Ινομυώματα Μήτρας

Ινομυώματα Μήτρας

Για τα ινομυώματα μήτρας γράφει ο Γυναικολόγος Δρ. Θάνος Παράσχος, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική

Τα ινομυώματα (τα οποία ονομάζονται επίσης μυώματα ή λειομυώματα) είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας. Πρόκειται συνήθως για διακριτές μάζες, ξεχωριστές από την περιβάλλουσα μήτρα και σπάνια γίνονται κακοήθεις.Τα ινομυώματα είναι η πιο συνηθισμένη ένδειξη για υστερεκτομή και αφορούν το 33% των εισαγωγών σε γυναικολογικά νοσοκομεία (ινομυωματεκτομή = αφαίρεση ινομυωμάτων). Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο «όγκο» των αναπαραγωγικών οργάνων και παρουσιάζονται περίπου στο 50% του γυναικείου πληθυσμού.

Βίντεο 1. Ινομυώματα, Γονιμότητα και Θεραπεία

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος μιλά για τα ινομυώματα, πως αυτά επηρεάζουν την γονιμότητα και πως θεραπεύονται.

Ινομυώματα Μήτρας - Ανάπτυξη

Το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να αυξηθεί ή να παραμείνει το ίδιο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορούν να παρουσιαστούν σαν μία ενιαία μάζα ή σαν πολλαπλές αναπτύξεις σε διάφορα σημεία μέσα στη μήτρα. Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, η ανάπτυξη των ινομυωμάτων συνήθως σταματά και μπορεί πράγματι να συρρικνωθούν, καθώς η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα. Δυστυχώς, τα ινομυώματα μπορεί να επανεμφανιστούν, τόσο μετά από φαρμακευτική θεραπεία όσο και μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τα υποβλενογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να προεκβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα βρίσκονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

Τα υπορογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από την εξωτερική επικάλυψη της μήτρας.

Τα μισχωτά ινομυώματα είναι προσαρτημένα στη μήτρα με ένα λεπτό μίσχο.

Τα ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα προέρχονται από τη μήτρα, αλλά βρίσκονται στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα.

Βίντεο 2. Παράγοντες που εηρεάζουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων (fibroids). 

Ενημερωτικό βίντεο στα Αγγλικά από την Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Society for Reproductive Medicine)

Συμπτώματα Ινομυωμάτων

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών με ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος και σε αυτά περιλαμβάνονται: η μη φυσιολογική μητρορραγία, η πυελική πίεση, ο πόνος στην πύελο ή στην πλάτη, η δυσκοιλιότητα, συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, η υπογονιμότητα και επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Ποιά είναι η θεραπεία για τα ινομυωματα μητρας

Μετά από μια ολοκληρωμένη διάγνωση, καταστρώνεται ένα σχέδιο θεραπείας (Ινομυώματα Αφαίρεση) και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της ασθενούς, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τον τρόπο ζωής, τη γενική κατάσταση της υγείας και την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη. Στις δυνατότητες περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, η φαρμακευτική αγωγή (τα αποτελέσματα είναι προσωρινά), η χειρουργική επέμβαση κοιλίας ή η λαπαροσκοπική ή η ρομποτική χειρουργική (λαπαροσκοπηση ινομυωμα) συμπεριλαμβανομένης της Ινομυωματεκτομής, της υστερεκτομής και της μυόλυσης), η υστεροσκοπική χειρουργική και ο εμβολισμός.

Βίντεο 3. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος εξηγεί πως αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα

Αφαίρεση Ινομυωμάτων

Για την αφαίρεση ινομυωμάτων, συμβουλευθείτε τον έμπειρο ενδοσκοπικό χειρουργό Δρ. Θάνο Παράσχο.

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού