Πολύποδας μήτρας ή ενδομητρίου – Πολύποδας τραχήλου | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πολύποδας μήτρας ή ενδομητρίου – Πολύποδας τραχήλου

Πολύποδας ενδομητρίου ή μήτρας

Ο πολύποδας ενδομητρίου είναι μια συνήθως καλοήθης νεοπλασία του ενδομητρίου. Ο πολύποδας μήτρας παρουσιάζεται σε μία στις 10 γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών. Όλο και πιο συχνά όμως, ο πολύποδας μήτρας εμφανίζεται και σε μικρότερες γυναίκες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες συνδέονται με το ενδομήτριο με μίσχο. Το μέγεθος ενός γυναικολογικού πολύποδα μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει περισσότερους από έναν πολύποδες είτε στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο.

Να προσθέσουμε ότι πολύποδες μπορεί να υπάρχουν σε πολλά σημεία του σώματος, όπως στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στη μύτη και αλλού. 

Image
πολύποδας μήτρας

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Συμπτώματα πολύποδα μήτρας

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο πολύποδας ενδομητρίου είναι:

  • Παρατεταμένη έμμηνος ρύση
  • Μεγάλη αιμόρροια κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
  • Αιμορραγία μήτρας ανάμεσα στις περιόδους (μητρορραγία)
  • Αιμόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.
  • Δύσοσμα υγρά σε περίπτωση επιμόλυνσης του πολύποδα.
  • Πόνος σε περίπτωση που οι μισχωτοί πολύποδες φτάσουν σε μέγεθος μερικών εκατοστών και προεξέχουν στον κόλπο μέσα από τον τράχηλο της μήτρας
  • Υπογονιμότητα
  • Αιμόρροια σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Διαβάστε την εμπειρία μιας ασθενούς (συμπτώματα, διάγνωση, επέμβαση κλπ):

"Γιατί έκανα υστεροσκόπηση και αφαίρεση πολύποδα μήτρας. Η εμπειρία μου από την επέμβαση."

Διάγνωση

Την πιο καλή εικόνα και ακριβή διάγνωση μιας ενδομήτριας πάθησης, όπως οι πολύποδες στη μήτρα, μας δίνει η υστεροσκόπηση. Επιπλέον, κατά την υστεροσκόπηση, μπορεί να γίνει και η αφαίρεση του πολύποδα, όπως και η βιοψία, για να εξετάσουμε αν υπάρχει κακοήθεια.

Ο κολπικός υπέρηχος, η διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS) και o υπέρηχος Doppler μπορούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα, χωρίς να είναι 100% ακριβείς στη διάγνωση.

Πολλές φορές, ο πολύποδας ενδομητρίου δεν προκαλεί συμπτώματα, ιδίως όταν είναι μικρός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται τυχαία με:

  • Κολπικό υπερηχογράφημα
  • Υστεροσαλπιγγογραφία (για έλεγχο υπογονιμότητας)

Είναι επικίνδυνοι οι πολύποδες;

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ανησυχία μετά την ανακάλυψη ότι έχετε πολύποδες στη μήτρα, αλλά θα πρέπει να σας καθησυχάσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολύποδες είναι ακίνδυνοι. Μερικές φορές ανακαλύπτονται τυχαία όταν κάνετε υπερηχογράφημα για κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα.

Αν και οι πολύποδες της μήτρας είναι συνήθως ακίνδυνοι, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την περίοδό σας και να επηρεάσουν την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος.

Ο κίνδυνος εμφάνισης πολυπόδων αυξάνεται με την ηλικία και κορυφώνεται στη δεκαετία των 50, πριν μειωθεί σταδιακά μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων που συμβαίνουν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μπορεί επίσης να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο λόγω παχυσαρκίας ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πότε ο πολύποδας γίνεται επικίνδυνος;

Οι πολύποδες της μήτρας μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι (προκαρκινικοί ή καρκινικοί), αλλά αυτό είναι σπάνιο. Η πιθανότητα αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ακίνδυνοι, αλλά διαταράσσουν την περίοδο και τη γονιμότητά σας όταν είναι πολλοί ή μεγάλοι. 

Αν και ο κίνδυνος είναι χαμηλός, θεωρείται προτιμότερο να αφαιρούνται όταν ανακαλυφθούν.

Αφαίρεση πολύποδα

Γενικά, αν στην υστεροσκόπηση βρεθεί πολύποδας μήτρας, πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και αφαίρεση του, ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθειας, υπερπλασίας ή κακοήθους εξαλλαγής στο μέλλον.  Σπάνια (το ποσοστό κυμαίνεται από 0,5 σε 4.8%) ένας πολύποδας ενδομητρίου μπορεί να περιέχει κακοήθη κύτταρα.

Επίσης οι μεγαλύτεροι πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται για να αποτραπεί η πιθανή υπογονιμότητα, αλλά και η πιθανότητα να προκαλέσουν την αποβολή του εμβρύου σε περίπτωση που η γυναίκα μείνει έγκυος.

Μετά την αφαίρεση του πολύποδα, ο γυναικολόγος θα κάνει διαγνωστική απόξεση ώστε να ελεγχθεί και το ενδομήτριο της υπόλοιπης κοιλότητας της μήτρας.

Πώς γίνεται η αφαίρεση πολύποδα μήτρας;

Η αφαίρεση του πολύποδα ενδομητρίου γίνεται με επεμβατική υστεροσκόπηση ή με τον παλιότερο τρόπο της απόξεσης. Η υστεροσκόπηση προτιμάται ως μέθοδος, επειδή με το υστεροσκόπιο ελέγχεται ολόκληρη η ενδομητρική κοιλότητα. Είναι μέθοδος μεγάλης ακρίβειας, επειδή μπορούμε να δούμε καθαρά το μίσχο του πολύποδα και να κατευθύνουμε συγκεκριμένα σε αυτόν το υστεροσκόπιο χωρίς να τραυματίζεται η γειτονική περιοχή του ενδομητρίου. Αντίθετα, η απόξεση είναι μια τυφλή μέθοδος με την οποία μπορεί να αποτύχει η αφαίρεση του πολύποδα.

Η επέμβαση για την αφαίρεση του πολύποδα ενδομητρίου υστεροσκοπικά είναι μια πολύ απλή διαδικασία, που κρατά περίπου 5 με 10 λεπτά. Μπορεί να γίνει και στο ιατρείο. Η γυναίκα έρχεται το πρωί και συνήθως, μέχρι το μεσημέρι, έχει πάει στο σπίτι της και μπορεί να αναλάβει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Πρέπει να γίνει ολική νάρκωση για την αφαίρεση πολύποδα;

Όχι. Συνήθως γίνεται με μέθη ή ελαφρά αναισθησία.

Υπερπλασία Ενδομητρίου

Συχνά οι πολύποδες μπορεί να συνυπάρχουν με υπερπλασία ενδομητρίου, η οποία θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση του ενδομητρίου, ιδίως αν πρόκειται για υπερπλασία ενδομητρίου με ατυπία.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο γυναικολόγος μπορεί (μεταξύ άλλων) να τοποθετήσει στο ενδομήτριο ένα μικρό σπιράλ, το οποίο εκκρίνει τοπικά προγεστερόνη. Αυτό λειτουργεί σαν αντίδοτο. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου, ο οποίος όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τον καρκίνο του τραχήλου.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Πολύποδας Τραχήλου - Διάγνωση

Ο πολύποδας τραχήλου μπορεί να διαγνωστεί με γυναικολογική εξέταση. Αν προεξέχει στον κόλπο, μπορεί να προκαλεί ενόχληση ή πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

Πολύποδας Τραχήλου - Αφαίρεση

Αν υπάρχει πολύποδας στον τράχηλο, ο γυναικολόγος ίσως κρίνει ότι είναι καλύτερα να αφαιρεθεί και μαζί να γίνει υστεροσκόπηση, γιατί πολύ συχνά συνυπάρχει και πολύποδας στη μήτρα. Μετά την αφαίρεση αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN