Θάνος Παράσχος - Εμπειρία ως Γυναικολόγος, Μαιευτήρας & Ειδικός Γονιμότητας

Θάνος Παράσχος - Εμπειρία ως Γυναικολόγος, Μαιευτήρας & Ειδικός Γονιμότητας

Υπογονιμότητα - Ενδοσκοπική Χειρουργική

Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου EmΒΙΟ (Χαλάνδρι, Αθήνα)

Μάρτιος 1995 – Μάρτιος 1996

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α'

Νοσοκομείο Whipps Cross, Λονδίνο Τμήμα Γυναικολογίας με τον Linsday Mc Millan Προηγμένη επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική

Μάρτιος 1993 – Μάρτιος 1995

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α' / ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Νοσοκομείο Hammersmith Ινστιτούτο Μαιευτικής και Γυναικολογίας Βασιλική Μετεκπαιδευτική Ιατρική Σχολή με τον Λόρδο Καθηγητή Robert Winston Τμήμα Γυναικολογίας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Lord Robert Winston

Μάρτιος 1992 – Μάρτιος 1993

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β'   Νοσοκομείο Southmead, Bristol, Αγγλία με τους D.N. Joyce, Philip Smith και G. Turner Μαιευτική και Γυναικολογία

Νοέμβριος 1991 – Φεβρουάριος 1992

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ / SHO Νοσοκομείο Southmead, Bristol, Αγγλία με τους D.N. Joyce και D. McCoy Γυναικολογία

Φεβρουάριος 1991 – Ιούλιος 1991

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ / SHO Νοσοκομείο Southmead, Bristol, Αγγλία με την κα Turner και τον κ. Philip Smith Μαιευτική

Αύγουστος 1990 – Ιανουάριος 1991

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ / SHO Νοσοκομείο Southmead, Bristol, Αγγλία με τον Δρ. B.D. Speidel & τον καθηγητή Neil Marlow Παιδιατρική Νεογνών (Επιλεκτική εμπειρία)

Φεβρουάριος 1990 – Ιούλιος 1990

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ / SHO Νοσοκομείο Norfolk and Norwich, Norwich Norfolk, Αγγλία με τους Rick Warren και Crocker Γυναικολογία

Αύγουστος 1989 – Ιανουάριος 1990

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ / SHO Νοσοκομείο Norfolk and Norwich Norwich Norfolk, Αγγλία με τους Simon Crocker, Rick Warren, Roger Martin Μαιευτική

Αύγουστος 1988 – Ιούλιος 1989

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ / SHO Νοσοκομείο Hammersmith με τον Λόρδο Robert Winston & τον κ. Raul Margara Ινστιτούτο Μαιευτικής και Γυναικολογίας Βασιλική Μετεκπαιδευτική Ιατρική Σχολή Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης & Γυναικολογίας

Σεπτέμβριος1987 - Φεβρουάριος 1988

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης στον Καθηγητή Α. Τουρκαντώνη Γενική Ιατρική, Παθολογία  Θώρακος και Νευρολογία

Φεβρουάριος1988 - Αύγουστος 1988

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Νοσοκ. ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο  Νοσοκ. Θεσσαλονίκης στους Καθηγητές Σιαπίκα και Μπόντη Γενική Χειρουργική και Μαιευτική - Γυναικολογία

 

Εμπειρία στην Υπογονιμότητα

Η θέση του ως συντονιστή-ερευνητή εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Νοσοκομείο Hammersmith υπό τον Λόρδο Καθηγητή Robert Winston και τον Raul Margara για τρία χρόνια, αφορούσε ένα συνδυασμό εργασίας σχετικά με την υπογονιμότητα και γυναικολογικών - χειρουργικών επεμβάσεων. Υπήρξε υπεύθυνος για την καθημερινή παρακολούθηση ασθενών που υποβάλλονταν σε πρόκληση ωορρηξίας και διδάχθηκε την τεχνική υπέρηχου κοιλίας και του κολπικού υπέρηχου. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους στη θέση αυτή εργάστηκε ως Επιμελητής Α’ στο πρόγραμμα εξωσωματικής και εκπαίδευσης γυναικολόγων από την Αγγλία και από χώρες από ολο τον κοσμο που ειχαν ερθει να εκπαιδευτούν καθως ήταν υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία της μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Απέκτησε σημαντική εμπειρία σε κάθε τύπο πρόκλησης ωορρηξίας, στην πολλαπλή ωοθυλακική ωρίμανση και ειδικεύθηκε στον κολπικό υπέρηχο, αποκτώντας προσωπική εμπειρία με άνω των 10.000 υπερήχων και άνω των 3.000 διακολπικών ωοληψιών και εμβρυομεταφορών.

Οι τεχνικές αυτές έχουν μεγάλη αξία στη διάγνωση και τη διαχείριση προβλημάτων στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, καθώς και στην παθολογία των ωοθηκών και της μήτρας. Ασχολήθηκε ενεργά με το πρόγραμμα προεμφυτευτικής διάγνωσης και υπήρξε σύμβουλος, υπεύθυνος προγραμματισμού και εφαρμογής του σχετικού προγράμματος σε ασθενείς.

Το πρόγραμμα Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης (PGD) ξεκίνησε για πρώτη φορά στον κόσμο στο Νοσοκομείο Hammersmith από τον Λόρδο Καθηγητή Robert Winston και τον Καθηγητη Alan Handyside, οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπόροι στη μέθοδο αυτή σε παγκόσμια κλίμακα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πρώτη στον κόσμο περίπτωση βιοψίας εμβρύου και προεμφυτευτικης διαγνωσης πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Λόρδου Καθηγητή Robert Winston και του Alan Handyside στο Νοσοκομείο Hammersmith στο Λονδίνο.

Δουλεύοντας με τον Λόρδο Καθηγητή Robert Winston και τον Raul Margara, διδάχθηκε τη χειρουργική σαλπίγγων με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και την τεχνική της λαπαροσκόπησης για την αναδόμηση σαλπίγγων. Ο Καθηγητής Winston υπήρξε πρωτοπόρος στην τεχνική αυτή κατά τη δεκαετία του ’80.

Στο Νοσοκομείο Southmead, εργαζόμενος ως Επιμελητής Α’ υπό τον Κο D.N. Joyce, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις σαλπίγγων και πολυάριθμες λαπαροσκοπήσεις για ωοληψία, τη μέθοδο GIFT και εμβρυομεταφορές.

Εμπειρία στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (λαπαροσκοπική χειρουργική)

Στο Νοσοκομείο Hammersmith, είχε την ευκαιρία να διδαχθεί από τον Λόρδο Καθηγητή RML Winston, την τεχνική των διαγνωστικών λαπαροσκοπήσεων και υστεροσκοπήσεων, καθώς και τη χειρουργική λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Στο Νοσοκομείο Whipps Cross, απέκτησε εμπειρία στη χειρουργική λαπαροσκόπηση υπό τον Lindsay Mcmillan, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο χειρουργό στον τομέα της χειρουργικής λαπαροσκόπησης. Απέκτησε επίσης εμπειρία στη θερμική εκτομή του ενδομητρίου με λέιζερ Yag, και κυρίως στη χειρουργική εκτομή ενδομητρίου και πραγματοποίησε, πολλές υστεροσκοπικές εκτομές ενδομητρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, πραγματοποίησε πολυάριθμες λαπαροσκοπήσεις για κυστεκτομή ωοθηκών για ενδομητριωσικές ή απλές κύστεις ωοθηκών, λαπαροσκοπήσεις για ωοληψία και για τη μέθοδο GIFT (Ενδοσαλπιγγική Μεταφορά Γαμετών), λαπαροσκοπήσεις για στείρωσης με τη μέθοδο της διαθερμίας, δακτύλιο του Fallope, σφιγκτήρες (κλιπ) Hulka και Filshie, λαπαροσκοπικη σαλπιγγεκτομη για εξωμήτριες κυήσεις, λαπαροσκοπική εκτομή συμφύσεων με χρήση λέιζερ CO2, λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενες κολπικές υστερεκτομές, λαπαροσκοπική αντιστροφή στείρωσης, λαπαροσκοπικές κολποανακτήσεις και διατραχηλική εκτομή ενδομητρίου είτε με roller είτε με διαθερμία εκτομής ή με λέιζερ Yag και λαπαροσκοπική αφαίρεση των οπισθοπεριτοναϊκών πυελικών αδένων σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου ή της μήτρας που ακολουθείται από κολπική υστερεκτομή.

