Πρωτόκολα Διέγερσης Ωοθηκών

Πρωτόκολλα Εξωσωματικής

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών είναι πολλά. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση όμως χρησιμοποιούνται κυρίως δύο, το μακρύ (long) και το βραχύ (short) πρωτόκολλο. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στη διάρκεια χορηγήσεως του αναλόγου GnRH. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και στις δύο περιπτώσεις είναι τα ίδια. Η επιλογή του καλύτερου πρωτοκόλου και της ιδανικής δοσολογίας για κάθε περίπτωση ασθενή γίνεται σύμφωνα με την ηλικία της γυναίκας, την ανταπόκριση του οργανισμού και των ωοθηκών και τον αριθμό και την πορεία παλαιότερων προσπαθειών.

Μακρύ Πρωτόκολλο

Στο μακρύ πρωτόκολλο η καταστολή (χορήγηση βουσερελίνη, λευπρολίδη, τριπτορελίνη, σετρορελίξη και γκανιρελίξη) ξεκινάει είτε την 21η είτε τη 2η ημέρα ενός κανονικού κύκλου 28 ημερών Η χορήγηση των αναλόγων αυτών διαρκεί περίπου 10-15 ημέρες. Στο τέλος αυτής της περιόδου γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος μήτρας και ωοθηκών και μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης οιστραδιόλης στο αίμα. Με τις εξετάσεις αυτές ο γιατρός παρακολουθεί την πρόοδο της καταστολής. Εάν η καταστολή των ωοθηκών δεν είναι ικανοποιητική συνεχίζεται η λήψη του αναλόγου για μία βδομάδα ακόμα. Στο τέλος της εβδομάδας επαναλαμβάνονται οι παραπάνω εξετάσεις.

Εάν η καταστολή είναι επαρκής, ξεκινά η διέγερση των ωοθηκών με τη χορήγηση Συνθετικών Ωοθυλακιοτρόπων ορμονών (Θυλακιοτροπίνη βήτα, θυλακιοτροπίνη άλφα, μενοτροπίνη και Ουροφολλιτροπίνη ή θυλακιοτρόπος ορμόνη). Μετά από 4 με 6 ημέρες γίνεται πάλι υπερηχογραφικός έλεγχος και μέτρηση οιστραδιόλης. Ο ίδιος έλεγχος πραγματοποιείται ανά 2 με 3 ημέρες για άλλες δύο ή τρεις φορές. Σκοπός αυτής της στενής παρακολούθησης είναι να προσαρμοστούν οι δόσεις των ορμονών στις ανάγκες της κάθε γυναίκας και να ελέγχεται η πορεία της ωοθηκικής διέγερσης. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της διέγερσης συνεχίζεται κανονικά η λήψη του αναλόγου (1ο φάρμακο) στη δόση που είχε οριστεί αρχικά.

Τρισδιάστατη Ψηφιακή Παρακολούθηση Ωοθηλακίων

Στην μονάδα ολα τα αποτελέσματα των υπέρηχων συλλέγονται και αναλύονται ψηφιακά.

Κατά τη διάρκεια της ωοθηκικής διέγερσης, τα ωοθυλάκια αναπτύσσονται κατά κανόνα με σταθερό ρυθμό. Η διάμετρός τους αυξάνεται και παράλληλα αυξάνεται και η τιμή της οιστραδιόλης στο αίμα. Όταν τα ωοθηλάκια έχουν το κατάλληλο μέγεθος (>17mm) και η τιμή της οιστραδιόλης είναι ικανοποιητική (150-200pg/ml για κάθε ωοθυλάκιο), χορηγείται η χοριακή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη για την τελική ωρίμανσή τους. Η τελευταία αυτή ένεση γίνεται αργά το βράδυ (μεσάνυχτα η και πιο μετά) και 32-36 ώρες αργότερα προγραμματίζεται η ωοληψία. Μετά την ένεση της χοριακής Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης σταματάει η χορήγηση όλων των υπόλοιπων φαρμάκων (ανάλογα και Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη).

Βραχύ Πρωτόκολλο

Το βραχύ πρωτόκολλο εφαρμόζεται σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας ή σε γυναίκες που έχουν φτωχή ανταπόκριση στη διέγερση των ωοθηκών.

Στο βραχύ πρωτόκολλο η καταστολή και η διέγερση των ωοθηκών γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα. Η χορήγηση του φαρμάκου καταστολής ξεκινά τη 2η ημέρα του κύκλου και η χορήγηση του φαρμάκου διέγερσης ξεκινάει την επόμενη μέρα (3η ημέρα του κύκλου). Υπερηχογραφικός έλεγχος και μέτρηση οιστραδιόλης πραγματοποιείται την ημέρα έναρξης της καταστολής και την 6η ημέρα των ενέσεων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα καθορίσουν την πορεία του πρωτοκόλλου όπως ακριβώς και στο μακρύ πρωτόκολλο.

Διαβάστε και:

Πώς χρησιμοποιούνται τα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός γονιμότητας θα σας υποδείξει το πιο κατάλληλο πρωτόκολο διέγερσης για τη δική σας περίπτωση.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού