Συνεργασία του EmBIO με τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Συνεργασία του EmBIO με τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη

kypros nikolaides with thanos paraschos

Συνεργασία του EmBIO με τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, καθηγητή εμβρυογενετικής στο “Fetal Medicine at King’s College London”

Η συνεργασία μας με τον Κύπρο Νικολαΐδη, Καθηγητή Κυτταρικής Ιατρικής του King's College London, κάνει όλους εμάς στο Ιατρικό Κέντρο EmBIO περήφανους. Πρόκειται για μια συνεργασία που καθιστά το EmBIO ως ένα από τα πλέον σημαντικά, κορυφαία και επιστημονικά αξιόπιστα κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Η επιστημονική μας συνεργασία δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές Ιατρικής στο King's College του Λονδίνου, που θέλουν να παρακολουθήσουν τις τεχνικές της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, να έρχονται σε επαφή με την ομάδα γονιμότητας του Θάνου Παράσχου στο EmBIO, προκειμένου να μπορούν να δουν διά ζώσης όλες τις προηγμένες και τακτικές διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Ο καθηγητής Κύπρος (Κυπριανός) Νικολαΐδης είναι ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, που έχει ασχοληθεί κυρίως με την Εμβρυοϊατρική και έχει ιδρύσει - και αυτή τη στιγμή διευθύνει - την παγκοσμίως γνωστή μονάδα εμβρυομητρικής ιατρικής στο King's College, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το επιστημονικό έργο του Κύπρου Νικολαίδη

kypros nikolaidis

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Έγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυικής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δικό του δημιούργημα είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής, με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό παγκόσμιο κέντρο Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης ήταν εκείνος που αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η επιστημονική του έρευνα έχει να κάνει με το σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου.

«Πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας

Ο Κύπρος Νικολαΐδης, θεωρείται και είναι ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που διεξάγεται σε όλες τις εγκυμονούσες, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου.

Η αυχενική διαφάνεια βοηθά στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων, που σχετίζονται κυρίως με το Σύνδρομο Down. 

Είναι μια εξέταση μη επεμβατική και ανώδυνη, της οποίας τα ευρήματα αποτελούν για τον ειδικό σημαντικές ενδείξεις για τη διάγνωση χρωμοσωμικών και άλλων ανωμαλιών (π.χ. συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, διαφραγματοκήλη κ.ά.). 

Ο εμπνευστής της θεωρίας της «αντίστροφης πυραμίδας» στην εγκυμοσύνη

κυπρος νικολαιδης

Ο Κύπρος Νικολαΐδης ήταν αυτός που ανέπτυξε τη θεωρία «της αντίστροφης πυραμίδας», υποστηρίζοντας ότι οι πιο επικίνδυνες εβδομάδες για επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εκείνες κοντά στη 12η εβδομάδα, εκείνες, δηλαδή, κατά τις οποίες πρέπει να γίνονται οι περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι.

Στην παραδοσιακή πυραμίδα, οι γυναικολόγοι θεωρούσαν ότι οι πιο σοβαρές επιπλοκές συμβαίνουν στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης κι ότι είναι απρόβλεπτες. Στην πραγματικότητα, ο καθηγητής Νικολαΐδης απέδειξε ότι τα περισσότερα σοβαρά προβλήματα μπορούν να εντοπιστούν στη 12η εβδομάδα, ενώ σοβαρές επιπλοκές μπορεί να αποφευχθούν, αν επέμβουμε στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Με λίγα λόγια, η διάγνωση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να προλάβει τις επιπλοκές. Πρόκειται για μια γνώση που άνοιξε το δρόμο, ώστε να μπορούν να διασφαλιστούν σε μεγαλύτερο ποσοστό πιο ασφαλείς και καλύτερης έκβασης εγκυμοσύνες.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Κύπρος Νικολαΐδης και η ομάδα του, με τις επιστημονικές τους έρευνες και μελέτες, απέδειξαν ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες, με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα.

Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες, η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών, μπορεί με ακρίβεια να ορίσει το εξατομικευμένο ρίσκο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης, που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, τον διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης κ.ά. Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.

Πρωτοπόρος στην Εμβρυοϊατρική

Κάτι άλλο για το οποίο θεωρείται ο καθηγητής Νικολαΐδης πρωτοπόρος είναι στην έρευνα με τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πολύ σπουδαίας καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες κατά τον χρόνο της εγκυμοσύνης, όπως διαχωρισμός μονοχοριονικών διδύμων, θεραπευτική απόφραξη τραχείας κ.α., που βρίσκουν εφαρμογή στον τομέα της Μικροχειρουργικής του Εμβρύου.

Fetal Medicine Foundation - Ιδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής

Το 1995 ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Fetal Medicine Foundation. Είναι ένας οργανισμός που έχει δωρίσει πάνω από £23 εκατομμύρια λίρες σε επιστημονικά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης πάνω στην Εμβρυοϊατρική. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στη βελτίωση των παροχών υγείας των εγκύων και των εμβρύων. Επίσης, το ίδρυμα στηρίζει και το The Fetal Medicine Centre, μία ιδιωτική κλινική για έγκυες και με πολλές διεθνείς δωρεές.


Διαβάστε περισσότερα για τον Θάνο Παράσχο:


Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN