Λεξικό Εξωσωματικής | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Λεξικό Εξωσωματικής

Ό,τι θέλετε να μάθετε για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε ένα σύντομο Λεξικό με Όρους Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Οι κύριοι όροι που σας ενδιαφέρουν για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, με αλφαβητική σειρά.

Αζωοσπερμία

Όταν δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στο σπερματικό υγρό.

Ανωορρηξία

Έλλειψη ωορρηξίας κάθε μήνα, στον καταμήνιο κύκλο.

Β Χοριακή

Η αιματολογική εξέταση για την χοριακή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (HCG) που γίνεται 12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά ελέγχει αν έχει γίνει με επιτυχία η εμφύτευση των εμβρύων.

Βλαστοκύστες

Το έμβρυο φτάνει στο στάδιο της βλαστοκύστης την 5η ή 6η ημέρα μετά την ωοληψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ειδικός Γονιμότητας κάνει τότε την εμβρυομεταφορά, δηλαδή τη μεταφορά βλαστοκύστεων, αντί για τη μεταφορά των εμβρύων την 2η – 3η ημέρα.

Δωρεά Ωαρίων

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας προσπάθειας εξωσωματικής σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, αν τα δικά τους ωάρια δεν είναι καλής ποιότητας ή αν δεν έχουν καθόλου ωάρια λόγω εμμηνόπαυσης.

Εμβρυομεταφορά

Η μεταφορά των εμβρύων που έχουν γονιμοποιηθεί στο εμβρυολογικό εργαστήριο σε μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνεται συνήθως την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά τη γονιμοποίησή τους, όταν έχουν αναπτυχθεί έως 2-4 κύτταρα ή 6-8 αντίστοιχα. Αν συντρέχουν λόγοι, ο ειδικός γονιμότητας μπορεί να επιλέξει την μεταφορά βλαστοκύστεων την 5η ή 6η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (ΙVF)

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro fertilization) είναι μία διαδεδομένη τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία ένα ή περισσότερα ωάρια λαμβάνονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και τοποθετούνται σε ειδικό τρυβλίο για να γονιμοποιηθούν. Το έμβρυο ή τα έμβρυα που θα προκύψουν μετά τη γονιμοποίηση θα μεταφερθούν στη μήτρα για να ξεκινήσει η κύηση. Η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί από 10 ημέρες μέχρι ένα μήνα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Εξωσωματική Φυσικού Κύκλου

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο γίνεται χωρίς φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, σε αντίθεση με την κλασική IVF.

Επιτυχία Εξωσωματικής

Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται κυρίως από την ηλικία της γυναίκας, μια και τα προβλήματα της ανδρικής υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται συνήθως πιο εύκολα, όταν εντοπισθούν. Στο ΕΜΒΙΟ, η ομάδα του Θάνου Παράσχου έχει σημειώσει ποσοστα επιτυχιας εξωσωματικης μέχρι και 70% σε συγκεκριμένες ομάδες υπογόνιμων ασθενών.

Κανόνας ενός έτους

Το ζευγάρι μπορεί να ξεκινήσει μια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίησης, αν έχει προηγηθεί ένας χρόνος ελεύθερων σεξουαλικών επαφών χωρίς να επιτευχθεί κύηση. Αυτό ισχύει αν η γυναίκα είναι μέχρι 35 ετών. Από 35 ετών και πάνω, η γυναίκα που δεν μένει έγκυος μετά από μισό χρόνο επαφών χωρίς προφυλάξεις θα πρέπει να επισκεφτεί όσο γίνεται πιο σύντομα έναν ειδικό γονιμότητας. Η επίσπευση αναγνώρισης του αιτίου υπογονιμότητας συνιστάται επειδή η παραγωγή ωαρίων μιας γυναίκας πέφτει απότομα μετά τα 35 έτη.

Kρυοσυντήρηση

Η διαδικασία κατάψυξης σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων, που χρησιμοποιείται στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μικρογονιμοποίηση ICSI

H τεχνική μικρογονιμοποίησης ICSI είναι μία μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατά την οποία ένα επιλεγμένο σπερματοζωάριο εισάγεται με μια μικροπιπέτα σ’ ένα ωάριο για να το γονιμοποιήσει. Η τεχνική αυτή συνιστάται όταν υπάρχει ολιγοασθενοσπερμία ή άλλα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα του σπέρματος.

Μικρογονιμοποίηση IΜSI

Η τεχνική μικρογονιμοποίησης IMSI πραγματοποιείται με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένου σπερματοζωαρίου στο ωάριο.

Οιστραδιόλη

Καθώς τα οιστρογόνα παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία αναπαραγωγής, κατά την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης χορηγείται ένεση οιστραδιόλης (Ε2), με την οποία βοηθείται η ωρίμανση των ωαρίων, ενώ προετοιμάζεται και το ενδομήτριο για να δεχτεί τα έμβρυα.

Παρένθετη μητέρα

Η παρένθετη μητρότητα δίνει λύση στις γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν ούτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Σε περίπτωση αφαίρεσης της μήτρας λόγω προσβολής από καρκίνο, μία παρένθετη μητέρα μπορεί να κυοφορήσει το παιδί που θα συλλάβει από το σπέρμα τους συζύγου της γυναίκας χωρίς μήτρα.

Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών

Στις μέρες μας, ένας έμπειρος ειδικός γονιμότητας, όπως ο Διευθυντής του ΕΜΒΙΟ, Δρ Θάνος Παράσχος, έχει τις γνώσεις που χρειάζονται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπερδιέγερσης ωοθηκών.

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία από τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μία άλλη διαδεδομένη τεχνική είναι η σπερματέγχυση.

Χοριακή Β

Η Χοριακή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (HCG) είναι η αιματολογική εξέταση που γίνεται κατά τη δωδέκατη ημέρα μετά την εμβρυομεταφορά για να διαπιστωθεί αν έχει ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

Ωοθυλάκιο

Τα ωοθυλάκια είναι κύστεις που περιέχουν το υγρό μέσα στα οποία θα αναζητηθούν τα ωάρια κατά την ωοληψία.

Ωοληψία

Η ωοληψία, δηλαδή η λήψη των γονιμοποιημένων ωαρίων, γίνεται με ελαφρά μέθη και δεν προκαλεί πόνο. Στο μακρύ πρωτόκολλο γίνεται περίπου μετά τη 12η ημέρα από την ωοθηκική διέγερση, ενώ στο βραχύ πρωτόκολλο η ωοληψία πραγματοποιείται από την 8η μέχρι την 10η ημέρα περίπου.

FSH

Χάρη στην ορμόνη FSH (follicle stimulating hormone) δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ωοθυλάκια.

Ρωτήστε εδώ ό,τι θέλετε Δωρεάν τον Θάνο Παράσχο σχετικά με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN