Απορίες για την υστεροσαλπιγγογραφία (HSG)

Απορίες για την υστεροσαλπιγγογραφία (HSG)

Τι ακριβώς είναι η υστεροσαλπιγγογραφία; Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται; Είναι επώδυνη;

Η Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) είναι μια εξέταση της μήτρας με ακτίνες X, στην οποία χρησιμοποιείται μια ειδική χρωστική ουσία ορατή στις ακτίνες X. Μια σειρά εικόνων που λαμβάνονται με ακτίνες X καθώς η χρωστική ουσία ρέει μέσα στη μήτρα και μέσω των σαλπίγγων, βοηθά τους γιατρούς να αξιολογήσουν το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας και να καθορίσουν αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές, και μερικές φορές ακόμη κι αν υπάρχουν συμφύσεις κοντά στις σάλπιγγες.

Είναι προτιμότερο να προγραμματίζετε την υστεροσαλπιγγογραφία δύο έως τρεις μέρες μετά την τελευταία ημέρα της περιόδου. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος, όταν πραγματοποιείται η εξέταση. Συνεπώς, αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν είστε έγκυος, ή αν η ροή της περιόδου είναι μικρή, θα πρέπει να προηγηθεί ένα τεστ εγκυμοσύνης. Πολλοί γιατροί θα συστήσουν τη χορήγηση αντιβιοτικών για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και μίας μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους ουσίας, όπως η ιβουπροφαίνη (ibuprofen) voltaren, για να ελαχιστοποιήσουν τις κράμπες.

Ο γιατρός αρχίζει με την εισαγωγή ενός κολποδιαστολέα στον κόλπο. Ο τράχηλος περνιέται με αντισηπτικό και εισάγεται στην κοιλότητα της μήτρας ένας καθετήρας (στενός σωλήνας). Μπορεί να προκληθεί μία ελαφριά κράμπα σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Ο κολποδιαστολέας θα αφαιρεθεί και θα επανατοποθετηθείτε στο τραπέζι για τις ακτίνες X. Ο γιατρός σας ή ο ακτινολόγος θα ασκήσει πίεση πάνω στη μήτρα για την κάνει κατά το δυνατόν επίπεδη και να έχει μια καλύτερη εικόνα της κοιλότητας της μήτρας. Στη συνέχεια, η χρωστική ουσία εισάγεται στη μήτρα μέσω του καθετήρα. Αυτό συχνά συνδέεται με την πρόκληση κραμπών. Αν είστε χαλαρή και ο γιατρός σας είναι ικανός, οι κράμπες είναι συνήθως ήπιες. Ωστόσο, αν η χρωστική ουσία δεν ρέει μέσω των σαλπίγγων, μπορεί να είναι απαραίτητη η άσκηση πρόσθετης πίεσης, για να δει ο γιατρός σας αν οι σάλπιγγες είναι πραγματικά αποφραγμένες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιο έντονη δυσφορία.

Μετά τις ακτίνες X, θα σας ζητηθεί να παραμείνετε ξαπλωμένη για άλλα 5-10 λεπτά, ώστε να υποχωρήσουν οι κράμπες. Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας, έτσι ώστε να ξέρετε πότε θα πρέπει να τον επισκεφθείτε και πάλι για να συζητήσετε τα αποτελέσματα και για να καθορίσετε το επόμενο βήμα στη θεραπεία σας. Αν αισθανθείτε αυξανόμενο πόνο, πυρετό ή παρουσιάσετε βαριά αιμορραγία μετά τη διαδικασία, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας.

Ενημερωθείτε για τα Πακέτα Προσφορών μας στις Εξετάσεις!

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.