Μάλιστα, το Νοσοκομείο Whipps Cross ήταν το τρίτο κατά σειρά κέντρο αναφοράς περιπτώσεων καρκίνου και ο Lindsay Mcmillan εισήγαγε την τεχνική αυτή στην Αγγλία.

Παρακολούθησε συμπόσια γυναικολογικής ενδοσκόπησης και πρακτικό εργαστήριο προσομοίωσης στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική στο Νοσοκομείο Whittington στο Λονδίνο, καθώς και μεγάλο αριθμό λαπαροσκοπικών παρουσιάσεων στο Νοσοκομείο Southmead.

Εμπειρία στην Έρευνα

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών υπό τον Λόρδο Καθηγητή Robert Winston στο Νοσοκομείο Hammersmith, εξειδικεύτηκε σε κάθε τομέα της υπογονιμότητας, και ιδιαιτέρως σε κάθε μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Συμμετείχε στη γενική ερευνητική δραστηριότητα της μονάδας με συνεχείς έρευνες σχετικά με δημοσιευθείσες μελέτες και παρελθοντικές αναλύσεις. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι εκείνο της παρουσίασης δεδομένων σχετικά με τον διακολπικό υπέρηχο στη διάγνωση της αδενομύωσης: αναγνώριση των προγνωστικών χαρακτηριστικών (Brosens J., Paraschos T., Winston RML, Barker F.) Πρακτικά του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενδομητρίωσης, Salvador-Bahia, Βραζιλία, Μάιος 1994. (βλ. δημοσιεύσεις και συνεδριάσεις).

Πλούσιο είναι και το προσωπικό του επιστημονικό και ερευνητικό έργο. Στα προσωπικά του έργα περιλαμβάνονται: μία μελέτη σχετικά με την αξία του ορού της ανθρώπινης χοριακής Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης στο αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά, τα επίπεδα midazolam, alfentanil και fentanyl στα ωοθυλακικά υγρά, κατά την καθοδηγούμενη με υπερηχογράφημα διακολπική ωοληψία, η αντίδραση ζώνης στα ανθρώπινα ωοκύτταρα όπως απεικονίζεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM), η πιθανή αξία της απεικόνισης μαγνητικής αντήχησης (MRI) στην υπογονιμότητα, η συνδυαστική θεραπεία ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης και συνθετικών ωοθυλακιοτρόπων ορμονών για την πρόκληση ωορρηξίας σε περιπτώσεις μηδενικής ανταπόκρισης στα φάρμακα.

Ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς δίνει ελπίδες μητρότητας σε γυναίκες που δεν θα μπορούσαν να κάνουν εξωσωματική

Ως Επιμελητής Α΄ υπό τον Robert Winston (1993-1995), ο Θάνος Παράσχος και η εμβρυολόγος Karin Dawson που ήταν η διευθύντρια του εργαστήριου εξωσωματικής γονιμοποίησης στο νοσοκομείο στο Λονδίνο αντιμετώπισαν μία σημαντική πρόκληση: Ορισμένες εμβρυομεταφορές ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν εξαιτίας ανατομικών ανωμαλιών (τράχηλος με έντονη κάμψη, ψευδείς δίοδοι του ενδοτραχήλου προς τη μήτρα, μήτρα με έντονη πρόσθια ή οπίσθια κλίση και ινομυώματα που φράζουν τον ενδοτραχηλικό σωλήνα).

Για να ξεπεράσει αυτές τις ανατομικές δυσκολίες, ο Θάνος Παράσχος επινόησε τον άκαμπτο καθετήρα εμβρυομεταφοράς, που χρησιμοποιούν από τότε χιλιάδες ειδικοί γονιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς (rigid Wallace catheter ή Wallace Stylet) που ήταν δικό του δημιούργημα και εφευρεση δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό γονιμότητας να μεταφέρει τα έμβρυα ακόμα και σε γυναίκες με ανατομικές δυσκολίες. Με τη χρήση του άκαμπτου καθετήρα εμβρυομεταφοράς αυξήθηκαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση διεθνώς.

Το Wallace Stylet χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Hammersmith το 1995 από τον Θάνο Παράσχο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Προγράμματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης υπό τον Καθηγητή Λόρδο Robert Winston.

Μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών επιτυχίας εξωσωματικής με τον Καθετήρα Εμβρυομεταφοράς με Ηχοανάκλαση και κοιλιακό υπερηχογράφημα

Την ίδια εποχή, οι ειδικοί γονιμότητας στο Νοσοκομείο Hammersmith συνειδητοποίησαν ότι είχαν ανάγκη να βλέπουν το μονοπάτι που ακολουθούσε ο καθετήρας εμβρυομεταφοράς. Μέχρι τότε, όλες οι εμβρυομεταφορές γίνονταν στα τυφλά, βάσει της εμπειρίας του γυναικολόγου.

Ο Θάνος Παράσχος σχεδίασε τον καθετήρα εμβρυομεταφοράς με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ο καθετήρας εμβρυομεταφοράς με ηχοανάκλαση χρησιμοποιείται έκτοτε από ολοένα και περισσότερους γυναικολόγους και εμβρυολόγους. Χάρη στη χρήση του έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εγκυμοσύνης διεθνώς.

Εμπειρία στη Μαιευτική

Η θέση του ως ειδικευόμενου στο Νοσοκομείο Norfolk and Norwich Hospital, όπου ο μέσος αριθμός τοκετών είναι 5.500 το χρόνο, του προσέφερε ισχυρή στήριξη στη διαχείριση κοινών μαιευτικών προβλημάτων. Απέκτησε σημαντική εμπειρία στην πραγματοποίηση μιας μεγάλης γκάμας επικίνδυνων μαιευτικών διαδικασιών.

Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Bristol. Η μαιευτική μονάδα στο Νοσοκομείο Southmead Hospital είναι η τρίτη μεγαλύτερη μονάδα στην Αγγλία, με 6.250 τοκετούς το χρόνο. Στην πρώτη του θέση ως ειδικευόμενος στο Νοσοκομείο Southmead, οι καθορισμένες συναντήσεις σε θαλάμους τοκετού επιβλέπονταν απευθείας από τον Επιμελητή Α’ ή τον Επιμελητή Β’. Κατά τη διάρκειά τους και σε μία αναλογία εφημεριών 1 στις 3 μέρες, απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό φυσιολογικών και επεμβατικών τοκετών. Πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό τοκετών με βεντούζα, με έλξη και με περιστροφή και με εμβρυουλκία. Επίσης, πραγματοποίησε τοκετούς ισχιακής προβολής, καθώς και τοκετούς διδύμων. Ακόμη, πραγματοποίησε τόσο προγραμματισμένες καισαρικές τομές όσο και επείγουσες καισαρικές τομές υπό επίβλεψη, με βάση μία ποικιλία κλινικών ενδείξεων.

Οι τακτικές κλινικές προγεννητικού ελέγχου του έδωσαν την ευκαιρία να καταχωρήσει ασθενείς και να δημιουργήσει συνδέσμους με τις υπηρεσίες μαιών της τοπικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομαδιαίας συνάντησης με θέμα τον υπέρηχο, διδάχθηκε την τεχνική της πραγματοποίησης υπερήχων. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια υπερήχων στο Νοσοκομείο King's College που δίδασκε ο Κύπρος Νικολαΐδης, καθώς και σεμινάρια υπερήχων στο Νοσοκομείο Bristol Maternity Hospital.

Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του στο Νοσοκομείο Southmead, όταν ήταν στην κεντρική αίθουσα τοκετών, είχε ως επιμελητής Α’ την ευθύνη και τη φροντίδα όλων των επεμβατικών τοκετών (με εμβρυουλκό των Simpson, Wrigley και Kielland, τοκετο με βεντούζα και καισαρικές τομές). Εργάστηκε υπό την G. Turner, η οποία χειρίζεται πολύπλοκες εγκυμοσύνες εξαιτίας ιατρικών προβλημάτων, όπως διαβήτης, φαιοχρωμοκύττωμα, προλακτίνωμα, αιμοσφαιρινοπάθειες, λύκος και αυτοανοσοποίηση ρέζους και νεφρική ανεπάρκεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία της διαβητικής προγεννητικής κλινικής σε συνδυασμό με την ομάδα γενικής παθολογίας του νοσοκομείου.

Εργαζόμενος με τον Phil Smith διδάχθηκε την τεχνική της υπερηχογραφικής απεικόνισης, πραγματοποίησε αμνιοκεντήσεις καθοδηγούμενες από υπέρηχο και λήψεις δείγματος χοριακής λάχνης. Εμπλούτισε την εξειδίκευσή του στον μαιευτικό υπέρηχο και απέκτησε εμπειρία στη λεπτομερή μελέτη υπερηχογραφημάτων και ντόπλερ και πραγματοποίησε πολλές προγεννητικές καταγραφές και σαρώσεις για την αξιολόγηση της παρακολούθησης της εγκύου. Παρακολούθησε τακτικές μεταπτυχιακές συναντήσεις και ομιλίες, στις οποίες περιλαμβάνονταν προφορικές συναντήσεις, συναντήσεις σχετικά με τη βρεφική και περιγεννητική θνησιμότητα και ενημερώσεις από λέσχες μαιευτικής.

Στο Νοσοκομείο Hammersmith συμμετείχε στις εφημερίες των επιμελητών και απέκτησε σημαντική εμπειρία στη διαχείριση εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου. Το νοσοκομείο δεχόταν έως 200 μεταφορές εγκύων το χρόνο από το Λονδίνο και τις γύρω περιοχές, προσφέροντας του εμπειρία στο χειρισμό σοβαρών περιπτώσεων προεκλαμψίας, ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης, πρόωρων τοκετών, πρόωρης ρήξης εμβρυικών υμένων και πολύδυμων κυήσεων.

Εμπειρία στη Γενική Γυναικολογία

Εργάστηκε στη Μεταπτυχιακή Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείο Hammersmith στο Λονδινο, που παρέχει διδασκαλία σε νοσοκομεία και σε μεγάλα γενικά νοσοκομεία.

Ως Επιμελητής Α’, στο τμήμα γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Norfolk & Norwich, ασχολήθηκε με τη λειτουργία ενός τμήματος 40 κλινών. Απέκτησε ικανότητα πραγματοποίησης μικρών και ενδιάμεσων γυναικολογικών επεμβάσεων και επίσης πραγματοποίησε σημαντικές επεμβάσεις. Απέκτησε εμπειρικό πλούτο στο χειρισμό γυναικολογικών επειγόντων περιστατικών. Επίσης απέκτησε, μεγάλη εμπειρία στην κολποσκόπηση και στη θερμική εκτομή με λέιζερ για δυσπλασίες του τραχήλου.

Ως ειδικευόμενος στη γυναικολογία στο Νοσοκομείο Southmead, απέκτησε περαιτέρω εμπειρία στη γενική γυναικολογία. Πραγματοποίησε σημαντικές επεμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν ολικές κοιλιακές και κολπικές υστερεκτομές, ινομυωματεκτομές, κολποανακτήσεις, πρόσθιες και οπίσθιες αποκαταστάσεις. Απέκτησε εμπειρία στη διάγνωση γυναικολογικών επειγόντων περιστατικών μέσω της μονάδας ημερήσιας φροντίδας, όπου ο ειδικευόμενος είχε πρόσβαση σε ένα μηχάνημα σάρωσης υπερήχων για περαιτέρω διάγνωση σε οξείες περιπτώσεις.

Ως Επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο Southmead βελτίωσε ακόμα περισσότερο τις ικανότητές του στη Χειρουργική. Ειδικότερα, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει, χωρίς εποπτεία, πλήρεις κοιλιακές και κολπικές υστερεκτομές, ινομυωματεκτομές, πρόσθιες και οπίσθιες αποκαταστάσεις, λαπαροτομία για εξωμήτριες εγκυμοσύνες και περιστατικά με κύστες ωοθηκών.

Εμπειρία στην Ουρογυναικολογία

Στο Νοσοκομείο Southmead εκπαιδεύτηκε στην πραγματοποίηση κολποανακτήσεων, διαδικασιών Marshall Marchetti Krantz και Stamey. Προσέφερε βοήθεια σε μία συνδυασμένη λίστα ουρολογίας- γυναικολογίας σε μηνιαία βάση με τον Paul Abrahams, ο οποίος είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ουρολόγος στον τομέα της ακράτειας ούρων. Συμμετείχε σε μία εβδομαδιαία συνάντηση ουροδυναμικής στον ελεύθερο χρόνο του, λαμβάνοντας εκπαίδευση από τον A. Shepard.

Εμπειρία στην Ενδοκρινολογία

Κατά τη διάρκεια της θέσης του ως ερευνητής στο Νοσοκομείο Hammersmith, παρακολούθησε την ενδοκρινολογική κλινική με τον Καθηγητή Steven Franks στο Νοσοκομείο St’ Mary’s στο Λονδινο και διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία προβλήματα όπως υπερπρολακτιναιμια, υπερτρίχωση, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCO).

Στο Νοσοκομείο Southmead, παρακολούθησε κλινικές σχετικά με την εμμηνόπαυση και ασχολήθηκε με τη διαχείριση γυναικών μετά την εμμηνόπαυση και με σχετικές κλινικές δοκιμές. Επίσης, πραγματοποιούσε Κλινικές Οικογενειακού Προγραμματισμού την εβδομάδα για τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Brook Advisory Service και για την Υγειονομική Αρχή Southmead Health Authority.

Εμπειρία στην Ογκολογία

Ως ειδικευόμενος στο Νοσοκομείο Norfolk and Norwich, εργάστηκε στην κλινική κολποσκόπησης και απέκτησε εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία τραχηλικών ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών με μεθόδους τοπικής εκτομής, στις οποίες περιλαμβάνονταν εξωνοσοκομειακή χρήση λέιζερ και αφαίρεση βλαβών με τη χρήση αγκύλης loop (μέθοδος LLETZ).

Επίσης, παρακολούθησε το μάθημα πρακτικών κολποσκοπήσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Northern στο Sheffield.

Στο Νοσοκομείο Southmead είχε την ευκαιρία να βοηθήσει τον Malcom Palwick και να πραγματοποιήσει υπό επίβλεψη ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις γυναικολογικής ογκολογίας.

Εμπειρία στη Νεογνολογία

Το SCBU στο Νοσοκομείο Southmead προσφέρει φροντίδα ρουτίνας για 6.250 βρέφη που γεννιούνται στο Southmead, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας ανάνηψης. Αυτή η θέση σε ένα νοσοκομείο διδασκαλίας περιλαμβάνει όλους τους τομείς νεογνικής φροντίδας. Οι εφημερίες ήταν 1 στις 3 μέρες και ήταν πρώτος σε επιφυλακή στο θάλαμο τοκετών, για επεμβατικούς τοκετούς ή αν υπήρχαν ενδείξεις εμβρυϊκής δυσπραγίας και ήταν επίσης παρών σε όλες τις καισαρικές τομές. Τα καθημερινά του καθήκοντα περιλάμβαναν εργασία στη μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών, η οποία λειτουργούσε σαν περιφερειακή μονάδα. Απέκτησε εμπειρία σε διαδικασίες που αφορούσαν νεογνά, όπως οσφυϊκή παρακέντηση, τοποθέτηση ομφαλικής και περιφερικής γραμμής, ανάνηψη βρεφών, ενδοτραχειακή διασωλήνωση και αερισμός. Τέλος, το τμήμα αυτό αποτελούσε ακαδημαϊκό κέντρο, με εβδομαδιαίες συναντήσεις ομάδων παιδιατρικής με την ομάδα της μαιευτικής και με καθημερινή διδασκαλία στους θαλάμους του νοσοκομείου.

Εμπειρία στη Διδασκαλία

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της διδασκαλίας μιας μεγάλης ομάδας εργαζομένων στον κλάδο της υγείας. Κατά τη διάρκεια κανονικών κλινικών συναντήσεων δίδαξε σε φοιτητές ιατρικής, σε φοιτητές νοσηλευτικής και σε μεταπτυχιακούς γυναικολόγους από άλλες χώρες.

Έλαβε προσκλήσεις για να πραγματοποιήσει διαλέξεις ενώπιον γυναικολόγων, φοιτητών, φαρμακοποιών, νοσοκόμων, γενικών ιατρών και ειδικών στην Αγγλία στη Γαλλία, αλλά και διεθνώς.

Μέλος διαφόρων Ενώσεων

  • Βρετανική Ένωση Γονιμότητας
  • Αμερικανική Ένωση Γονιμότητας
  • ESHRE
  • Ελληνική Ένωση Γονιμότητας και Στειρότητας (ταμίας)

Σύνοψη της επαγγελματικής εμπειρίας

Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως Σύμβουλος Μαιευτήρας και Γυναικολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχει ιδρύσει μία μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα, το EmBIO, όπου πραγματοποιούνται, κατά μέσο όρο, 2.500 περιπτώσεις κύκλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του απέκτησε σημαντική εμπειρία σε τοκετούς με βοήθεια μαιευτικών εργαλείων, στους οποίους περιλαμβάνονται τοκετοί με εμβρυουλκό Kielland (50), Simpson (850) Wrigley (100), και εξαγωγές με βεντούζα κενού (300) (μεταλλική ή λαστιχένια). Πραγματοποίησε πολλές καισαρικές τομές (800). Πραγματοποίησε πολλούς τοκετούς ισχιακής προβολής και διεξήγαγε πολυάριθμους τοκετούς σε πολύδυμες κυήσεις , συμπεριλαμβανομένων και τοκετών τριδύμων. Έχοντας εργαστεί ως Επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο Southmead για ένα χρόνο και ως Επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο Hammersmith για άλλο ένα χρόνο, είχε την τιμή να διευθύνει το θάλαμο τοκετών.

Από γυναικολογικής απόψεως, απέκτησε σημαντική εμπειρία σε πολλές εξωνοσοκομειακές διαδικασίες, π.χ. αναρρόφηση Vabra, δειγματοληψία ενδομητρίου Gyno Check, κρυοπηξία, κολποσκόπηση, θερμική εκτομή με λέιζερ & αγκύλη για δυσπλασίες, εισαγωγή ορμονικών εμφυτευμάτων, βιοψία αιδοίου, υστεροσαλπιγγογραφία και γυναικολογική υπερηχογραφία, κοιλιακή και κολπική.

Έχει επίσης πραγματοποιήσει πολυάριθμες διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις (330), για συλλογή ωαρίων και για τη μέθοδο GIFT (100) και για διαθερμία στείρωσης, δακτύλιο Falope, σφιγκτήρες (κλιπ) Hulka και Filshie (100), σαλπιγγεκτομη για έκτοπες κυήσεις (150), κυστεκτομή ωοθηκών (140), κοιλιακές (200) και κολπικές (250) υστερεκτομές, κωνοειδείς βιοψίες (200), πρόσθιες και οπίσθιες αποκαταστάσεις (150), χειρουργική σαλπίγγων με αντιστροφή στειρότητας (150), κολποανακτήσεις (10) και εκτομές Marshall Marchetti Krantz (5) και διακολπικές εκτομές του ενδομητρίου (200). Έχει επίσης βοηθήσει τους Συμβούλους του σε υστερεκτομή Wertheim και σε ριζική αιδοιεκτομή.

Εγκεκριμένες Δημοσιεύσεις σε Ιατρικά Περιοδικά σε θέματα Γονιμότητας

Παρουσιάσεις – Ανακοινώσεις για Υπογονιμότητα και Αναπαραγωγή

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!