4 ερωτήσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

4 ερωτήσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων

εμβολιο κοροναιου

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική Εταιρεία, η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2. Γι’ αυτό συστήνει τον εμβολιασμό ειδικά των εγκύων με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ειδικά όταν υπάρχουν άλλες παθήσεις (διαβήτης, καρδιολογικών και αναπνευστικών νοσημάτων, παχυσαρκία κλπ.), που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, ακόμα και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος μας δίνει απαντήσεις στις 4 πιο συχνές ερωτήσεις, που ενδιαφέρουν κάθε έγκυο που θέλει να εμβολιαστεί:

Ποια εμβόλια COVID-19 συστήνονται στις εγκύους;

Με βάση δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “The New England Journal of Medicine” δεν υπήρχαν εμφανή προβλήματα ασφαλείας με τη χορήγηση mRNA εμβολίων κατά του ιού SARS-CoV-2 σε έγκυες γυναίκες.

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι τα προτιμώμενα εμβόλια για έγκυες γυναίκες κάθε ηλικίας που έρχονται για την πρώτη τους δόση, καθώς είναι mRNA εμβόλια. Αυτά τα εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανό κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν ή αλληλεπιδρούν με το DNA μας. Πάνω από 90.000 έγκυες στην Αμερική έχουν εμβολιαστεί με ασφάλεια.

Ποιο τρίμηνο είναι πιο ασφαλής ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, ο εμβολιασμός συστήνεται σε όλα τα τρίμηνα. Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια COVID-19 και δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και φυσικά δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.

Πότε αλλάζει εμβόλιο μια έγκυος;

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε κάθε περίπτωση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο. Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοφιλικού επεισοδίου, με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Ποια είναι η σύσταση αν μία έγκυος έχει παρενέργειες από την πρώτη δόση εμβολίου;

Η ίδια που ισχύει για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όποια γυναίκα έχει ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό και έχει λάβει πρώτη δόση, ενώ είναι έγκυος, θα πρέπει να έχει μια δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, εκτός εάν είχε σοβαρή παρενέργεια, όπως η περίπτωση εμφάνισης θρομβοφιλικού επεισοδίου μετά την πρώτη δόση. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται να αλλάξει εμβόλιο, εξηγεί ο Δρ. Θ. Παράσχος.


Διαβάστε περισσότερα: Γιατί πρέπει μια έγκυος ή μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος να εμβολιαστεί για Covid-19

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN