Πολύποδας Ενδομητρίου

Πολύποδας Ενδομητρίου

Πολύποδας Μήτρας

Διαβάστε εδώ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον πολύποδα μήτρας, σε απλή γλώσσα!

Πολύποδας Μήτρας - Αφαίρεση Πολύποδα Μήτρας με Υστεροσκόπηση

Μερικές φορές, το υπερηγοχράφημα δεν δείχνει έναν πολύποδα μήτρας που υπάρχει και δημιουργεί συμπτώματα όπως αίμα ανάμεσα στις περιόδους ή καφε εκκρισεις.

Με την υστεροσκόπηση φαίνεται καθαρά ο πολύποδας μήτρας και αφαιρείται στην ίδια υστεροσκόπηση χωρίς νάρκωση (μόνο με μια ελαφρά μέθη).

Πόσο μπορεί ένας μικρός πολύποδας μήτρας να σας ταλαιπωρήσει;

Δείτε τι λέει μια ασθενής του κ. Παράσχου:

Διαβάστε εδώ πώς απαλλάχτηκε από την ενοχλητική μητρορραγία και την ίδια μέρα πήγε σπίτι της μετά την υστεροσκόπηση!

1. ΨΕΥΔΟΠΟΛΥΠΟΕΙΔΕΣ ΑΔΕΝΟΚΥΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ

Υπερηχογραφική εικόνα

Στο 75% των γυναικών υπό θεραπεία ταμοξιφαίνης εμφανίζεται ανώμαλη πάχυνση του ενδομητρίου και εμφάνιση γραβιέρας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο η υστεροσκόπηση και η διακολπική υπερηχογραφία μπορούν να διαφοροδιαγνώσουν μεταξύ δύο τυπικών ενδομητρικών αλλοιώσεων από ταμ

οξιφαίνη όπως το ψευδοπολυποειδές αδενοκυστικό ενδομήτριο και ο αδενοκυστικός πολύποδας.

Υστεροσκοπική εικόνα

Χαρακτηριστικά

 1. Ελαφρώς λευκωπό ενδομήτριο
 2. Υπεραγγείωση ενδομήτριου στρώματος
 3. Εξωφυτικά μορφώματα
 4. Κυστικά διευρυσμένοι αδένες σε έδαφος ατροφικού ενδομητρίου

Ιστολογική εικόνα

Χαρακτηριστικά

 1. Περιαδενική στρωματική συμπύκνωση (condensation)
 2. Eπιθηλιακή μετάπλαση
 3. Proliferative activity
 4. Διαφόρου βαθμού κυτταρική ατυπία

2. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΟΣ ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ

Υπερηχογραφική εικόνα

Xαρακτηριστικά

Ο αδενοκυστικός ιστός (πολύποδας) επιπλέει στον φυσιολογικό ορρό κατά τη διάρκεια της υδροϋπερηχογραφίας (SIS) .

Το ενδομήτριο που περιβάλλει τον πολύποδα δεν είναι πεπαχυσμένο και ανώμαλο.

Ιστολογική εικόνα

Χαρακτηριστικά

 1. Περιαδενική πύκνωση του στρώματος.
 2. Proliferative δράση στα επιθηλιακά και στα κύτταρα του στρώματος.
 3. Επιθηλιακή μετάπλαση.

Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι απίθανο να συνυπάρχουν σε ασθενείς που δε λαμβάνουν ταμοξιφαίνη. Η πλειονότητα των ενδομητρικών πολυπόδων απαιτούν περιβάλλον απλής ενδομητρικής υπερπλασίας, πολλές φορές όμως το ενδομήτριο μπορεί να είναι ατροφικό.

Υστεροσκοπική εικόνα

Χαρακτηριστικά

 1. Ενδομητρικός πολύποδας (συμπαγής ή κυστικός): (tamoxifen polyp), Μισχωτός ή με ευρεία βάση.
 2. Υπεραγγείωση
 3. Συνυπάρχουσες κυστικές διευρύνσεις
 4. Λευκωπά στίγματα (εναπόθεση λιπιδίων)
 5. Υγρό κυστικών διευρύνσεων (αρνητικό για κακοήθεια σε κυτταρολογική εκτίμηση)

Mε μεγέθυνση 20χ μέσα σ'αυτόν τον πολύποδα μπορούμε να δούμε άτυπες αλλαγές. Αυτός ο πολύποδας ταξινομείται ως polyp-cancer. Το ενδομήτριο μπορεί να είναι ατροφικό ή υπερπλαστικό.

Η διαγνωστική υπεροχή της υστεροσκόπησης φαίνεται κυρίως στις ενδομήτριες αλλαγές που υφίσταται το ενδομήτριο σε γυναίκες υπό θεραπεία ταμοξιφαίνης. Σε αυτές τις ασθενείς ο διακολπικός υπέρηχος διαγιγνώσκει ένα πεπαχυσμένο ενδομήτριο με κυστικές περιοχές (εικόνα "γραβιέρας"). Ακολούθως η υστεροσκόπηση αποδεικνύει την τυπική εικόνα της κυστικής ατροφίας που προκαλεί η χρήση των αντι-οιστρογόνων: ένα λεπτό στρώμα ατροφικού ενδομητρίου με υπερκείμενες κυστικές διευρύνσεις του στρώματος που οδηγούν στο σχηματισμό των ψευδοπολυποειδών αλλοιώσεων. Όταν η ενδομήτρια πίεση μειώνεται κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης αυτές οι κυστικές διευρύνσεις προεξέχουν εντός της ενδομήτριας κοιλότητας και δημιουργούν την εικόνα του υπερπλαστικού ενδομητρίου που αναγνωρίζεται αρχικά υπερηχογραφικά. Χρησιμοποιώντας την υστεροσκόπηση ύποπτα ευρήματα σε διάγνωση με υπερήχους ή με άλλες τεχνικές, διαγιγνώσκονται σωστά και αποφεύγονται επανειλλημένες διαγνωστικές αποξέσεις ή η υστερεκτομία.

Eνδομήτριες αλλαγές σε γυναίκες υπό ταμοξιφαίνη

Περίπου 30% των γυναικών σε θεραπεία με ταμοξιφαίνη έχουν γυναικολογικά συμπτώματα και μεταβολές του ενδομητρίου, του ενδοτραχήλου αλλά και του κολπικού βλεννογόνου. Οι μεταβολές του γεννητικού συστήματος που εμφανίζονται συνήθως είναι εκτεταμένη γεροντική ατροφία του επιθηλίου του κόλπου, εμφάνιση αδενοκυστικών ή και με ινώδη στοιχεία ενδομητρικών πολυπόδων και τέλος έχει αναφερθεί και εμφάνιση καρκινώματος του ενδομητρίου. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η ξηρότητα του κόλπου, δυσπαρεύνια και η άτυπη ενδομήτρια αιμορραγία.

Οι μακροχρόνιες θεραπείες με ταμοξιφαίνη πάντως επιφέρουν αλλαγές στο ενδομήτριο κυρίως ασυμπτωματικές και οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία έχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας ενδομητρικών πολυπόδων καθώς και υπερπλασίας του ενδομητρίου.

Στις περιπτώσεις αδενοκαρκινώματος κυριαρχεί η εντύπωση ότι παρουσιάσθηκαν σε ασθενείς πριν τη λήψη της θεραπείας ή σχετίζονται με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία ή η λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο σχετικός κίνδυνος αδενοκαρκινώματος του ενδομητρίου σε λήψη ταμοξιφαίνης είναι 2-3/1000 γυναίκες. Αυτό οδήγησε στον προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια λήψης ταμοξιφαίνης για μακρύ χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα δε πρέπει να προβληματισθούμε για τους μεγάλους αριθμούς υγιών γυναικών που λαμβάνουν αντι-οιστρογόνα για πρόληψη καρκίνου του μαστού.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Oι περισσότεροι ενδομητρικοί πολύποδες και οι υπερπλαστικές αλλοιώσεις σε γυναίκες υπό θεραπεία ταμοξιφαίνης χαρακτηρίζονται ως προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις. Λόγω όμως του χαμηλού κινδύνου μετεξέλιξης σε αδενοκαρκίνωμα και της αναγνωρισμένης προφυλακτικής δράσης του φαρμάκου τα προγράμματα ελέγχου προσανατολίσθηκαν στις μεθόδους πρόληψης και ελέγχου αυτών των αλλοιώσεων.

Η νέα γενιά αντι-οιστρογόνων με κύριο εκπρόσωπο τη ραλοξιφαίνη (selective oestrogen receptor modulators SERMS- II) έχουν μικρότερη proliferative επίδραση στο ενδομήτριο απο ότι η ταμοξιφαίνη. Ο προστατευτικός τους ρόλος όμως στον καρκίνο του μαστού ακόμα ερευνάται αν και υπόσχεται αρκετά καλά αποτελέσματα. (Πίνακας Ι)

Στο παρελθόν οι αλλοιώσεις που προκαλεί η ταμοξιφαίνη ελεγχόταν με τη διακολπική υπερηχογραφία. Την τελευταία τριετία, τη διακολπική υπερηχογραφία μπορεί να αντικαταστήσει η διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS) και ακολουθεί ως μέθοδος ελέγχου η υστεροσκόπηση, όπου πλεονεκτεί της υπερηχογραφίας λόγω της καλύτερης απεικόνισης των ενδομητρικών αλλοιώσεων και της δυνατότητας που παρέχει για λήψη ενδομήτριων βιοψιών υπό άμεσο οπτικό έλεγχο.

ΤΑΜΟΞΙΦΑΙΝΗ ΡΑΛΟΞΙΦΑΙΝΗ
Οιστρογονική δράση
Οιστρογονική δράση

Καρδιαγγειακό

Οστά

Μήτρα

Καρδιαγγειακό

Οστά

Αντι-οιστρογονική δράση
Αντι-οιστρογονική δράση
Μήτρα

Μαστός

Μήτρα

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ, ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Υπάρχουν υπερηχογραφικές και υστεροσκοπικές εικόνες, εκτός των ιστολογικών που είναι παθογνωμονικές για ενδομήτριες αλλοιώσεις τύπου ταμοξιφαίνης. Η υστεροσκόπηση πλεονεκτεί της υπερηχογραφίας λόγω του ότι ο άμεσος οπτικός έλεγχος της ενδομητρικής κοιλότητας παρέχει καλύτερα αποτελέσματα διαφοροδιάγνωσης των αλλοιώσεων.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΑΜΟΞΙΦΑΙΝΗΣ

Για ασυμπτωματικές γυναίκες οι διαγνωστικές μέθοδοι ελέγχου του ενδομητρίου είναι οι παρακάτω:

 1. Διαγνωστική απόξεση ?
 2. TVS
 3. SIS (saline infusion sonography)
 4. MRI
 5. Υστεροσκόπηση

Σε συμπτωματικές ασθενείς (AUB) ο αποκλεισμός της κακοήθειας πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, σε αυτές τις περιπτώσεις η υστεροσκόπηση και η κατευθυνόμενη ενδομήτρια βιοψία, κατά προτίμηση με χρήση ηλεκτροτόμου (resection) είναι o καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος προσέγγισης. (Πίνακας ΙΙ)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: ΤΑΜΟΞΙΦΑΙΝΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Έλεγχος μήτρας προ θεραπείας

TVS

Πάχος ενδομητρίου > 5mm: Υστεροσκόπηση ή SIS

Μετεμμηνοπαυσιακή

Αιμορραγία

Υστεροσκόπηση

SIS

Iστολογική

διάγνωση

Υπό θεραπεία

2-3 έτη

Ανά έτος TVS μήτρας

>5 mm:

Υστεροσκόπηση

Υπό θεραπεία

2-3 έτη

Ανά έτος TVS μήτρας

>5 mm: SIS

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 • Σε γυναίκες με υστεροσκοπικά φυσιολογική μήτρα (κενή ενδομήτρια κοιλότητα και ατροφικό ενδομήτριο) είναι σπάνιο να βρεθεί άτυπη υπερπλασία ενδομητρίου ή καρκίνος στα πρώτα 2-3 χρόνια της θεραπείας. Το 1997 σε ανάλογο συνέδριο στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε ότι ο επανέλεγχος σε αυτές τις ασθενείς γίνεται κάθε χρόνο μετά από τα πρώτα 2-3 χρόνια θεραπείας λόγω της δράσης αθροιστικων δόσεων. (Πίνακας ΙΙ)
 • Η διακολπική υπερηχογραφία αποτελεί ικανοποιητική μέθοδο ελέγχου και για την μήτρα αλλά και για τις ωοθήκες. Δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις καρκίνου μαστού η παρουσία ωοθηκικών κύστεων επαγόμενων από την ταμοξιφαίνη. Όριο περαιτέρω εξέτασης το πάχος του ενδομητρίου που πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 5 mm. (Πίνακας ΙΙ). Ατυχώς το ανώμαλο πάχος του ενδομητρίου σε ασθενείς υπό ταμοξιφαίνη συναντάται σε περισσότερες από το 80% των ασυμπτωματικών ασθενών. Το αυξημένο πάχος του ενδομητρίου στη διακολπική υπερηχογραφία οφείλεται στην κυστική διεύρυνση των αδένων, στο οίδημα του στρώματος και στο οίδημα και την υπερπλασία του παρακείμενου ενδομητρίου. Η θετική προγνωστική αξία του διακολπικού υπερηχογραφήματος είναι όμως χαμηλή.
 • Σε αυτές τις περιπτώσεις για να έχουμε διάγνωση πρέπει να προχωρήσουμε με υδροϋπερηχογραφία (SIS), Doppler (αν και αμφισβητείται) και υστεροσκόπηση.
 • Από όλες όμως αυτές τις μεθόδους η υστεροσκόπηση μαζί με την υστεροσκοπικά κατευθυνόμενη βιοψία αποτελεί την καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση αυτών των αλλοιώσεων και κυρίως για τον διαχωρισμό μεταξύ καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων.

Ενδομήτριος πολύποδας 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού