Κύστη στην ωοθήκη, συμπτώματα από κύστες στις ωοθήκες | EmBIO

Κύστη στην ωοθήκη

Μια κύστη στην ωοθήκη είναι συνηθισμένο εύρημα και πολλές φορές δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο.

Συνήθως, οι κύστες στις ωοθήκες δεν δίνουν συμπτώματα και αναπτύσσονται στις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου χωρίς να προκαλέσουν πόνο ή άλλη ενόχληση. Συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους.

Πως μοιάζουν οι κύστες στις ωοθήκες

Οι κύστεις των ωοθηκών είναι μικροί σάκοι γεμάτοι υγρό, ή ανώμαλοι συμπαγείς σχηματισμοί. 

Αναπτύσσονται μέσα ή πάνω στην ωοθήκη και μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά εκατοστά ως και - σε πολύ ακραίες περιπτώσεις - πάνω από 30 εκατοστά. 

Μπορεί να αναπτυχθεί κύστη στη μία ωοθήκη ή να υπάρχουν κύστεις και στις 2 ωοθήκες.

Μια κύστη στην ωοθήκη είναι από τις πιο συχνές αιτίες για να επισκεφθεί μια γυναίκα τον γυναικολόγο της.


Περιεχόμενα


Ενοχλήσεις - Συμπτώματα

Σε κάποιες περιπτώσεις μια κύστη ωοθήκης μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και συμπτώματα:

 • αίσθημα πίεσης ή βάρους στην κοιλιά
 • αμβλύς πόνος στη μέση ή στους μηρούς
 • φούσκωμα και πρήξιμο, αύξηση βάρους
 • πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, από τη μία ή την άλλη πλευρά. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται και μετά να υποχωρεί ή να εξαφανίζεται τελείως, να είναι αμβλύς (ήπιος) ή οξύς (ξαφνικός και έντονος)
 • πόνος στο σεξ
 • πόνος στην περίοδο, ειδικά αν η γυναίκα δεν είχε τέτοιο πρόβλημα παλιότερα
 • αιμορραγία
 • συχνοουρία
 • αίσθημα πληρότητας με λιγότερο από το συνηθισμένο φαγητό
 • δυσκοιλιότητα

κυστη στην ωοθηκη

Πότε να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας

Αν γνωρίζετε ότι έχετε μια ή περισσότερες κύστες, καλό είναι να τις παρακολουθείτε με τον γυναικολόγο σας. Αυτός θα εκτιμήσει αν χρειάζονται κι άλλες εξετάσεις πέρα από ένα απλό υπερηχογράφημα.

Ενώ οι περισσότερες εξαφανίζονται μόνες τους σε 1-3 μήνες, αναφέρεται ότι ένα ποσοστό 8% των γυναικών θα αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή τους μεγάλες κύστες, που χρειάζονται οπωσδήποτε αντιμετώπιση.

Μην ξεχνάτε επίσης, ότι ενώ οι περισσότερες κύστες ωοθηκών είναι ακίνδυνες, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο ειδικά σε μεγαλύτερες γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Πάντως οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, ειδικά αν επιμένει για περισσότερο από λίγες μέρες, είναι καλύτερα να το εκτιμήσει ένας ειδικός παρά να καθυστερείτε την επίσκεψη ελπίζοντας ότι θα περάσει μόνο του.

Συμπτώματα ρήξης κύστης ωοθήκης

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι μια κύστη έχει υποστεί ρήξη του τοιχώματος της, δηλαδή έχει σπάσει το τοίχωμα της και το υγρό που περιείχε χύθηκε στην κοιλιακή χώρα.

Αν υπήρχε κάποιο αιμοφόρο αγγείο στην κύστη και σπάσει κι αυτό, τότε προκαλείται αιμορραγία, που σε μικρότερου μεγέθους κύστες δεν είναι έντονη.

Ισως η βλάβη επουλωθεί μόνη της, αλλά μπορεί να χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση από χειρουργό γυναικολόγο.

Αν η κύστη είναι μεγάλη, η ρήξη (σπάσιμο) προκαλεί πόνο, αιμορραγία και άλλα συμπτώματα, όπως:

 • ευαισθησία στην κοιλιά
 • αιμορραγία από τον κόλπο
 • ναυτία
 • εμετός
 • αδυναμία
 • τάση για λιποθυμία
 • πυρετός
 • πόνος που δυναμώνει όταν κάθεστε
 • πόνος κατά την έντονη άσκηση ή το σεξ
 • βάρος στην κοιλιά ή αίσθημα φουσκώματος

Συμπτώματα συστροφής ωοθήκης

Παρόμοια συμπτώματα και έντονο πόνο προκαλεί η συστροφή της ωοθήκης, επειδή στραγγαλίζονται τα αγγεία και παρεμποδίζεται η ροή του αίματος προς τις ωοθήκες.  Αν η συστροφή είναι έντονη, η παροχή αίματος και οξυγόνου προς την ωοθήκη διακόπτεται και αυτή μπορεί να νεκρωθεί.

Τόσο η ρήξη όσο και η συστροφή παρατηρούνται συχνότερα σε κύστες ωοθήκης πάνω από 5 εκατοστά.

Αν παρατηρήσετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας άμεσα

Είδη κύστεων

Μια κύστη στην ωοθήκη μπορεί να είναι:

 1. λειτουργική κύστη
 2. καλοήθης νεοπλασματική
 3. κακοήθης νεοπλασματική
 4. κύστη ενδομητρίωσης

Λειτουργικές κύστες ωοθηκών

Οι λειτουργικές κύστες ωοθήκης είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι θυλακικές κύστες, τα ωχρά σωμάτια και οι ωχρινικές κύστεις

Γενικά, οι κύστεις αυτές προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και μπορούν από μόνες τους να προκαλέσουν περαιτέρω ορμονική ανισορροπία. 

Κατά μέσο όρο οι κύστεις αυτές έχουν διάμετρο περίπου 4-5 εκατοστά και συνήθως υποχωρούν αυθόρμητα μέσα σε 4-8 εβδομάδες. 

Μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο, ιδιαίτερα αν υποστούν ρήξη και απελευθερώσουν είτε αίμα είτε υγρό στην κοιλιακή χώρα.

Καλοήθεις νεοπλασματικές κύστες

Είναι λιγότερο συνηθισμένες από τις λειτουργικές κύστεις. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το καλοήθες κυστικό τεράτωμα ή η δερμοειδής κύστη.

Κακοήθεις κύστες

Παρουσιάζονται πιο συχνά μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Οι υποψίες κακοήθειας αυξάνονται όταν εντοπίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά στη φυσική εξέταση, στον υπέρηχο και στο ιστορικό της ασθενούς. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σίγουρη εξέταση με την οποία να ελέγχεται ο καρκίνος των ωοθηκών, αν και μελετώνται ορισμένοι νέοι αιματολογικοί δείκτες.

Ενας από αυτούς είναι το καρκινικό αντιγόνο C-125 που μπορεί να ανιχνευθεί με μια εξέταση αίματος. Δυστυχώς δεν μπορεί με βεβαιότητα να ανιχνέυσει ένα καρκίνο στις ωοθήκες. Σε πρώιμο καρκίνο ωοθηκών ανιχνεύεται σε ποσοστό 50% ενώ σε προχωρημένο καρκίνο σε ποσοστό 80% των περιπτώσεων.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι υψηλές τιμές C-125 (πάνω από 35 IU/ml) μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε μη καρκινικές καταστάσεις, όπως σε καλοήθεις όγκους των ωοθηκών, στην ενδομητρίωση και σε άλλες παθήσεις, άσχετες με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Κύστεις ενδομητρίωσης

Η ενδομητριωσική κύστη ή ενδομητρίωμα μπορεί να παρουσιαστεί όταν αναπτύσσεται ενδομητρίωση στις ωοθήκες. Οι κύστεις αυτές, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως αιμορραγικές ή σοκολατοειδείς κύστεις (εξαιτίας της χαρακτηριστικής τους εμφάνισης) όταν υφίστανται ρήξη μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο, συμφύσεις και υπογονιμότητα.

Οι κύστεις ενδομητρίωσης συνήθως δεν διαλύονται αυτόματα, αλλά απαιτούν θεραπεία.

Πως γίνεται η θεραπεία για τις κύστες στις ωοθήκες

Η θεραπεία των κύστεων στις ωοθήκες είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και προσαρμόζεται ανάλογα με την κλινική εικόνα, τα ευρήματα του υπερήχου και της φυσικής εξέτασης. 

Στις δυνατότητες θεραπείας περιλαμβάνονται:

 • η παρακολούθηση με αλλεπάλληλες υπερηχογραφικές εξετάσεις
 • η χειρουργική επέμβαση με τη μορφή της κυστεκτομής (αφαίρεση της κύστης)
 • η ωοθηκοτομή, η αφαίρεση της ωοθήκης μαζί με την κύστη ή τις κύστες

Λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης μπορεί να γίνει με ασφάλεια, σύντομη νοσηλεία, πολύ γρήγορη ανάρρωση και εξαιρετικά αποτελέσματα αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών ανέπαφο στη θέση του. 

Οι κύστες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες λαπαροσκοπικά, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη και αφαιρούνται από το σώμα με ασφάλεια.

Οι κύστεις ωοθηκών που θεωρούνται ύποπτες για καρκίνο, μπορούν να αποσταλούν για άμεση εξέταση (ταχεία βιοψία) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και έτσι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα με βάση τη διάγνωση.

Μετά τη λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, η ασθενής μπορεί συνήθως να φύγει από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες και να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες μέσα σε 1-2 εβδομάδες.


Έχετε κύστη ή κύστες στις ωοθήκες σας;

Ρωτήστε τον Γυναικολόγο και Ενδοσκοπικό Χειρουργό  Θάνο Παράσχο ποια είναι η πιο ασφαλής και σωστή αντιμετώπιση για τη δική σας περίπτωση.


Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κύστες στις ωοθήκες

Ποια φάρμακα βοηθούν σε μια κύστη στην ωοθήκη;

Τα αντισυλληπτικά και τα παυσίπονα. Για τα αντισυλληπτικά διαβάστε παρακάτω.

Τα κοινά παυσίπονα που μπορείτε να πάρετε από το φαρμακείο θα σας βοηθήσουν αν νιώσετε μια ήπια ενόχληση στην κοιλιά, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας αν η ενόχληση επιμένει για περισσότερες από 2-3 μέρες. 

Αν ο πόνος είναι ή γίνει έντονος, καλέστε αμέσως το γιατρό σας και μην προσπαθήσετε να τον καταπολεμήσετε με παυσίπονα.

Βοηθούν τα αντισυλληπτικά στην κύστη της ωοθήκης;

Τα αντισυλληπτικά δρουν προστατευτικά στην περίπτωση των λειτουργικών κύστεων (διαβάστε παραπάνω τα είδη κύστεων).

Τα αντισυλληπτικά μπορούν να βοηθήσουν να μην εμφανιστούν νέες κύστες στις ωοθήκες, αλλά δεν βοηθούν στην συρρίκνωση μιας κύστης, δηλαδή δεν θα την κάνουν να εξαφανιστεί.

Αν μια κύστη δεν εξαφανιστεί μόνη της σε 2-3 μήνες, τότε ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά, ειδικά αν προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα.

Μπορούν τα αντισυλληπτικά χάπια να προκαλέσουν την εμφάνιση μιας κύστης;

Σίγουρα όχι! Τα αντισυλληπτικά δεν δημιουργούν κύστες σε καμία περίπτωση.

Χρειάζεται αντιβίωση για κύστη ωοθήκης;

Αντιβίωση θα πάρετε μόνο αν υπάρχει υποψία επιμόλυνσης μιας κύστης, διαφορετικά δεν βοηθά στη θεραπεία.

Οι γυναίκες με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), μια λοίμωξη που συνήθως οφείλεται σε γονόρροια ή χλαμύδια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μολυσμένες κύστεις ωοθηκών. Τα βακτήρια από αυτά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ταξιδεύουν από τον τράχηλο της μήτρας στη μήτρα και μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κύστεων γεμάτων με βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε σηψαιμία εάν σπάσουν.

Χρειάζεται ανοιχτό χειρουργείο για αφαίρεση κύστης;

Οι περισσότερες κύστες αφαιρούνται σήμερα λαπαροσκοπικά με 3 μικρές οπές στην κοιλιά, απ΄όπου το λαπαροσκόπιο μπαίνει στην κοιλιά και αφαιρεί την κύστη με ασφάλεια και γρήγορη ανάρρωση. 

Το ανοικτό χειρουργείο (λαπαροτομία) γίνεται σπάνια και αφορά πολύ ειδικές περιπτώσεις. Οπωσδήποτε ο χρόνος ανάρρωσης και νοσηλείας είναι αυξημένος σε σχέση με τη λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης.

Ποιο είναι το κόστος αφαίρεσης κύστης ωοθήκης;

Το κόστος της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης κύστης θα δείτε στον κατάλογο με το κόστος των γυναικολογικών επεμβάσεων. Στον ίδιο κατάλογο θα δείτε επίσης το κόστος της διαγνωστικής παρακέντησης κύστης ωοθήκης.

Αν έχω περισσότερες από μια κύστες, μπορεί να έχω Πολυκυστικές Ωοθήκες;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συνοδεύεται από υπογονιμότητα και μεγάλη διαταραχή στις ορμόνες (αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων), όπως θα δείξει ένας ορμονικός έλεγχος.

Εάν έχετε κύστες στις ωοθήκες, αλλά ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος και η ορμονική σας ισορροπία είναι φυσιολογικά, τότε δεν έχετε Πολυκυστικές Ωοθήκες.


Έχετε κύστη ή κύστες στις ωοθήκες σας;

Ρωτήστε τον γυναικολόγο και ενδοσκοπικό χειρουργό  Θάνο Παράσχο  για την πιο ασφαλή και σωστή αντιμετώπιση για τη δική σας περίπτωση.


Πραγματικές φωτογραφίες με κύστες ωοθήκης

κυστες στις ωοθηκεςκυστη στις ωοθηκες κυστες στις ωοθηκες κυστεις οωθηκών
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού