Η αξία της απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου στην υπογονιμότητα

Η αξία της απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου στην υπογονιμότητα

N M de Souza 1, J J Brosens, J E Schwieso, T Paraschos, R M Winston PMID: 7867272

Διερευνήθηκε η δυνητική αξία της απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου ως διαγνωστικού εργαλείου στην υπογονιμότητα. Είκοσι έξι γυναίκες με πρωτογενή ή δευτερογενή υπογονιμότητα και συμπτώματα δυσμηνόρροιας ή μηνορραγίας μελετήθηκαν προοπτικά με τη χρήση συμβατικών τεχνικών spin-echo T1- και T2-weighted.

Θετικές διαγνώσεις ελήφθησαν σε 20 από τις 26 (76,9%) ασθενείς. Από αυτές, οι 18 (69,2%) είχαν βλάβες που πιθανώς συνέβαλαν σημαντικά στην υπογονιμότητα.

Αδενομύωση ανιχνεύθηκε σε 14 ασθενείς (53,8%), με 11 γυναίκες να εμφανίζουν διάχυτη εικόνα, ενώ τρεις είχαν διακριτά αδενομυώματα. Κυστικές αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της ενδομητρίωσης ανιχνεύθηκαν σε επτά ασθενείς (26,9%), τέσσερις από αυτές είχαν επίσης ενδείξεις αδενομύωσης. Οι αλλοιώσεις στο ενδομήτριο παρατηρήθηκαν επίσης κατά τη λαπαροσκόπηση σε κάθε περίπτωση.

Πέντε ασθενείς (19,2%) παρουσίασαν ινομυώματα, ένα σε ασθενή με αδενομύωση και ενδομητρίωση και ένα σε ασθενή μόνο με ενδομητρίωση. Μόνο μία ασθενής είχε υποβλεννογόνια ινομυώματα που προκαλούσαν σημαντική παραμόρφωση του βλεννογόνου του ενδομητρίου, η οποία πιθανόν να επηρέαζε τη γονιμότητα.

Η μαγνητική τομογραφία είναι πολύτιμη στη διερεύνηση της ανεξήγητης υπογονιμότητας, όπου προσφέρει υψηλή διαγνωστική απόδοση, ιδίως εάν υπάρχει υποψία παθολογίας της μήτρας.


Περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.