Στάδια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης σε Βίντεο

Στάδια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης σε Βίντεο

Δείτε ζωντανά τις διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε βίντεο, στο EMBIO με τον Θάνο Παράσχο

Ποια είναι τα στάδια που ακολουθούνται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

1. Ο αρχικός έλεγχος και διερεύνηση της υπογονιμότητας.

2. Η ελεγχόμενη διέγερση των οωθηκών με τη χρήση των ειδικών πρωτοκόλλων διέγερσης. Συνήθως, εφόσον βέβαια δεν πρόκειται για φυσικό κύκλο, χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα τα οποία διεγείρουν τις ωοθήκες ώστε να παράγουν περισσότερα από ένα ωοθυλάκια. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής χρειάζεται στενή παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων και του πάχους του ενδομήτριου με υπερηχογραφικό έλεγχο και μετρήσεις ορμονών στο αίμα συνήθως ανά δύο μέρες. Η χορήγηση ενέσιμης βήτα χοριακής γοναδοτροπίνης όταν κριθεί ότι είναι έτοιμα τα ωοθυλάκια προετοιμάζει τα ωάρια για το επόμενο στάδιο, την ωοληψία.

3. Ωοληψία Έτσι λέγεται η διαδικασία διακολπικής αναρρόφησης των ωαρίων μέσα από τα ωοθυλάκια υπό την επήρεια μέθης ώστε να είναι ανώδυνη. Τα ωάρια προωθούνται αμέσως στο εμβρυολογικό εργαστήριο εντός του καλλιεργητικού μέσου έκπλυσης ώστε να ελεγχθούν από τον εμβρυολόγο και να τοποθετηθούν στον επωαστικό κλίβανο.

4. Προετοιμασία σπέρματος ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γονιμοποίηση. Το σπέρμα αρχικά αναλύεται και στη συνέχεια υφίσταται επεξεργασία με ειδικές τεχνικές που θα ξεχωρίσουν τα ζωντανά, καλής ποιότητος και κινητά σπερματοζωάρια που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε από τα ακίνητα και τα νεκρά σπερματοζωάρια, τα λευκά αιμοσφαίρια, τα μικρόβια και τα διάφορα κομματιασμένα κύτταρα που υπάρχουν εντός κάθε εκσπερμάτισης. Φυσικά θέλουμε να αποκλείσουμε τα τελευταία από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για γονιμοποίηση.

5. Γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο από τον εμβρυολόγο με απλή γονιμοποίηση εφόσον η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος είναι καλή ή μικρογονιμοποίηση εφόσον η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος δεν είναι καλή. Με την συμβατική (απλή) γονιμοποίηση τα σπερματοζωάρια απλά αναμιγνύονται με το καλλιεργητικό υγρό που περιέχει το ωάριο ώστε να γίνει η αυτόματα η γονιμοποίηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία αυτή αποτυγχάνει, και τότε καταφεύγουμε στη μικρογονιμοποίηση (ICSI). Αυτή είναι μια μικροεπεμβατική μέθοδος κατά την οποία κάτω από ένα πολύ ισχυρό μικροσκόπιο ανοίγεται μια οπή, στο περίβλημα του ωαρίου, δια μέσου της οποίας εισάγεται το σπερματοζωάριο. Υπάρχουν δύο ακόμη νέες μέθοδοι, οποίες θεωρούνται προεκτάσεις της ICSI και εξασφαλίζουν τη σωστή επιλογή και χρήση των πιο ποιοτικών και λειτουργικών σπερματοζωαρίων από όσα διαθέτει η εκσπερμάτιση. Αυτά χρησιμοποιηούνται επιλεκτικά στη γονιμοποίηση και βελτιώνουν τα ποσοστά επιτυχίας της. Πρόκειται για την IMSI και την PICSI. Με την πρώτη μέθοδο, την IMSI, επιλέγονται με ειδικό - υψηλής ανάλυσης - μικροσκόπιο τα άρτια μορφολογικά σπερματοζωάρια και στη συνέχεια τοποθετούνται εντός του ωαρίου. Η σωστή αυτή μορφολογία φαίνεται ότι συσχετίζεται με σπερματοζωάρια που έχουν σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και επομένως με τη δημιουργία εμβρύων που έχουν κι αυτά σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων. Τα τελευταία οδηγούν σε υγιείς κυήσεις. Σχετικά με τη δεύτερη, την PICSI, το σπέρμα επιλέγεται ανάλογα με το αν δεσμεύεται ή όχι στην ουσία hyaluronan hydrogel, η οποία καλύπτει το τρυβλίο μέσα στο οποίο τοποθετούμε το σπέρμα. Βάσει του δεδομένου ότι μόνο το ομαλό, με σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και χαμηλό ποσοστό κατακερματισμού DNA, σπέρμα συνδέεται με την ουσία αυτή, επιλέγονται εύκολα από τον εμβρυολόγο τα ποιοτικά σπερματοζωάρια και ενίονται επιλεκτικά εντός του ωαρίου.

6. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος/διάγνωση είναι ένα ακόμη στάδιο της εξωσωματικής το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να αυξάνουμε τα ποσοστά επιτυχίας της. Η μέθοδος ξεχωρίζει τα έμβρυα που έχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων από εκείνα που δεν έχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων. Όσο πιο υγιή, σε χρωμοσωμικό επίπεδο, είναι τα έμβρυα που μεταφέρονται τόσο αυξάνεται η επιτυχία της εξωσωματικής και μειώνεται η πιθανότητα αποβολής. Με το δεδομένο ότι περίπου το 50% των εμβρύων τα οποία προέρχονται από νέες, φυσιολογικές γυναίκες έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, καταλαβαίνουμε γιατί η προεμφυτευτική διάγνωση είναι τόσο σημαντική και βελτιώνει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής.

7. Εμβρυομεταφορά. Είναι η μεταφορά των γονιμοποιημένων πλέον ωαρίων από τη 2η έως την 5η μετά τη γονιμοποίηση μέρα μέσα στην ενδομητριακή κοιλότητα με τη βοήθεια ενός λεπτού πλαστικού καθετήρα, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, με όσο πιο ατραυματικό τρόπο γίνεται.

8. Τεστ κύησης με λήψη αίματος γιο τον προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) 2 περίπου εβδομάδες μετά την προσπάθεια.

Διαβάστε πώς μια ασθενής μας έμεινε έγκυος με την πρώτη προσπάθεια σπερματέγχυσης

Δείτε μαρτυρίες εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ρωτήστε ό,τι άλλο θέλετε Δωρεάν τον Δρα Θάνο Παράσχο για τη δική σας Εγκυμοσύνη με Εξωσωματική.

Συμπληρώστε αυτό το απλό ερωτηματολόγιο και μάθετε αν η εξωσωματική είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να μείνετε εσείς έγκυος.
1. Έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών με τον σύντροφό σας και δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη;
2. Έχει ελεγχθεί πρόσφατα η ποιότητα σπέρματος του συντρόφου σας με σπερμοδιάγραμμα;
Τιμές σπερμοδιαγράμματος:
3. Έχετε ελέγξει την τραχηλική βλέννα σας;
4. Γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία;
5. Έχετε κλειστές σάλπιγγες;
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού