Παθολογικό τεστ Παπ-CIN

Παθολογικό τεστ Παπ-CIN

Πρωτεύοντα χαρακτηριστικά HPV:

  • κοιλοκύτταρο
  • δυσκερατωσικό

Ένα ή και τα δύο μαζί.

Στην περίπτωση αυτή συνιστάται κολποσκόπηση όταν διαγιγνώσκεται γα πρώτη φορά ή αν είναι γνωστή η λοίμωξη παρακολούθηση από 3 έως 6 μήνες (ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η περίπτωση μιας πιθανής δυσπλασίας).

Δευτερεύοντα χαρακτηριστικά HPV(ανευρίσκονται και σε μη παθολογικές αλλοιώσεις):

  • διπύρηνα
  • υπερκερατωσικά
  • πολυπύρηνα
  • παρακερατωσικά
  • μεγάλα διάμεσα πλακώδη κύτταρα

Συνήθως πιο συχνά παρατηρούνται τα διπύρηνα και τα υπερκερατωσικά κύτταρα. Όταν παρατηρηθούν λίγα διπύρηνα συνιστάται επανάληψη μετά 6 μήνες και όταν ανευρεθούν αρκετά επανάληψη μετά 4 μήνες( για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο HPV λοίμωξης).

Όταν βρεθούν διπύρηνα και υπερκερατωσικά (πιο έντονη εικόνα και υποψία) τότε συνήθως συνιστάται επανάληψη μετά 3μηνο ή κολποσκόπηση(πολύ ισχυρή υποψία) για HPV προβολή ή και μόνο κολποσκόπηση(αρκετά έντονη εικόνα και σχεδόν σίγουρη η προσβολή από HPV).

Επίσης τα διπύρηνα και τα υπερκερατωσικά μπορεί να παρατηρηθούν και στην περίπτωση της παρακολούθησης ήδη διαγνωσμένου HPV λοίμωξης υποδηλώνοντας ότι αυτή βρίσκεται σε φάση ύφεσης.

Στη διάγνωση ASCUS, που σημαίνει οι διαγνωστικές αλλοιώσεις πλακωδών κυττάρων, συνιστάται επανάληψη μετά 3μηνο ή 4μηνο ή και κολποσκόπηση ανάλογα με την εικόνα και την υποψία.

Στη διάγνωση AGUS , που σημαίνει ελαφρές αλλοιώσεις αδενικών κυττάρων(ενδοτραχηλικά κύτταρα), συνιστάται επανάληψη μετά 3μηνο έως και 6μηνο και ανάλογα με την εικόνα και την κολποσκόπηση.

Δυσκαρυωτικά κύτταρα:κύτταρα με ελαφριά, μέτρια ή έντονη δυσπλασία(CIN1,CIN2,CIN3)

  • χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση (LGSIL) η οποία περιλαμβάνει την HPV αλλοίωση και την ελαφρού βαθμού ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN1).Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται κολποσκόπηση και βιοψία και παρακολούθηση ανά 3μηνο.
  • υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση (HGSIL), η οποία περιλαμβάνει την ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία μετρίου και εντόνου βαθμού ή καρκίνωμα in situ(CIN2,CIN3).Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται κολποσκόπηση και βιοψία και περαιτέρω λήψη αποφάσεων από τον γυναικολόγο ανάλογα με την περίπτωση.

Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη φλεγμονή από κάποιο μικρόβιο αυτό δυσχεραίνει τη διάγνωση του κολποτραχηλικού επιχρίσματος και για την εξαγωγή ορθών αποτελεσμάτων και συνιστάται θεραπεία και επανάληψη( ή και μικροβιολογικός έλεγχος). Στην περίπτωση αυτή (όπως και σε όλες τις περιπτώσεις μικροβίων) δεν μπορεί να καθοριστεί ο δείκτης ωριμότητας.

Ρώτησε εδώ Δωρεάν πώς μπορείς να προφυλαχθείς από τον Ιό HPV !

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.