Προλακτίνωμα και Θεραπεία | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Προλακτίνωμα και Θεραπεία

Στη φίλη μου διαγνώσθηκε προλακτίνωμα πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν της δόθηκε κάποια θεραπεία. Ο ενδοκρινολόγος σύστησε απλά μία ετήσια μαγνητική τομογραφία για να παρακολουθεί την πρόοδό του. Τους προηγούμενους έξι μήνες παραπονιόταν για πονοκέφαλους και οπτικές διαταραχές. Έχω μερικές ερωτήσεις. Καταρχήν, αν της συνταγογραφηθεί βρωμοκρυπτίνη (Bromocriptine), θα υπάρχει κάποια διαφορά στα συμπτώματά της (γαλακτόρροια, οπτικές διαταραχές, πονοκέφαλοι, απώλεια λίμπιντο); Δεύτερον, είναι η χειρουργική επέμβαση, αν της προταθεί, μία διαδικασία ρουτίνας; Και προπάντων, θα είναι σε θέση να κάνει παιδιά;

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται και στους άνδρες και στις γυναίκες από την υπόφυση. Ο σημαντικός ρόλος της είναι να προκαλέσει την παραγωγή γάλακτος για τη γυναίκα που θηλάζει. Άλλοι ρόλοι της ορμόνης αυτής είναι λιγότερο σαφείς. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη προλακτίνη, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, της πίεσης και ακόμη και των εξετάσεων του στήθους.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΚΑΚΤΙΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το προλακτίνωμα είναι ένας όγκος της υπόφυσης που παράγει υπερβολική ποσότητα προλακτίνης. Ο πιο συνηθισμένος όγκος που παράγει προλακτίνη είναι το μικροαδένωμα, το οποίο είναι αρκετά μικρό. Οι παρενέργειες που προκύπτουν -- όπως η παραγωγή ακατάλληλου γάλακτος (γαλακτόρροια) και η απώλεια της λίμπιντο -- οφείλονται στην αύξηση των επιπέδων προλακτίνης στο αίμα, όχι στην παρουσία του ίδιου του όγκου. Οι μεγαλύτεροι όγκοι (πάνω από ένα εκατοστό) ονομάζονται μακροαδενώματα και είναι αρκετά σπάνιοι. Αυτοί οι μεγαλύτεροι όγκοι είναι καλοήθεις (μη καρκινογόνοι), αλλά η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και οπτικές διαταραχές.

Όλοι ανησυχούμε όταν ακούμε τη λέξη «όγκος», και είναι τρομακτικό να σκεφτούμε ότι υπάρχει ένας όγκος στη βάση του εγκεφάλου. Αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω: οι όγκοι της υπόφυσης βρίσκονται μέχρι και στο 7 τοις εκατό των αυτοψιών που πραγματοποιούνται σε ανθρώπους που πεθαίνουν σε ατυχήματα, έτσι η κατάσταση αυτή δεν είναι και τόσο σπάνια. Συχνά μια μη φυσιολογική αύξηση της προλακτίνης ανιχνεύεται ως μέρος μιας αξιολόγησης υπογονιμότητας ή σε γυναίκες με μειωμένη λίμπιντο ή με ακανόνιστη περίοδο. Στους άνδρες, η ανικανότητα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που οδηγεί στον εντοπισμό υψηλών επιπέδων προλακτίνης.

Εφόσον οι εξετάσεις αίματος ανιχνεύσουν μια αύξηση της προλακτίνης, μπορεί να γίνει μια μαγνητική τομογραφία (για να αναζητήσουμε τυχόν όγκο. Οι περισσότεροι όγκοι, ακόμη και οι μεγάλοι, υποχωρούν όταν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται για τη σπάνια περίπτωση που δεν υπάρχει αντίδραση στη φαρμακευτική θεραπεία. Τα ποσοστά και τα αποτελέσματα εγκυμοσύνης είναι άριστα μόλις ομαλοποιηθεί το επίπεδο προλακτίνης. Για γυναίκες χωρίς συμπτώματα, πολλοί γιατροί επιλέγουν για να αποφύγουν τη θεραπεία στο σύνολό της. Μία ετήσια μαγνητική τομογραφία επιτρέπει στο γιατρό να παρακολουθεί τον όγκο και να αρχίσει τη θεραπεία, αν προκύψει μεγέθυνση.

Ενημερωθείτε για την εμπειρία του μαιευτήρα σας στο προλακτίνωμα

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN