Αποβολή: τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αποβολή: τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

σημάδια αποβολής

Η αποβολή είναι κάτι που κάθε γυναίκα φοβάται. Κάποιες γυναίκες μένουν έγκυες εύκολα, αλλά αποβάλλουν επίσης εύκολα. Αν ανήκετε κι εσείς σ’ αυτή την κατηγορία να θυμάστε ότι σήμερα η επιστήμη είναι σε θέση να εντοπίσει τα πολλά και διαφορετικά αίτια που μπορεί να κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο πρόβλημα, δίνοντας τη λύση που θα φέρει το πολυπόθητο μωρό στην αγκαλιά σας.

Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Θάνος Παράσχος εξηγεί ότι περίπου το 30-50% των γονιμοποιημένων ωαρίων αποβάλλεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες, όμως αυτές οι αποβολές δεν γίνονται αντιληπτές, επειδή συμπίπτουν με τη χρονική περίοδο της αναμενόμενης εμμήνου ρύσεως.

Ωστόσο ένα στα διακόσια ζευγάρια που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια έρχονται αντιμέτωπα μ’ αυτό το εξαιρετικά ψυχοφθόρο πρόβλημα: τις επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Σε αυτά τα ζευγάρια συμβουλές, όπως «ξεκουράσου ή μη σηκώνεσαι από το κρεβάτι», που συνήθως συστήνει ο περίγυρος δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού τα κρυφά αίτια απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

Παρόλο που σε ποσοστό 50% των περιπτώσεων, δεν ανευρίσκεται μια ξεκάθαρη αιτία για τις αποβολές, αφού οι εξετάσεις αποβαίνουν φυσιολογικές, σήμερα η επιστήμη είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε πολλά και διαφορετικά προβλήματα που σχετίζονται με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές μιας γυναίκας, διασφαλίζοντας την δυνατότητα για μια φυσιολογική και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα εγκυμοσύνη.

Πότε ψάχνουμε την αιτία μιας αποβολής;

Συνήθως μετά από τρεις αποβολές χρειάζεται να γίνει έλεγχος για διάφορα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα. Ο έλεγχος και η πιθανή θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή, ιδιαίτερα αν η ηλικία της μητέρας είναι άνω των 35.

Διαβάστε περισσότερα για τις αποβολές

Ποιος είναι ο ειδικός για τις αποβολές;

Αν ο γυναικολόγος είναι καλά ενημερωμένος, πιθανόν να διεξάγει τις ειδικές εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν στην περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία γυναικών με σύνδρομο καθ’ έξιν αποβολών.

Συνήθως όμως οι ειδικοί σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε καλά οργανωμένα κέντρα είναι αυτοί που είναι πιο καλά ενημερωμένοι και για τις εξετάσεις που απαιτούνται αλλά και για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που προτείνονται, ανάλογα με το πρόβλημα που θα εντοπιστεί, τονίζει ο Δρ. Παράσχος.

Τα 5 πιο πιθανά αίτια της αποβολής

Τα πιο συνηθισμένα αίτια αποβολών είναι τα εξής:

Ανατομικά αίτια

Διαφράγματα στη μήτρα, ανωμαλίες στο σχήμα της, ινομυώματα (εκείνα που αλλοιώνουν το σχήμα της ενδομήτριας κοιλότητας) μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή.

Η λύση:

Τα αίτια αυτά στην πλειοψηφία τους μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά (άλλοτε με ανοιχτό χειρουργείο κι άλλοτε λαπαροσκοπικά).

Γενετικά αίτια

Είναι ίσως η πιο συχνή αιτία για μια αποβολή, που το πιο πιθανόν είναι να είναι τυχαίο γεγονός. Φαίνεται πως πάνω από το 50% των αποβολών τούς πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ρόλο παίζει και η ποιότητα των ωαρίων, που στις γυναίκες άνω των 35 ετών ελαττώνεται σημαντικά, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής.

Η λύση:

Ο γενετικός έλεγχος των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς μπορεί να γίνει ειδικός προεμφυτευτικός έλεγχος των εμβρύων ή των προς γονιμοποίηση ωαρίων, ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, πράγμα που μειώνει σημαντικά το ποσοστό αποβολών. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωάρια δότριας, αν δούμε ότι η ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας είναι αυτή που ευθύνεται για τις αποβολές.

Ορμονικές διαταραχές

Διαταραχές του θυρεοειδή, αρρύθμιστος διαβήτης και διαταραχές σε συγκεκριμένες ορμόνες όπως τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, που συχνά συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να ευθύνονται για τον κίνδυνο αποβολής.

Η λύση:

Ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι σημαντικό να ρυθμιστούν πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Διάφορα άλλα ορμονικά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσης πριν την εγκυμοσύνη π.χ. η υπερπρολακτιναιμία, αφού διερευνηθούν τα αίτιά της αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Εάν όμως οφείλεται σε αδένωμα, συνίσταται η χειρουργική αφαίρεση.

Αιματολογικά προβλήματα

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με την πήξη το αίματος, όπως η θρομβοφιλία και άλλα αιματολογικά προβλήματα, μπορεί να ευθύνονται για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές ή τον πρόωρο τοκετό.

Η λύση:

Η γυναίκα με ιστορικό αποβολών θα πρέπει μεταξύ άλλων να κάνει και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα έλεγχο για θρομβοφιλία και, εφόσον χρειαστεί, να ακολουθήσει θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αντιπηκτική αγωγή ή άλλη θεραπεία.

Ανοσολογικά αίτια

Τα ανοσολογικά αίτια των καθ’ έξιν αποβολών απασχολούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τους επιστήμονες, αφού φαίνεται να ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό αποβολών, δεδομένου ότι στην εγκυμοσύνη το ανοσολογικό σύστημα της μητέρας μεταβάλλεται λόγω των αναγκών της εγκυμοσύνης, ώστε μα φιλοξενήσει το έμβρυο που αποτελεί μια διαφορετική οντότητα.

Η λύση:

Σήμερα η Ανοσολογία της Αναπαραγωγής, ως επιστήμη, είναι σε θέση με ειδικές εξετάσεις να διαγνώσει τις διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος, προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα παρέμβει θεραπευτικά προς όφελος του εμβρύου και της γυναίκας. Έτσι, με την σωστή χρήση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων πολλά ζευγάρια με τέτοια προβλήματα που δεν γνώριζαν ότι τα είχαν αποκτούν παιδί.

Πόσο σύντομα μετά από μια αποβολή μπορεί να προσπαθήσει ξανά μια γυναίκα;

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics and Gynecology και στην οποία συμμετείχαν 541 γυναίκες, , μία αποβολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει και επόμενη. Συστήνουν δε στις γυναίκες να ηρεμήσουν και να μην αφήσουν να περάσει ένα 3μηνο πριν ξαναπροσπαθήσουν να μείνουν έγκυες, όπως πίστευαν παλιότερα.

Συνήθως, το σεξ δεν συνιστάται για δύο εβδομάδες μετά από αποβολή για την πρόληψη μιας λοίμωξης. Μόλις αισθανθείτε συναισθηματικά και σωματικά έτοιμοι για εγκυμοσύνη μετά την αποβολή, ζητήστε καθοδήγηση από τον γιατρό σας. Μετά από μια αποβολή, μπορεί να μην χρειάζεται να περιμένετε να συλλάβετε. Μετά από δύο ή περισσότερες αποβολές, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να εντοπιστεί το αίτιο.

Αισιοδοξία, Εμπιστοσύνη, Υπομονή. Απαραίτητα μετά την αποβολή

Μία αποβολή ισοδυναμεί μ’ έναν μικρό θάνατο, με  μια απώλεια που μπορεί να είναι ψυχοφθόρα για το ζευγάρι και ιδιαίτερα για τη γυναίκα, καθώς, ενώ ξεκινά με την χαρά της εγκυμοσύνης, έρχεται αντιμέτωπη με την ξαφνική διακοπή της.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, τα ορμονικά επίπεδα σε αυτές τις περιπτώσεις διαταράσσονται και συχνά οι γυναίκες μετά από μια αποβολή μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Ακόμα και η περίοδος της θεραπείας για τα αίτια μιας αποβολής  μπορεί να αυξήσει τον εκνευρισμό και το στρες του ζευγαριού, το οποίο πάντα χρειάζεται να είναι ενωμένο και να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο.

ζευγαρι αντιμετωπιζει αποβολη

Γενικά, είναι σημαντικό να μην χάνετε την αισιοδοξία σας,  να έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό αλλά και να κάνετε την απαραίτητη υπομονή μέχρι να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η καλή έκβαση της επόμενης εγκυμοσύνης.

Αν ωστόσο βλέπετε ότι σας βασανίζουν συναισθήματα απαισιοδοξίας και ότι το άγχος σας είναι αυξημένο και συνοδεύεται από συμπτώματα ευερεθιστικότητας, αϋπνίας, διαταραχών όρεξης κ.ά.,  καλό είναι να ζητήσετε υποστήριξη από κάποιον ψυχολόγο. 

Γενικά, πάντως, το να βρεις το αίτιο της αποβολής και στη συνέχεια να κινηθείς θεραπευτικά, έτσι ώστε να είναι επιτυχημένη η επόμενη εγκυμοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία της γυναίκας, τονίζει ο Δρ. Παράσχος.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN