Πολύποδας ενδομητρίου – Πολύποδας τραχήλου

Πολύποδας ενδομητρίου – Πολύποδας τραχήλου

ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

Ο πολύποδας ενδομητρίου είναι μια συνήθως καλοήθης νεοπλασία του ενδομητρίου. Ο πολύποδας μήτρας παρουσιάζεται σε μία στις 10 γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών. Όλο και πιο συχνά όμως, ο πολύποδας μήτρας εμφανίζεται και σε μικρότερες γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες συνδέονται με το ενδομήτριο με μίσχο. Το μέγεθος ενός γυναικολογικού πολύποδα μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει περισσότερους από έναν πολύποδες είτε στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΛΥΠΟΔΑ ΜΗΤΡΑΣ

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο πολύποδας ενδομητρίου είναι:

  • Παρατεταμένη έμμηνος ρύση
  • Μεγάλη αιμόρροια κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
  • Αιμορραγία μήτρας ανάμεσα στις περιόδους (μητρορραγία)
  • Αιμόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.
  • Δύσοσμα υγρά σε περίπτωση επιμόλυνσης του πολύποδα.
  • Πόνος σε περίπτωση που οι μισχωτοί πολύποδες φτάσουν σε μέγεθος μερικών εκατοστών και προεξέχουν στον κόλπο μέσα από τον τράχηλο της μήτρας
  • Υπογονιμότητα
  • Αιμόρροια σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Διαβάστε την εμπειρία μιας ασθενούς (συμπτώματα, διάγνωση, επέμβαση κλπ):

"Γιατί έκανα υστεροσκόπηση και αφαιρεση πολυποδα μητρας. Πώς νιώθεις μετά... "

ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ ΜΗΤΡΑΣ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Την πιο καλή εικόνα και ακριβή διάγνωση μιας ενδομήτριας πάθησης, όπως οι πολυποδες στη μητρα, μας δίνει η υστεροσκόπηση. Επιπλέον, κατά την υστεροσκόπηση, μπορεί να γίνει και η αφαίρεση του πολύποδα, όπως και η βιοψία, για να εξετάσουμε αν υπάρχει κακοήθεια.

Ο κολπικός υπέρηχος, η διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS) και o υπέρηχος Doppler μπορούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα, χωρίς να είναι 100% ακριβείς στη διάγνωση.

Πολλές φορές, ο πολύποδας ενδομητρίου δεν προκαλεί συμπτώματα, ιδίως όταν είναι μικρός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται τυχαία με:

  • Κολπικό υπερηχογράφημα
  • Υστεροσαλπιγγογραφία (για έλεγχο υπογονιμότητας)

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΥΠΟΔΑ ΜΗΤΡΑΣ

Γενικά, αν στην υστεροσκόπηση βρεθεί πολύποδας μήτρας, πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και αφαίρεση του πολύποδα , ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθειας, υπερπλασίας ή κακοήθους εξαλλαγής στο μέλλον.  Σπάνια (το ποσοστό κυμαίνεται από 0,5 σε 4.8%) ένας πολύποδας ενδομητρίου μπορεί να περιέχει κακοήθη κύτταρα.

Επίσης οι μεγαλύτεροι πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται ώστε να αποτραπεί η πιθανή υπογονιμότητα, αλλά και η πιθανότητα να προκαλέσουν την αποβολή του εμβρύου σε περίπτωση που η γυναίκα μείνει έγκυος.

Μετά την αφαίρεση του πολύποδα, ο γυναικολόγος θα κάνει διαγνωστική απόξεση ώστε να ελεγχθεί και το ενδομήτριο της υπόλοιπης κοιλότητας της μήτρας.

Πώς γίνεται η αφαιρεση πολυποδα μητρας;

Η αφαίρεση του πολύποδα ενδομητρίου γίνεται με επεμβατική υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση προτιμάται ως μέθοδος, επειδή με το υστεροσκόπιο ελέγχεται ολόκληρη η ενδομητρική κοιλότητα. Είναι μία πολύ ακριβής μέθοδος για να αφαιρούνται οι πολύποδες, επειδή μπορούμε να δούμε καθαρά το μίσχο του πολύποδα και να κατευθύνουμε συγκεκριμένα σε αυτόν το υστεροσκόπιο χωρίς να τραυματίζεται η γειτονική περιοχή του ενδομητρίου. Αντίθετα, η απόξεση είναι μια τυφλή μέθοδος με την οποία μπορεί να αποτύχει η αφαίρεση του πολύποδα.

Η επέμβαση για την αφαίρεση του πολύποδα ενδομητρίου υστεροσκοπικά είναι μια πολύ απλή διαδικασία, που κρατά περίπου 5 με 10 λεπτά. Μπορεί να γίνει και στο ιατρείο. Η γυναίκα έρχεται το πρωί και συνήθως, μέχρι το μεσημέρι, έχει πάει στο σπίτι της και μπορεί να αναλάβει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Πρέπει να γίνει ολική νάρκωση για την αφαίρεση του πολύποδα ενδομητρίου;

Όχι. Συνήθως γίνεται με μέθη ή ελαφρά αναισθησία.

Πολύποδας Ενδομητρίου - Υπερπλασία Ενδομητρίου

Συχνά οι πολύποδες μπορεί να συνυπάρχουν με υπερπλασία ενδομητρίου, η οποία θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση του ενδομητρίου, ιδίως αν πρόκειται για υπερπλασία ενδομητρίου με ατυπία.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο γυναικολόγος μπορεί (μεταξύ άλλων) να τοποθετήσει στο ενδομήτριο ένα μικρό σπιράλ, το οποίο εκκρίνει τοπικά προγεστερόνη. Αυτό λειτουργεί σαν αντίδοτο. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου, ο οποίος όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τον καρκίνο του τραχήλου.

Ρωτήστε δωρεάν τον Θάνο Παράσχο για τον πολύποδα μήτρας και την αφαιρεση πολυποδα με υστεροσκόπηση!

Πολύποδας Τραχήλου - Διάγνωση

Ο πολύποδας τραχήλου μπορεί να διαγνωστεί με γυναικολογική εξέταση.

Πολύποδας Τραχήλου - Αφαίρεση

Αν υπάρχει πολύποδας στον τράχηλο, ο γυναικολόγος ίσως κρίνει ότι είναι καλύτερα να αφαιρεθεί και μαζί να γίνει υστεροσκόπηση, γιατί πολύ συχνά συνυπάρχει και πολύποδας στο ενδομήτριο. Ο πολύποδας αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!