Αποφυγή κινδύνου υπερδιέγερσης | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αποφυγή κινδύνου υπερδιέγερσης

Η mini-IVFTM είναι σχεδιασμένη να επιλέγει μόνο λίγα αλλά υψηλής ποιότητας ωάρια και έτσι να μειώνει τον κίνδυνο της υπερδιέγερσης, το κόστος της θεραπείας καθώς και το αριθμό των ενέσεων.

Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση η οποία απαλλάσσει την ασθενή από ένα μεγάλο μέρος της πολυπλοκότητας και του υψηλού κόστους με τα οποία συνδέονται τα συμβατικά πρωτόκολλα.

Πιο κάτω περιγράφουμε πως λειτουργεί το εν λόγω πρωτόκολλο.

 • Την 3η ημέρα του κύκλου αρχίζουμε με μία μικρή δόση Κιτρικής Κλομιφαίνης  50 mg, το οποίο όμως δεν σταματάμε σε πέντε ημέρες όπως συνήθως γίνεται. Αντίθετα το συνεχίζουμε μέχρι το υπερηχογράφημα να δείξει ότι τα ωοθυλάκια είναι ώριμα.
 • Μία πολύ μικρή ενισχυτική δόση Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH 150 iu) προστίθεται την 8η ,10η και 12η ημέρα της διέγερσης.
 • Η κλομιφαίνη διεγείρει τον εγκέφαλο για να απελευθερώσει ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) που είναι απαραίτητη για την ωοθυλακιορρηξία. Έτσι, η ωρίμανση των ωοθυλακίων γίνεται με φυσικό τρόπο.
 • ​​​​​​​Ένα άλλο πλεονέκτημα (που αποτελεί και μια νέα προσέγγιση του θέματος ) είναι ότι η χορήγηση GnRH αγωνιστή ή ανταγωνιστή για καταστολή της υπόφυσης δε θεωρείται αναγκαία σε αυτό το πρωτόκολλο. Διότι η παρατεταμένη χορήγηση και άρα πρόσδεση της κλομιφαίνης με τους υποδοχείς στον υποθάλαμο κάνει το οργανισμό να μην αντιλαμβάνεται την παρουσία των οιστρογόνων. Αυτό αναιρεί την αιχμή της LH και άρα τον κίνδυνο της πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας.
 • Η πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να γίνει πολύ απλά με μια απλή ένεση ή εισπνοή GnRH αγωνιστή.
 • Ένα τελευταίο πλεονέκτημα είναι ότι η πιο φυσική ωοθυλακιορρηξία που επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με την μη χορήγηση GnRH αγωνιστή ή ανταγωνιστή οδηγεί σε παραγωγή φυσιολογικών ωχρών σωματίων και στην αποφυγή της ανεπάρκεια της ωχρινικής φάσης .Άρα δε χρειάζονται οι πολλές εβδομάδες αγωγής με προγεστερόνη μετά τη θεραπεία.
 • Με αυτή τη μικρή αλλαγή στο πρωτόκολλο κιτρική κλομιφαίνη ,ένα παλιό και χαμηλού κόστους φάρμακο, είναι ικανό να δημιουργήσει καλής ποιότητας ωάρια για IVF.
 • Είναι γνωστό ότι το κιτρική κλομιφαίνη έχει αρνητική επίδραση στο ενδομήτριο διότι εμποδίζει το οιστρογόνο να το διεγείρει. Αυτός είναι ο λόγος που στο παρελθόν το αποτελέσματα της IVF με τη χρήση Κιτρικής Κλομιφαίνης υπήρξαν απογοητευτικά. Τα έμβρυα είναι λιγότερο πιθανόν να εμφυτευτούν σε ένα τέτοιο ενδομήτριο. Αλλά αυτό το πρόβλημα τώρα λύεται με την μέθοδο της ταχείας κρυοσυντήρησης εμβρύων που αλλιώς ονομάζεται Vitrification (υαλοποίηση). Τα έμβρυα είναι δυνατόν να καταψυχθούν χωρίς συνέπειες στο ποσοστό επιτυχίας με μόνο 1% πιθανότητα απώλειας. Είναι λοιπόν δυνατόν να καταψύξουμε τα έμβρυα και να τα μεταφέρουμε τον επόμενο μήνα με φυσικό κύκλο χωρίς χρήση ορμονών.
 • ​​​​​​​Ακόμη και αν η γυναίκα δεν έχει τακτικό κύκλο, μπορεί μόλις το αναπτυσσόμενο ωοθυλάκιο φτάσει τα 15 mm να πάρει μια ένεση GnRH αγωνιστή που θα επιφέρει φυσική ωχρινοποίηση την οποία θα ακολουθήσει εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων σε φυσικό κύκλο χωρίς ορμόνες. Τα κατεψυγμένα έμβρυα ημέρας 3 θα τοποθετηθούν στη μήτρα 5 ημέρες αργότερα χωρίς να χρειαστεί χορήγηση επιπλέον ορμονών.
  ​​​​​​​

Ακόμη και για μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες με μειωμένα ωοθηκικά αποθέματα υπάρχουν πλεονεκτήματα από τη χρήση της mini-IVFTM εν σχέσει με τα συμβατικά πρωτόκολλα υψηλών δόσεων.

Αυτές οι γυναίκες παράγουν συνήθως πολύ λίγα ωάρια ακόμη και με πολύ υψηλές δόσεις Συνθετικών Ωοθυλακιοτρόπων ορμονών . Η mini-IVFTM είναι πιθανά εξίσου ικανή με τα συμβατικά πρωτόκολλα υψηλών δόσεων να διεγείρει τις ωοθήκες για την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων, με πιο φυσικό τρόπο και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού