Ελκώδης Κολίτιδα & Σπέρμα

Ελκώδης Κολίτιδα & Σπέρμα

Αν κάποιος έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπέρμα του ως παρενέργεια της λήψης ενός συνταγογραφημένου φαρμάκου, υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα το υπόλοιπο σπέρμα να είναι ελαττωματικό ή μάλλον να δημιουργήσει γενετικές ατέλειες αν γίνει σύλληψη; Η ουσία στην οποία αναφέρομαι είναι η σουλφασαλαζίνη.

Η σουλφασαλαζίνη χρησιμοποιείται συνήθως για να θεραπεύσει μία φλεγμονώδη εντερική νόσο (ελκώδης κολίτιδα). Όπως γνωρίζετε, η θεραπεία με σουλφασαλαζίνη μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στην κινητικότητα του σπέρματος και στη μορφολογία του σπέρματος.

Μια μελέτη σε άνδρες με φλεγμονώδη εντερική νόσο αναφέρει ότι, ενώ δεν υπήρξε καμία συνολική αύξηση στις γεννητικές ατέλειες στους απόγονους των ανδρών που έπασχαν από την ασθένεια αυτή, ο κίνδυνος ανωμαλίας ήταν υψηλότερος στη μικρότερη υποομάδα που είχε υποβληθεί σε θεραπεία με σουλφασαλαζίνη. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη σαφή απάντηση ως προς το λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό. Ήταν το αποτέλεσμα χειρότερο στην υποομάδα, επειδή η ασθένειά τους ήταν πιο σοβαρή και απαίτησε πιο εντατική θεραπεία; Ή οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με άλλα φάρμακα, κέρδισαν κάποια προστασία ενάντια στις γενετικές ατέλειες ως συνέπεια εκείνων των φαρμάκων;

Μια μελέτη που εξετάζει τα αποτελέσματα μιας νεότερης έκδοσης σουλφασαλαζίνη με εντερικό κάλυμμα, διαπίστωσε ότι δεν είχε επιπτώσεις στην παραγωγή σπέρματος.

Για νεότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας δωρεάν.

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.