Υδατιδώδης μύλη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Υδατιδώδης μύλη

ΥΔΑΤΙΔΩΔΗΣ ΜΥΛΗ

Χαρακτηρίζεται από βοτρυοειδή εκφύλιση των χοριακών λαχνών, η οποία μπορεί να είναι μερική και στην συνέχεια ολική. Η συχνότητα της ποικίλλει από χώρα σε χώρα και υπολογίζεται στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. σε 1 ανά 1.000 κυήσεις, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ασίας υπολογίζεται σε 1 ανά 400 κυήσεις. Η συχνότητα της επιπλοκής αυτής φαίνεται να εξαρτάται από την ηλικία της μητέρας, καθώς παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά σε μητέρες μικρής ηλικίας και σε υπερήλικες. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανισθεί μετά από έκτοπη κύηση, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με ιστορικό αυτομάτων αποβολών. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ενοχοποιούνται είναι η ομάδα αίματος, ο παράγοντας Rhesus, διαιτητικές συνήθειες (διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες, σε λιπαρά ή έλλειψη βιταμίνης Α), η εξωσωματική γονιμοποίηση, ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες και η πολυσπερμία.

Αιτιολογία - Παθογένεια

Από κυτταρογενετικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για διπλοειδείς κυήσεις. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ευπλοειδικές με καρυότυπο 46,ΧΧ και είναι το αποτέλεσμα γονιμοποίησης ενός κενού ωαρίου από ένα διπλοειδές ή ένα απλοειδές σπερματοζωάριο, το οποίο στην συνέχεια διπλασιάζει τα χρωματοσώματα του. Λιγότερο συχνά, η μύλη κύηση είναι τριπλοειδική με καρυότυπο 69,ΧΧΧ, 69,ΧΧΥ ή 69,ΧΥΥ από την γονιμοποίηση ενός φυσιολογικού ωαρίου (23,Χ) με δύο σπερματοζωάρια. Παθολογοανατομικά, η μύλη κύηση χαρακτηρίζεται από οίδημα του στρώματος των λαχνών και ρήξη των μεσεγχυματικών γεφυρών, από απουσία των λαχνικών αγγείων και από υπερπλασία των στοιβάδων, κυρίως της συγκυτιοτροφοβλάστης.

Κλινική εικόνα

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κολπικής αιμόρροιας και την επίταση των υποκειμενικών συμπτωμάτων της κύησης. Η κολπική αιμόρροια μπορεί να είναι μικρή στην αρχή, αργότερα όμως, μπορεί να είναι μεγάλη και να συνοδεύεται από την έξοδο κυστιδίων, δίκην βοτρύων. Από την αντικειμενική εξέταση διαπιστώνεται σημαντικά αυξημένο μέγεθος μήτρας σε σχέση με την ηλικία της κύησης. Αρκετά συχνά η νόσος μπορεί να επιπλακεί με ανεξήγητη αναιμία, τοξιναιμία και υπερέμεση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην κλινική εικόνα, στον προσδιορισμό των επιπέδων της β-hCG, που ανευρίσκονται ιδιαίτερα υψηλά, και στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος παρουσιάζει την χαρακτηριστική εικόνα "νιφάδων χιονιού" ή κυστιδίων στην μήτρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται υπερβολική διόγκωση των ωοθηκών (ωχρινικές κύστεις). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε καταστάσεις που το μέγεθος της μήτρας είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου για την ηλικία της κύησης όπως π.χ. σε παρουσία ινομυωμάτων ή σε πολύδυμη κύηση. Θεραπεία Η αντιμετώπιση της μύλης κύησης περιλαμβάνει την θεραπευτική απόξεση της μήτρας και την αναρρόφηση των τροφοβλαστικών στοιχείων. Σε περιπτώσεις προχωρημένης μύλης κύησης επιβάλλεται η χορήγηση μητροσυσπαστικών φαρμάκων λόγω του κινδύνου σοβαρής αιμορραγίας. Πριν από την απόξεση πρέπει να γίνεται ακτινογραφία πνευμόνων για τον αποκλεισμό πιθανής μετάστασης της νόσου. Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά την αντιμετώπιση της νόσου, συνιστάται αποφυγή νέας κύησης για ένα χρόνο και ποσοτικός προσδιορισμός των επιπέδων της β-hCG σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι μηδενισμού των. Σε περίπτωση εμφάνισης αιμορραγίας η επανάληψη της απόξεσης και η ιστολογική εξέταση, κρίνεται απαραίτητη.

ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ

Στους τροφοβλαστικούς όγκους περιλαμβάνονται η διεισδυτική μύλη και το χοριοκαρκίνωμα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα υδατιδώδους μύλης κύησης και σπανιότερα επακόλουθο αυτόματης αποβολής, έκτοπης ή φυσιολογικής κύησης. Η διεισδυτική μύλη ή χοριοαδένωμα destruens απαντάται στο 16% των περιπτώσεων και χαρακτηρίζεται από διήθηση του μυομητρίου χωρίς συστηματική διασπορά. Το χοριοκαρκίνωμα εμφανίζεται σε ποσοστό 2,5% και αποτελεί υψηλής κακοήθειας όγκο, ο οποίος αναπτύσσεται και μεθίσταται ταχύτητα. Οι μεταστάσεις του όγκου γίνονται κυρίως αιματογενώς και κατά σειρά συχνότητας στους πνεύμονες, στον κόλπο, στον εγκέφαλο και στο ήπαρ.

Στο χοριοκαρκίνωμα, σε αντίθεση με το χοριοαδένωμα, διαταράσσεται τελείως η αρχιτεκτονική δομή των λαχνών με εμφάνιση νησιδίων αποτελουμένων από συγκυτιοτροφοβλαστικά και κυτταροτροφοβλαστικά κύτταρα. Κλινικά, συνήθως παρουσιάζεται κολπική αιμόρροια μετά από μία μύλη κύηση, έναν φυσιολογικό τοκετό ή μία αυτόματη αποβολή σε συνδυασμό με μη φυσιολογική επάνοδο της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυνατόν τα αρχικά συμπτώματα να είναι απόρροια μεταστάσεων, π.χ. αιμόπτυση.

Η διάγνωση των τροφοβλαστικών όγκων γίνεται με βάση το ιστορικό της ασθενούς, την κλινική εικόνα, τον ποσοτικό προσδιορισμό της β-hCG, τον υπερηχογραφικό έλεγχο της πυέλου, την ακτινογραφία πνευμόνων, όπου είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν μεταστάσεις με την εμφάνιση σκιών δίκην κερμάτων, και τέλος την αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Η επιβεβαίωση της νόσου γίνεται ιστολογικά. Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνίσταται στην χορήγηση κυτταροστατικών φαρμάκων, όπως της μεθοτρεξάτης και της ακτινομυκίνης D.

Η διενέργεια ολικής υστερεκτομής είναι σπάνια, καθώς το χοριοκαρκίνωμα, παρ’ ότι θεωρείται υψηλής κακοήθειας όγκος, ανταποκρίνεται άριστα στην χημειοθεραπεία. Ένδειξη διενέργειας υστερεκτομίας τίθεται όταν η ανταπόκριση του χοριοκαρκινώματος στην χημειοθεραπεία είναι ανεπαρκής ή στην περίπτωση διάτρησης της μήτρας.

ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Πρόκειται για επιπλοκή του 1ου τριμήνου της κύησης η οποία χαρακτηρίζεται από ανωμαλία της τροφοβλάστης, κυρίως της συγκυτιοτροφοβλάστης και λιγότερο της κυτταροτροφοβλάστης. Διακρίνεται στην υδατιδώδη μύλη και στους τροφοβλαστικούς όγκους, οι οποίοι περιλαμβάνουν την διεισδυτική μύλη ή χοριοαδένωμα destruens και το χοριοκαρκίνωμα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN