Μίνι Εξωσωματική – Mini IVF | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Μίνι Εξωσωματική – Mini IVF

Η mini-IVF (μίνι εξωσωματική) είναι σχεδιασμένη να επιλέγει μόνο λίγα αλλά υψηλής ποιότητας ωάρια και έτσι να μειώνει τον κίνδυνο της υπερδιέγερσης, το κόστος της θεραπείας καθώς και το αριθμό των ενέσεων.

Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση η οποία απαλλάσσει την ασθενή από ένα μεγάλο μέρος της πολυπλοκότητας και του υψηλού κόστους με τα οποία συνδέονται τα συμβατικά πρωτόκολλα.

Πως γίνεται η μίνι εξωσωματική:

Την 3η ημέρα του κύκλου αρχίζουμε με μία μικρή δόση Κιτρικής Κλομιφαίνης 50 mg, το οποίο όμως δεν σταματάμε σε πέντε ημέρες όπως συνήθως γίνεται. Αντίθετα το συνεχίζουμε μέχρι το υπερηχογράφημα να δείξει ότι τα ωοθυλάκια είναι ώριμα.

Μία πολύ μικρή ενισχυτική δόση Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH 150 iu) προστίθεται την 8η ,10η και 12η ημέρα της διέγερσης.

Η κλομιφαίνη διεγείρει τον εγκέφαλο για να απελευθερώσει ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) που είναι απαραίτητη για την ωοθυλακιορρηξία. Έτσι, η ωρίμανση των ωοθυλακίων γίνεται με φυσικό τρόπο.

Image
mini ivf with clomiphene

Ένα άλλο πλεονέκτημα (που αποτελεί και μια νέα προσέγγιση του θέματος ) είναι ότι η χορήγηση GnRH αγωνιστή ή ανταγωνιστή για καταστολή της υπόφυσης δε θεωρείται αναγκαία σε αυτό το πρωτόκολλο. Διότι η παρατεταμένη χορήγηση και άρα πρόσδεση της κλομιφαίνης με τους υποδοχείς στον υποθάλαμο κάνει το οργανισμό να μην αντιλαμβάνεται την παρουσία των οιστρογόνων. Αυτό αναιρεί την αιχμή της LH και άρα τον κίνδυνο της πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας.

Η πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να γίνει πολύ απλά με μια απλή ένεση ή εισπνοή GnRH αγωνιστή.

Ένα τελευταίο πλεονέκτημα είναι ότι η πιο φυσική ωοθυλακιορρηξία που επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με την μη χορήγηση GnRH αγωνιστή ή ανταγωνιστή οδηγεί σε παραγωγή φυσιολογικών ωχρών σωματίων και στην αποφυγή της ανεπάρκεια της ωχρινικής φάσης. Άρα δε χρειάζονται οι πολλές εβδομάδες αγωγής με προγεστερόνη μετά τη θεραπεία.

Με αυτή τη μικρή αλλαγή στο πρωτόκολλο, η κιτρική κλομιφαίνη, ένα παλιό και χαμηλού κόστους φάρμακο, είναι ικανό να δημιουργήσει καλής ποιότητας ωάρια για εξωσωματική.

Αρνητική επίδραση της κλομιφαίνης στο ενδομήτριο

Είναι γνωστό ότι το κιτρική κλομιφαίνη έχει αρνητική επίδραση στο ενδομήτριο διότι εμποδίζει το οιστρογόνο να το διεγείρει. Αυτός είναι ο λόγος που στο παρελθόν το αποτελέσματα της εξωσωματικής με τη χρήση Κιτρικής Κλομιφαίνης υπήρξαν απογοητευτικά. Τα έμβρυα είναι λιγότερο πιθανόν να εμφυτευτούν σε ένα τέτοιο ενδομήτριο.

Αλλά αυτό το πρόβλημα τώρα λύεται με την μέθοδο της ταχείας κρυοσυντήρησης εμβρύων (υαλοποίηση ή κατάψυξη εμβρύων). Τα έμβρυα είναι δυνατόν να καταψυχθούν χωρίς συνέπειες στο ποσοστό επιτυχίας με μόνο 1% πιθανότητα απώλειας. Είναι λοιπόν δυνατόν να καταψύξουμε τα έμβρυα και να τα μεταφέρουμε τον επόμενο μήνα με φυσικό κύκλο χωρίς χρήση ορμονών.

Ακόμη και αν η γυναίκα δεν έχει τακτικό κύκλο, μπορεί μόλις το αναπτυσσόμενο ωοθυλάκιο φτάσει τα 15 mm να πάρει μια ένεση GnRH αγωνιστή που θα επιφέρει φυσική ωχρινοποίηση την οποία θα ακολουθήσει εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων σε φυσικό κύκλο χωρίς ορμόνες.

Πλεονεκτήματα της μινι εξωσωματικής

Ακόμη και για μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες με μειωμένα ωοθηκικά αποθέματα υπάρχουν πλεονεκτήματα από τη χρήση της mini-IVFTM εν σχέση με τα συμβατικά πρωτόκολλα υψηλών δόσεων. Αυτές οι γυναίκες παράγουν συνήθως πολύ λίγα ωάρια ακόμη και με πολύ υψηλές δόσεις Συνθετικών Ωοθυλακιοτρόπων ορμονών.

Η μίνι εξωσωματική είναι πιθανά εξίσου ικανή με τα συμβατικά πρωτόκολλα υψηλών δόσεων να διεγείρει τις ωοθήκες για την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων, με πιο φυσικό τρόπο και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN