Απόξεση ενδομητρίου πριν την εξωσωματική | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Απόξεση ενδομητρίου πριν την εξωσωματική

γυναικολογική εξέταση για απόξεση ενδομητρίου

Ποια μέθοδος προτείνεται από το 1/3 των γιατρών χωρίς σαφή οφέλη στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το ένα τρίτο των ειδικών γονιμότητας εξακολουθεί να συνιστά έναν τύπο θεραπείας για την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης που δεν προσφέρει ξεκάθαρο όφελος για τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Fertility.

Ποιος είναι αυτός ο τύπος θεραπείας; Η απόξεση ενδομήτριου. Πρόκειται για μια τεχνική κατά την οποία πραγματοποιείται μια μικρή γρατζουνιά ή βιοψία ιστού στην εσωτερική επένδυση της μήτρας πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση και προσφέρεται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ορισμένες κλινικές γονιμότητας.

Με ποια λογική προτείνεται η συγκριμένη θεραπεία

Η συγκεκριμένη θεραπεία στηρίζεται στην υπόθεση ότι ο τραυματισμός του βλεννογόνου της μήτρας μπορεί να αυξήσει κατά κάποιο τρόπο την πιθανότητα εμφύτευσης εμβρύου και συνεπώς την εγκυμοσύνη.

Κάποιες πρώτες μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ένα πιθανό όφελος από την απόξεση του ενδομήτριου πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση, ειδικά σε γυναίκες με προηγούμενη αποτυχία εμφύτευσης. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες κρίθηκαν κακής ποιότητας και είχαν υψηλό κίνδυνο μεροληψίας στον σχεδιασμό τους. Έκτοτε, δηλαδή, αρκετές μεγάλες, τυχαιοποιημένες δοκιμές δεν ανέφεραν σαφές όφελος από την απόξεση του ενδομήτριου για τη βελτίωση των ποσοστών εγκυμοσύνης.

Παρόλα αυτά η μέθοδος, όπως αποδεικνύει η μέχρι τώρα έρευνα, προτείνεται από κάποιους ειδικούς της εξωσωματικής. Παρά την έλλειψη σαφών αποδείξεων ότι η παρεμβατική διαδικασία απόξεσης ενδομήτριου στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης μωρού, τα στοιχεία των τελευταίων ερευνών του 2020 δείχνουν ότι το ένα τρίτο των ειδικών γονιμότητας εξακολουθούν να προσφέρουν αυτήν τη συχνά επώδυνη διαδικασία.

Τελικά βοηθά στην εξωσωματική η απόξεση ενδομητρίου;

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε ανώνυμα 121 ειδικούς γονιμότητας μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020. Οι συμμετέχοντες από την Αυστραλία (67%), το Ηνωμένο Βασίλειο (25%) και τη Νέα Ζηλανδία (8%) ρωτήθηκαν για τις απόψεις τους σχετικά με τα οφέλη της διαδικασίας, τις πολιτικές ή τη στάση της κλινικής τους, καθώς και τις σκέψεις τους για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια εμφανή μείωση στην εφαρμογή της θεραπείας σε διάστημα πέντε ετών. Παρόλα αυτά το 34% των κλινικών εξακολουθούν να προσφέρουν ή να συνιστούν τη διαδικασία -- συνήθως σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης.

Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες ειδικούς πίστευε ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας για τις γυναίκες που απέτυχαν να μείνουν έγκυες μετά από αρκετούς γύρους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με μια πιο προσεκτική ανάλυση πάντως, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα μόνο το 10% των ειδικών στις κλινικές γονιμότητας διεθνώς πιστεύει πραγματικά ότι το ξύσιμο του ενδομήτριου βελτιώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης στον πρώτο κύκλο εξωσωματικής. Ένα 55% παραδέχτηκε ότι συχνά πρόκειται για μια θεραπευτική επιλογή «έσχατης λύσης» για τις γυναίκες με αποτυχία σε πολλούς γύρους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι επιπλέον λόγοι που η μέθοδος φαίνεται να εγκαταλείπεται σταδιακά

Αυτό που προέκυψε επίσης από την έρευνα είναι ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο πόνος ή η ενόχληση είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα της προτεινόμενης θεραπείας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεώρησαν το κόστος και την ταλαιπωρία ως περαιτέρω επιβάρυνση.

Ο Δρ. Παράσχος αναφέρει πάνω σε αυτό: «Η μέθοδος της απόξεσης ενδομήτριου φαίνεται να έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, πιθανώς μετά από πρόσφατες δημοσιεύσεις μελετών που δείχνουν ότι η διαδικασία είναι ασαφής στο αν βελτιώνει την πιθανότητα απόκτησης μωρού. Επιπλέον, οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πολλοί ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης ανταποκρίνονται στα νέα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν.

Θα πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι η έρευνα περιορίστηκε σε τρεις χώρες, επομένως τα ευρήματα ενδέχεται να μην μπορούν να γενικευτούν σε άλλους πληθυσμούς. Με λίγα λόγια, προφανώς και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουμε σε απόλυτα σαφή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Θα ήθελα όμως πάνω σε αυτό να συμπληρώσω ότι πλέον οι ειδικοί της εξωσωματικής έχουμε αρκετές εναλλακτικές να προτείνουμε στις γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης, όπως η εξωσωματική με ωάρια δότριας που αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής και συνήθως δίνει λύση στο πρόβλημα υπογονιμότητας αυτών των γυναικών.

Επίσης, η μεταφορά του εμβρύου στο στάδιο της βλαστοκύστης, που είναι ένα πιο ώριμο στάδιο, συχνά αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας εμφύτευσης. Γενικά, ο ειδικός της εξωσωματικής έχει πλέον στα χέρια του πιο ισχυρά όπλα για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας εμφύτευσης και δεν χρειάζεται να πειραματίζεται με αμφιλεγόμενες μεθόδους που καταπονούν τη γυναίκα και την κουράζουν ψυχολογικά.

Στο Κέντρο μας δείχνουμε μεγάλη ευαισθησία στην ψυχολογία της γυναίκας που είναι σε διαδικασία εξωσωματικής και για αυτό προτείνουμε να υπάρχει και στήριξη από την ομάδα των ψυχολόγων μας, ώστε η γυναίκα να είναι ενδυναμωμένη από όλες τις απόψεις στην ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής της που προσπαθεί να συλλάβει. Παράλληλα, την ενημερώνουμε και εξετάζουμε μετά από προσεκτική συζήτηση όλες τις εναλλακτικές που γνωρίζουμε ότι αυξάνουν στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής, ώστε να βοηθήσουμε το ζευγάρι να κατακτήσει τον στόχο «οικογένεια» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.»

Διαβάστε περισσότερα για ό,τι αφορά την εξωσωματική με ωάρια δότριας

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN