Θεραπεία της Ενδομητρίωσης

Θεραπεία της Ενδομητρίωσης

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι για τους δυνατούς πόνους σας στη διάρκεια της περιόδου μπορεί να φταίει η ενδομητρίωση;

Επιπλέον, αν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, ίσως είναι καιρός να διαπιστώσετε αν έχετε ενδομητρίωση και ν' αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.

Ενδομητρίωση Συμπτώματα

Για να δούμε, λοιπόν. Νιώθετε συχνά:

  • Δυνατούς πόνους περιόδου;
  • Μια αναστάτωση στην κοιλιά;
  • Πόνο στη διάρκεια της ερωτικής διείσδυσης;

Ενδομητρίωση και Γονιμότητα

Αν έχετε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, ίσως πάσχετε από ενδομητρίωση. Περίπου η μία στις τρεις γυναίκες που επισκέπτονται έναν γυναικολόγο επειδή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, έχει ενδομητρίωση και δεν το ξέρει. Και το 40% των γυναικών που δεν συλλαμβάνουν παιδί, ενώ προσπαθούν, πάσχουν από ενδομητρίωση.

Επομένως, κατ' αρχήν, ηρεμήστε. Ούτε η πρώτη θα είστε ούτε η τελευταία. Εσείς πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, έχετε αποφασίσει να κάνετε κάτι γι' αυτό το πρόβλημα, μια και μπήκατε στον κόπο ν' αρχίσετε να το ψάχνετε.

Τι είναι η Ενδομητρίωση;

Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για κάτι τεράστιο... Όταν αφαιρούμε λαπαροσκοπικά τις εστίες της ενδομητρίωσης, ξέρετε τι βλέπουμε; Κάτι μικρές μαύρες κουκίδες που προεξέχουν. Κι αν υπάρχουν συμφύσεις, φαίνονται σαν βλέννα. Κι όμως αυτοί οι μικροί μπελάδες καταφέρνουν να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Πώς δημιουργείται μια Κύστη Ενδομητρίωσης;

Κάποιοι αδένες φεύγουν με την περίοδο, γυρίζουν προς τα πίσω στις σάλπιγγες και μετά πηγαίνουν και εναποτίθενται ως μικρές εστίες στην ωοθήκη (κύστες ωοθηκών). Eκεί εγκλωβίζονται και αιμορραγούν κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης. Η ωοθήκη περιχαρακώνει την περιοχή και έτσι δημιουργείται μία κύστη ενδομητρίωσης. Η κύστη ξεκινά από πολύ μικρή και μεγαλώνει σιγά σιγά. Μια κύστη ενδομητρίωσης μπορεί να φτάσει από 2 έως 15 εκατοστά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις προκαλεί έντονο πόνο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σπάσει, μπορεί να συστραφεί η ωοθήκη  μαζί με τη σάλπιγγα και να έχουμε σοβαρά προβλήματα.

Πώς αφαιρούνται οι εστίες και οι συμφύσεις της ενδομητρίωσης;
Αφαιρούνται στην ίδια λαπαροσκοπική εξέταση με την οποία διαπιστώνουμε στα σίγουρα ότι υπάρχουν. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απλή επέμβαση, που πραγματοποιείται με laser ή με διαθερμία, μέσα από 3 μικρές σχισμές στην κοιλιά (οι "γραμμούλες" που θ' αφήσουν, σχεδόν ούτε που θα φαίνονται, αν κι έτσι κι αλλιώς, γίνονται αρκετά χαμηλά).

Λαπαροσκόπηση για Ενδομητρίωση

Τι μπορείτε να πετύχετε με τη λαπαροσκοπική αφαίρεση της ενδομητρίωσης;
Βασικά, δύο πράγματα:

  • Να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς τους δυνατούς πόνους που σας ταλαιπωρούν στη διάρκεια της περιόδου ή στις ερωτικές σας στιγμές.
  • Να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Εξάλλου, η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι ο ασφαλέστερος τρόπος που υπάρχει για να ελαχιστοποιήσετε τις υποτροπές τουλάχιστον για 5 χρόνια, απ' όποια αίτια κι αν προέρχεται η ενδομητρίωση.

Πόσο εύκολα μπορείτε να προγραμματίσετε μια λαπαροσκοπική αφαίρεση ενδομητρίου;
Αρκετά εύκολα, μια και η παραμονή σας στην κλινική θα είναι πολύ σύντομη και θα αναρρώσετε και πολύ γρήγορα.

Τι μπορεί να σας προσφέρει μια φαρμακευτική αγωγή;
Αν έχετε ήπια συμπτώματα ενδομητρίωσης, αν μιλάμε δηλαδή για έναν απλό πόνο, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδομητρίωσης, κάποια παυσίπονα που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας θα βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου και ίσως να μειώσουν και την πρόοδο της ασθένειας.

Μετά την εγχείριση, θα χρειαστεί να κάνετε μια ορμονοθεραπεία για 1-6 μήνες, για να σταματήσει η έκκριση των ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ενδομητρίου.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να βοηθήσετε την κατάσταση;
Εκτός από τη χειρουργική και τη φαρμακευτική θεραπεία, μπορείτε να υιοθετήσετε και κάποιες άλλες δοκιμασμένες μεθόδους:

  • Περπάτημα ή κάποια άλλη μορφή άσκησης
  • Μπάνια με ζεστό νερό
  • Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης

Μ' αυτές τις καλές συνήθειες, θα δείτε βελτίωση, όχι μόνο στη μείωση του πόνου, αλλά και στο άγχος ή τη μελαγχολία που μπορεί να σας έχει προκαλέσει η ενδομητρίωση.

Κατ' αρχήν πάντως, θα πρέπει να μάθετε αν το πρόβλημά σας ακούει στο όνομα "ενδομητρίωση".
Η εμπειρία και οι ιδιαίτερες γνώσεις που διαθέτει ο εξειδικευμένος Ενδοσκοπικός Χειρουργός Θάνος Παράσχος το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό στο emBIO μπορούν να σας εξασφαλίσουν την πιο προσεγμένη διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης.

Ρωρήστε Δωρεάν τον Γυναικολόγο Θάνο Παράσχο για τη δική σας περίπτωση Ενδομητρίωσης:!

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!