Covid-19 και ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Covid-19 και ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

κορωνοιος covid-19

Πώς η νόσος COVID-19 επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών και πώς μπορούν να προστατευθούν;

Γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι η νόσος COVID-19 δεν πλήττει μόνο το αναπνευστικό σύστημα, αλλά πολλά και διαφορετικά συστήματα του οργανισμού. Υπάρχουν ήδη αναφορές για την Long Covid, ένα σύνδρομο όπου κάποια συμπτώματα της νόσου, όπως η εξάντληση, εμμένουν για πολύ καιρό. Έκδηλη ωστόσο ανησυχία εκφράζεται από εκείνους που βρίσκονται σε αναπαραγωγική διαδικασία. Όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες. Να κάνουν ή να μην κάνουν το εμβόλιο. Καθώς εκφράζεται -μεταξύ άλλων- και ο φόβος αν το εμβόλιο επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα.

Η COVID-19 έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των όρχεων

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, «αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί κάποια άρθρα με έρευνες που δείχνουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στη λειτουργία των όρχεων και την παραγωγή σπέρματος σε άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19. Επομένως, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίδραση της νόσου COVID-19 στην ανδρική γονιμότητα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός SARS-COV-2 έχει βρεθεί στο σπέρμα ανδρών με λοίμωξη COVID-19 και θεωρητικά αυτός ο ιός μπορεί να επηρεάσει τις ανδρικές ορμόνες που είναι απαραίτητες για την κανονική παραγωγή σπέρματος. Έχουν υπάρξει μάλιστα αναφορές ανδρών με πόνο στους όρχεις ή στο όσχεο μετά τη νόσο COVID-19.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι οι άνδρες που ενδιαφέρονται για τη γονιμότητά τους δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτήν σε σχέση με το εμβόλιο, αλλά σε σχέση με την αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από COVID-19, αν δεν εμβολιαστούν. Το καλύτερο επομένως είναι να εμβολιαστούν είτε προσπαθούν να τεκνοποιήσουν είτε η τεκνοποίηση είναι στα άμεσα σχέδια τους είτε βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τη σύντροφό τους.»


Διαβάστε περισσότερα:

Ανδρική Υπογονιμότητα

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN