Η επιτυχημένη ιστορία δωρεάς ωαρίων στο CNN | Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο ΕmBIO | www.ivf-embryo.gr

Η επιτυχημένη ιστορία δωρεάς ωαρίων στο CNN

Παγκόσμια πρωτιά από μητέρα με μεταμοσχευμένο νεφρό που γέννησε μωρό από δωρεά ωαρίων

Άρθρο του CNN στις 12 Οκτωβρίου 2014

Διαβάστε το άρθρο στο CNN εδώ

Έχετε ποτέ φανταστεί τον εαυτό σας να ξεφεύγει από ένα αδιέξοδο; Στα 43 της η Αλ. Α. είναι η πρώτη (και μοναδική έως τώρα) κάτοχος μεταμοσχευμένου νεφρού που τόλμησε να μπει στη διαδικασία εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων και τώρα να κρατά στην αγκαλιά της την κορούλα της.

Πριν επτά χρόνια η Αλ. Α. δέχθηκε με ευγνωμοσύνη μία μεταμόσχευση νεφρού που άλλαξε τη ζωή της από τρεις αιμοκαθάρσεις την εβδομάδα σε αυτή μιας καθημερινής Γαλλίδας νοικοκυράς. Επιτέλους το όνειρο της μητρότητας μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Και γιατί όχι; Νεφρολόγοι και μαιευτήρες είχαν διανύσει πολύ δρόμο από την πρώτη επιτυχημένη εγκυμοσύνη κατόχου μεταμοσχευμένου νεφρού από το 1963. Ωστόσο ο νεφρολόγος της Αλ. Α. Δεν είχε τον ίδιο ενθουσιασμό με την ίδια.

Θα έπαιρνες αυτό το ρίσκο;

''Για τον νεφρολόγο ήταν κάτι αδιανόητο λόγω των σχετικών κινδύνων της εγκυμοσύνης οπως η απόρριψη του μοσχεύματος και ο υψηλός κίνδυνος ενός πρόωρου τοκετού'' μας λέει η Αλ. Α ''Οποιαδήποτε υποστήριξη στις προσπάθειές μου ήταν πέραν της κοινής λογικής, αλλά ο άντρας μου και γω θέλαμε ένα μωρό.''
Μιας και το θαύμα δεν επιτεύχθηκε με φυσικό τρόπο, και ο σύζυγός της άρχισε να σκέφτεται την εξωσωματική γονιμοποίηση, προσθέτοντας έναν ακόμα κίνδυνο στην περίπτωσή της, αυτόν της αυξημένης πιθανότητας μιας εγκυμοσύνης με πάνω από ένα έμβρυο. Η ηλικία της ηταν ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγων οσόν αφορά την ποιότητα των ωαρίων της.

''Στα 42 σκέφτηκα η ποιότητα των ωαρίων μου ήταν χαμηλή γι’αυτό ρώτησα αν μπορούσα να μπω στη διαδικασία εξωσωματικής με ωάρια δότη.''

Δωρεά ωαρίων σαν μία μεταμόσχευση;

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Τμήμα Μαιευτικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία, ''σε εγκυμοσύνες δωρεάς ωαρίων η μητέρα είναι εκτεθειμένη σε ξένα κύτταρα και αντιγόνα, μία κατάσταση που έχει κάποια ομοιότητα με αυτή της μεταμόσχευσης οργάνων . . . Ο βαθμός της αντιγονικής ανομοιότητας,'' εξηγούν οι ερευνητές (Marie-Louise P. van der Hoorn, Sicco A. Scherjon και Frans H.J. Claas), '' είναι γενικά αυξημένος σε εγκυμοσύνες στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τις εγκυμοσύνες που έχουν συλληφθεί αυθόρμητα'' όπου μόνο τα κύτταρα και τα αντιγόνα του πατέρα είναι 'ξένα' στη μητέρα.
Στην περίπτωση της Αλ. Α., η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότη προσομoίωνε τη διπλή μεταμόσχευση με δύο διαφορετικά όργανα. Αλλά, η Αλ. Α. ήταν ήδη αποφασισμένη να αποκτήσει ένα μωρό.
'' Η μόνη μου έγνοια ήταν» σκέφτηκε «ότι πρέπει να συνδυάσω τα φάρμακα της μη-απόρριψης νεφρού με αυτά της εξωσωματικής''.
Η εξωσωματική της Αλ. Α. ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου EmBIO στην Αθήνα. Ένα μήνα αργότερα εμφυτέψαμε τρία έμβρυα εκ των οποίων το ένα τα κατάφερε με την πρώτη προσπάθεια.
''Το σώμα μου είχε αντιδράσει θετικά'' θυμάται η Αλ. Α.

Άξιζε λοιπόν ο κόπος του αγώνα εναντίον γυναικολόγων/μαιευτήρων και φαρμακοποιών;

Η παροχή φαρμάκων εξωσωματικής σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχετικά εύκολη αλλά, στην περίπτωση της Αλ. Α., δεν ήταν.
''Λόγω της μεταμόσχευσης νεφρού, έπρεπε να έρθω σε ρήξη με γυναικολόγους και φαρμακοποιούς στην Γαλλία για να λάβω τα φάρμακα εξωσωματικής.''
Όμως ύστερα από το θετικό αποτέλεσμα στο αιματολογικό τεστ εγκυμοσύνης και τον ήχο του χτύπου της καρδιάς του εμβρύου, αισθανόταν ευλογημένη εν αναμονή της γέννησης του μωρού τον Ιούλιο του 2014.

Το πρώτο μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίου

Το μωρό αθελά του διέψευσε τους αναφερόμενους κινδύνους των αρμόδιων ερευνητών για λιποβαρή η/και πρόωρου τοκετόυ νεογνά απο μητέρες με νεφρικό μόσχευμα. Γεννήθηκε τον Μάϊο αντί τον Ιούλιο, 32 εβδομάδων, ζυγίζοντας μόλις 1300 γραμμάρια. Η μαμά Αλ. Α. και ο σύζυγός της έπρεπε να ταξιδεύουν 45 χιλιόμετρα καθημερινά για να την επισκέπτονται στη θερμοκοιτίδα της στο μαιευτήριο.
''Παρόλες τις δυσκολίες,'' αναφέρει η Αλ. Α. '' τώρα νιώθω ευτυχισμένα κάθε μέρα με την οικογένειά μου.''

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε με τον Δ. Θάνο Παράσχο σήμερα