Το σύνδρομο Asherman | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Το σύνδρομο Asherman

Παρακαλώ πείτε μου για το σύνδρομο Asherman. Μπορεί μία γυναίκα να γεννήσει μετά από αυτό; Τί περιλαμβάνει η θεραπεία;

Το σύνδρομο Asherman εντοπίζεται στο εσωτερικό της μήτρας και δημιουργεί ενδομήτριες συμφύσεις -- ινώδεις ζώνες που διαμορφώνονται μεταξύ των τοιχωμάτων της κοιλότητας της μήτρας. Πιστεύεται ότι αυτό το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα του επιθετικού ξυσίματος της μήτρας όταν υπάρχει μόλυνση ή όταν εμφανιστεί μια μόλυνση μετά από διαστολή του τραχήλου και απόξεση της μήτρας. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση στο εσωτερικό της μήτρας, όπως η αφαίρεση των ινωδών όγκων ή πολυπόδων. Η μορφή των συμφύσεων, ως ακατέργαστων ή μολυσμένων επιφανειών, θεραπεύεται.

Καθώς ότι οι συμφύσεις γεμίζουν τη μήτρα, εμποδίζοντας μερικές φορές το άνοιγμα του τραχήλου, μπορεί να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η ροή της περιόδου. Έτσι, υποψιαζόμαστε ότι πάσχετε από το σύνδρομο Asherman αν έχετε κάνει διαστολή του τραχήλου και απόξεση της μήτρας ή κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση στη μήτρα και στη συνέχεια η περίοδός σας είναι πολύ ελαφριά ή σταματά. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ ήπια, ή μπορεί να είναι σοβαρή και να βλάψει αμετάκλητα την κοιλότητα της μήτρας.

Η κατάσταση μπορεί να διαγνωσθεί με μία εξέταση με ακτίνες X στη μήτρα, η οποία ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία (HSG), εφόσον αυτή η εξέταση με ακτίνες X εκτελείται με μια μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν μικρό σωλήνα που τοποθετείται ακριβώς μέσα στον τράχηλο. Οι υστεροσαλπιγγογραφίες τώρα πια εκτελούνται με την τοποθέτηση ενός μικρού καθετήρα με μπαλόνι μέσα στη μήτρα. Αυτή η τεχνική είναι γρήγορη και εύκολη στην εκτέλεση και είναι άριστη για την αξιολόγηση των σαλπίγγων, αλλά μπορεί να μην εντοπίσει το σύνδρομο Asherman. Στο Embio, έχουμε καταλήξει ότι προτιμούμε μια διαδικασία που ονομάζεται υστερουπερηχογράφημα με τη χρήση αλατούχου διαλύματος, για την οποία χρησιμοποιείται ο υπέρηχος. Ελέγχουμε για να σιγουρευτούμε ότι δεν είστε έγκυος και στη συνέχεια τοποθετούμε ένα μικροσκοπικό καθετήρα στον τράχηλό σας. Το αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο) εγχέεται στη μήτρα και επαναλαμβάνεται ο υπέρηχος. Αυτή η τεχνική μπορεί να δείξει αρκετά καλά τις ενδομήτριες συμφύσεις. Ωστόσο, το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση, είναι η υστεροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας μικρής συσκευής απεικόνισης στη μήτρα για να δούμε το εσωτερικό.

Είναι εκπληκτικό ότι κάθε χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας καλύτερα και μικρότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα ενδομήτρια προβλήματα. Αυτό ισχύει και για τη θεραπεία του Συνδρόμου Asherman. Με τα σύγχρονα μέσα, πολλές από αυτές τις διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εξωνοσοκομειακά με ελάχιστη ταλαιπωρία, χρησιμοποιώντας μόνο ένα χάπι κατά του πόνου πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Για τις γυναίκες που έχουν ελάχιστες ουλές, η χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τις συμφύσεις μπορεί συχνά να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα. Για πιο βαριές περιπτώσεις, στις οποίες τα περιθώρια της κοιλότητας της μήτρας δεν μπορούν εύκολα να καθοριστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρηχος ή λαπαροσκόπηση (στην οποία η συσκευή απεικόνισης εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στην κοιλία) για να εντοπίσει με ακρίβεια τα όρια της κοιλότητας της μήτρας.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι άνω του 85 τοις εκατό, όταν οι συμφύσεις είναι ελάχιστες. Ωστόσο, αν ο ουλώδης ιστός έχει αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλότητας της μήτρας, υπάρχει μικρή ελπίδα να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της μήτρας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN