μπορεί να έχει αποκτήσει ένα ή και περισσότερα παιδιά σε νεότερη ηλικία π.χ. στα είκοσι ή στα τριάντα, κι αν θέλει να ξαναμείνει έγκυος πολύ αργότερα π.χ. στα σαράντα, να ανακαλύψει ότι δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να συλλάβει.

Η πρωτοπαθής υπογονιμότητα αφορά μια γυναίκα που δεν έχει καταφέρει να συλλάβει ποτέ παρά τις προσπάθειες της. Αντίθετα, η δευτερογενής υπογονιμότητα αφορά τη γυναίκα έχει γίνει ήδη μητέρα, αλλά σε επόμενη προσπάθεια δεν μπορεί να συλλάβει ξανά ή δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη.

«Η δευτερογενής ή δευτεροπαθής υπογονιμότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ειδικοί της εξωσωματικής, όταν γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά χωρίζουν και προχωρούν σε δεύτερο γάμο και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με τον νέο σύντροφό τους, όμως διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν», εξηγεί ο Δρ. Παράσχος και συνεχίζει: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ομάδα γυναικών που έχει βιώσει τη μητρότητα, όμως επιθυμεί ένα παιδί στο νέο κεφάλαιο της ζωή τους. Και φυσικά, είμαστε δίπλα τους σε αυτή την επιθυμία για να τις βοηθήσουμε να τα καταφέρουν».

Τι άλλο μπορεί να φταίει στην δευτεροπαθή υπογονιμότητα εκτός από την ηλικία;

Ο Δρ. Θ. Παράσχος επισημαίνει πάντως ότι, εκτός από την ηλικία, αίτια της δευτερογενούς υπογονιμότητας μπορεί να είναι και οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που προκαλούν διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια.

«Εκτιμάται ότι 1 στις 8 γυναίκες με ιστορικό χλαμυδίων έχουν δυσκολία να μείνουν έγκυος. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι προβλήματα που προκύπτουν στη μήτρα όπως οι συμφύσεις από αμβλώσεις, τα ινομυώματα που μπορεί να εμφανιστούν και δυσκολεύουν τη σύλληψη και εμφύτευση του εμβρύου, η απόφραξη σάλπιγγας από κάποια γυναικολογική λοίμωξη.

Επίσης, η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι αίτιο δευτεροπαθούς υπογονιμότητας όπως και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα αίτια, για αυτό κάθε γυναίκα που καθυστερεί να συλλάβει, ενώ είχε πετύχει προηγούμενη εγκυμοσύνη, πρέπει να απευθύνεται στον ειδικό γονιμότητας για να διερευνήσει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει σιωπηλά και να συνδέονται με υπογονιμότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λύνονται με τη βοήθεια της ιατρικής όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης των ινομυωμάτων ή απόφραξης σαλπίγγων. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη βελτίωση της γονιμότητας ή χειρουργική επέμβαση για τη διαχείριση μιας υποκείμενης πάθησης. 

Φυσικά θα πρέπει να διερευνηθεί και η γονιμότητα του συζύγου ή συντρόφου, γιατί να μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες είναι αρκετά συχνά.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί ο γιατρός να συστήσει να γίνει χρήση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Όποιο κι αν είναι το αίτιο της δευτερογενούς υπογονιμότητας είναι σημαντικό ότι υπάρχουν λύσεις για να καταφέρει κάθε γυναίκα να αποκτήσει το παιδί που θέλει».

Μητέρα ξανά με ωάριο δότριας

Ο Δρ. Παράσχος επισημαίνει πάντως ότι αρκετές γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά από κάποιο πρώτο γάμο και θέλουν να αποκτήσουν παιδί με νέο σύντροφο και δεν τα καταφέρνουν λόγω ηλικίας, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν δανεικά ωάρια. Φυσικά, το καλύτερο από όλα είναι να έχει προνοήσει μια γυναίκα καταψύχοντας τα δικά της ωάρια, καθώς ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το σενάριο της ζωής της, ακόμα κι αν έχει ήδη αποκτήσει παιδιά.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN