Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Συμπτώματα Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η κλινική διάγνωση σε ασθενείς με περίσσεια ανδρογόνων (αύξηση των ανδρικών ορμονών που μπορεί να προκαλέσει ακμή, υπερτρίχωση και αλωπεκία), ανωορρηξία και ακανόνιστο κύκλο, και/ ή ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Οι ωοθήκες, όταν απεικονίζονται στον υπέρηχο, είναι συνήθως ελαφρά διογκωμένες και περιέχουν πολλαπλές μικρές κύστες στην περιφέρειά τους. Εξαιτίας της δυσλειτουργίας στην ωορρηξία, μπορεί επίσης να παρουσιαστεί και το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή των γυναικών, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει πέντε έως δέκα εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία σοβαρή, κοινή αιτία υπογονιμότητας – σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας στις γυναίκες μπορούν να αποδοθούν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Θεραπεία Πολυκυστικών Ωοθηκών

Νέα ιατρικά δεδομένα σχετικά με την ασθένεια έχουν οδηγήσει σε δυνατότητες θεραπείας, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα ωορρηξίας που μειώνουν την ινσουλίνη (clomiphene, εκ στόματος χορηγούμενες διγουανίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2), διαιτολογικές αλλαγές (χαμηλογλυκαιμική δίαιτα) και χειρουργική επέμβαση (διάτρηση ωοηθηκών).

Πολυκυστικές Ωοθήκες Εγκυμοσύνη

Οι παραπάνω δυνατότητες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς και επιτρέπουν σε πολλές γυναίκες να ξεπεράσουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος αποβολής.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά εξακολουθούν να μην μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, συχνά στρέφονται στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στις οποίες περιλαμβάνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, και καταγράφουν υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης.

 

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) εμφανίζεται στο 6-7 % του γυναικείου πληθυσμού. Είναι δυνατόν να εκδηλωθεί από την εφηβεία, ενώ μπορεί να υποθάλπει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Γνωρίζουμε την αιτιολογία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το ΣΠΩ αποτελεί έναν μυστηριώδη συνδυασμό ορμονικών ανωμαλιών. Αν και φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, η πρωταρχική αιτία του ΣΠΩ δεν έχει γίνει γνωστή. Θεωρείται πάντως, ότι μια από τις βασικές διαταραχές βρίσκεται στην έκκριση και λειτουργία της ινσουλίνης και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο συχνά συνυπάρχει παχυσαρκία και η απώλεια βάρους καθίσταται δυσχερής. Άλλη ορμονική διαταραχή που παρατηρείται είναι η υπερπαραγωγή ανδρογόνων από την ωοθήκη.

Πότε θα πρέπει μια γυναίκα να ελεγχθεί για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Μια γυναίκα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια όταν παρουσιάζει:

 1. Ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως (συνήθως καθυστερήσεις)
 2. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, κυρίως στο άνω χείλος και στο σαγόνι, ανάμεσα στους μαστούς, στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στο εσωτερικό των μηρών
 3. Ακμή, λιπαρότητα και πιο σπάνια κροταφική αλωπεκία(απώλεια τριχών στο τριχωτό της κεφαλής)
 4. Μελαγχρωστική ακάνθωση (πεπαχυσμένο και σκούρο δέρμα στον αυχένα και στις μασχάλες)

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του ΣΠΩ;

 1. Υπογονιμότητα, λόγω απουσίας ωορρηξίας
 2. Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη και υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη
 3. Σακχαρώδης διαβήτης
 4. Υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια στο αίμα
 5. Υψηλή αρτηριακή πίεση
 6. Καρδιαγγειακή νόσος
 7. Καρκίνος του ενδομητρίου

Με ποια μέσα γίνεται η διάγνωση του ΣΠΩ;

Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό, στη φυσική εξέταση και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις που δίνουν παρόμοια συμπτώματα, όπως η συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων , το σύνδρομο Cushing, όγκοι ωοθήκης , προλακτίνωμα, θυρεοειδοπάθειες. Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα χαρακτηριστικά του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Κατά την εξέταση θα διαπιστώσει αν υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σώμα ή ακμή, θα καταμετρήσει την ΑΠ, το ύψος και το βάρος της ασθενούς. Θ α ζητήσει στη συνέχεια εξετάσεις αίματος για να αξιολογηθούν τα επίπεδα των ανδρογόνων, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος και πιθανά σημεία σακχαρώδους διαβήτη. Τέλος θα γίνει ένα υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί αν οι

ωοθήκες είναι μεγαλύτερες σε όγκο και φέρουν διάσπαρτες πολλές μικρές κύστεις, τα ωοθυλάκια, εικόνα τυπική για τις πολυκυστικές ωοθήκες, από την οποία έχει πάρει την ονομασία του το σύνδρομο.

Πολυκυστικές Ωοθήκες Θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται στα τρέχοντα αναπαραγωγικά σχέδια της ασθενούς. Η περίσσεια ανδρογόνων και ο ακανόνιστος κύκλος μπορούν να βελτιωθούν με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί (εκ στόματος χορηγούμενες διγουανίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2) για τη θεραπεία τυχόν υπάρχουσας ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη και μπορεί επίσης να αλλάξει η ορμονική ισορροπία του σώματος με την αποκατάσταση της ωορρηξίας. Αν στόχος είναι μια εγκυμοσύνη, εκτός από εκ στόματος χορηγούμενες διγουανίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που διεγείρουν την ωορρηξία, όπως η κλομιφένη, για να αποκατασταθεί η ωορρηξία. Σε επίμονες καταστάσεις, μπορούν να εφαρμοστούν με μεγάλη επιτυχία λαπαροσκοπικές διαδικασίες, όπως η διάτρηση ωοθηκών.

Πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά μια γυναίκα με ΣΠΩ;

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τα συμπτώματα και από την επιθυμία της γυναίκας να μείνει έγκυος. Η καθημερινή άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, και η απώλεια βάρους στις παχύσαρκες ασθενείς βελτιώνουν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης και πιθανόν να οδηγήσουν σε ύφεση των συμπτωμάτων και στην αποκατάσταση της ωορρηξίας.

Αν το προέχον σύμπτωμα είναι οι ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει προγεστερόνη ή αντισυλληπτικά δισκία. Γυναίκες που δεν εμφανίζουν ωορρηξία και επιθυμούν εγκυμοσύνη, λαμβάνουν ωορρηκτικά σκευάσματα, όπως κιτρική κλομιφαίνη ή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη. Σε άλλες γυναίκες με ΣΠΩ θα χορηγηθούν υπογλυκαιμικού παράγοντες για τη βελτίωση των διαταραχών του μεταβολισμού της ινσουλίνης, που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην υπογονιμότητα και στις ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως. Για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης και της ακμής χορηγούνται αντισυλληπτικά δισκία και αντιανδρογόνα, των οποίων όμως τα αποτελέσματα στον περιορισμό εμφάνισης νέων τριχών θα είναι αισθητά μετά από πολλούς μήνες. Διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης θα απομακρύνουν την ήδη υπάρχουσα τριχοφυΐα. Αν η ασθενής παρουσιάζει σακχαρώση διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία, θα λάβει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.

Μέχρι ποια ηλικία συνεχίζεται η ιατρική παρακολούθηση της γυναίκας για το ΣΠΩ;

Η ασθενής με ΣΠΩ, αφού υποβληθεί σε μια εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με την παρουσία και το βαθμό των χαρακτηριστικών του ΣΠΩ, θα συνεχίσει με συστηματική παρακολούθηση για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των μακροπρόθεσμων συνεπειών του συνδρόμου.

Στο Embio, οι ειδικοί μας εξειδικεύονται σε αυτή την κοινή αλλά συχνά παρεξηγημένη αιτία υπογονιμότητας. Συνεργαζόμαστε στενά με κάθε ασθενή για να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη ιατρική περίπτωση της κάθε γυναίκας και τους προσωπικούς της στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, η εγκυμοσύνη ή η βελτίωση της γενικής υγείας, και αναπτύσσουμε μία ολιστική προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων αυτών. Συχνά, η πορεία για την αντιμετώπιση του συνδόμου πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι εύκολη και απαιτεί ισχυρή δέσμευση τόσο από την πλευρά της ασθενούς όσο και από την πλευρά του γιατρού. Η ομάδα του Embio δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τους ασθενείς της σε κάθε βήμα της διαδριμής αυτής.

Υποστήριξη

Οι γιατροί μας ανήκουν στους κορυφαίους ειδικούς της χώρας όσον αφορά το σύνδρομο πολυκυστικών ωοηθηκών και μοιράζονται τις γνώσεις τους και τα αποτελέσματά τους με τα ΜΜΕ, τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους μέσω άρθρων και συνεντεύξεων, πληροφοριών στο Internet, σεμιναρίων και συνεχιζόμενων κλινικών ερευνών που έχουν σαν αποτέλεσμα δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά. Αυτές οι ολοκληρωμένες προσπάθειες πραγματοποιούνται με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τις νέες επιτυχείς θεραπείες και τη διάδοση ενός ελπιδοφόρου μηνύματος στα εκατομμύρια γυναικών που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλεί αναστάτωση και σύγχυση σε πολλές γυναίκες. Οι γιατροί του Embio δεσμεύονται να παρακολουθήσουν βήμα-βήμα τη διάγνωση και το σχέδιο θεραπείας της κάθε ασθενούς ώστε να την καθησυχάσουν. Ωστόσο, συνειδητοποιούμε ότι ορισμένες φορές βοηθά να μιλάτε με άλλες γυναίκες που περνούν τα ίδια με εσάς. Σχεδόν πέντε έως δέκα εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοωθηκών – δεν είστε μόνες σας! Το τμήμα ενημέρωσής μας περιλαμβάνει συνδέσμους που αφορούν τη γενική υπογονιμότητα και ομάδες υποστήριξης για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών που ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις δύσκολές στιγμές σας.

Τηλεφωνήστε για να κλείσετε το ραντεβού σας η για άμεση εξυπηρέτηση στο:

 • Τηλ: 210-6726203
 • Κινητό: 6944428242

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία. Εάν μία γυναίκα νομίζει ότι έχει πολυκυστικές ωοθήκες, ή έχει ακανόνιστους κύκλους περιόδου, συνιστάται να μην περιμένει π.χ. 1 χρόνο, για να αποδειχθεί ότι πάσχει από υπογονιμότητα. Ας ζητήσει βοήθεια συντομότερα.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους, πριν επιχειρήσουν μία εγκυμοσύνη, σχετικά με τα διάφορα ιατρικά προβλήματα, τα οποία είναι συνυφασμένα με τις πολυκυστικές ωοθήκες, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους για μία φυσιολογική και χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνη.

Εάν μία γυναίκα έχει σταματήσει το αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να προσπαθήσει για μία εγκυμοσύνη από τον πρώτο μήνα.

Είναι σημαντικό για μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες να διατηρεί ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Όσο πιο αδύνατη είναι στην αρχή της εγκυμοσύνης, τόσο πιο εύκολη και υγιής θα είναι η ίδια και το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν οι μηνιαίοι κύκλοι μίας γυναίκας διαρκούν περισσότερο από 35 ημέρες, ή δεν κάνει ωορρηξία, ή η ωορρηξία είναι τόσο καθυστερημένη όπου η ποιότητα των ωαρίων είναι, κατά πάσα πιθανότητα, χαμηλή και άρα ο κίνδυνος για μία αποβολή είναι μεγαλύτερος, θα χρειαστεί θεραπεία που θα διευκολύνει την εγκυμοσύνη. Η χρήση κλομιφαίνης για παραπάνω από 3-6 μήνες, σπάνια είναι αποτελεσματική και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Η θεραπεία με ενέσεις Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης μπορεί να είναι απαραίτητη μετά από 3 – 6 κύκλους ατυχούς προσπάθειας για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης.

Ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρά υψηλότερος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ανεξαρτήτως εάν η εγκυμοσύνη έχει επιτευχθεί μετά από θεραπεία ή χωρίς. Ο κίνδυνος που διατρέχει μία γυναίκα για αποβολή είναι της τάξεως περίπου του 10-15% σε κάθε εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος που αυξάνεται ελαφρώς σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχει άμεση σχέση και με την ηλικία.

Η εξέταση σπέρματος δεν πρέπει να παραλείπεται αφού, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες, δεν αποκλείεται η παρουσία ενός άλλου προβλήματος από την πλευρά του συζύγου. Πολλές φορές ο λόγος της υπογονιμότητας δεν είναι απολύτως γνωστός. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η υπογονιμότητα είναι πολύ - παραγοντική. Έτσι, μία κοπέλα, η οποία δεν έχει πολύ καλή ωορρηξία μπορεί να είναι κατά 60% γόνιμη. Εάν και ο σύντροφός της δεν έχει ιδιαίτερα γόνιμο σπέρμα, τότε ένα μικρό πρόβλημα, που τυχόν θα δημιουργηθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο. Εάν λάβουμε υπόψη και άλλα μικρά προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης τραχηλικής βλέννας ή συχνής επαφής, κ.λ.π., ένα ζευγάρι μπορεί να είναι υπογόνιμο χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο.

Είναι αρκετά σύνηθες, η 2η –3η εγκυμοσύνη να επιτυγχάνεται χωρίς καμία θεραπεία σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, παρά την ανάγκη θεραπείας για την επίτευξη της πρωτης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ευεργετική επίδραση της πρωτης εγκυμοσύνης στον ορμονικό μηχανισμό.

Η πρόκληση ωορρηξίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ενέχει κινδύνους. Η κατάλληλη προετοιμασία των ωοθηκών πριν από την εξωσωματική θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή του συνδρόμου υπερδιέργεσης των ωοθηκών. Ο ορμονικός έλεγχος και η υπερηχογραφική παρακολούθηση της ασθενούς, καθώς και η εμπειρία του ιατρού σε θέματα πολυκυστικών ωοθηκών, είναι απαραίτητα για μία καλή και ασφαλή έκβαση.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να έχουν ελπίδα και να συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Ο δρόμος μπορεί να είναι σκληρός, αλλά οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, κατά 90%, θα μείνουν έγκυες, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί παράγοντες που συμβάλουν.

Λύστε τις απορίες σας για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες.

Επικοινωνήστε εδώ μαζί μας όλο το 24ωρο και θα σας απαντήσουμε πολύ σύντομα!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού