Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση σήμερα

Από τα «παιδιά του σωλήνα» με πρώτη τη Λουίζ Μπράουν το 1978 μέχρι τα εκατομμύρια παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα με εξωσωματική γονιμοποίηση υπάρχει μια ποιοτική διαφορά:

Ο απροσδιόριστος φόβος για τη νέα τότε τεχνητή γονιμοποίηση έχει δώσει τη θέση του στο ενδιαφέρον για μία μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που διατίθεται στα υπογόνιμα ζευγάρια ως ευκαιρία να γίνουν γονείς.

Για τι ποσοστό μιλάμε; Για το 15% του ενήλικου πληθυσμού. κάτι που η κοινωνία το έδειχνε κάποτε με το δάχτυλο ως ένα πείραμα που δεν γνώριζε πού θα οδηγούσε, στις μέρες μας, τα 5 εκατομμύρια παιδιά που έχουν γεννηθεί πια με τις τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τα δικά μας παιδιά, τα ανίψια μας, τα παιδιά των καλύτερων φίλων μας.

Κάποιες φορές, τα αδέλφια των παιδιών μας έχουν γεννηθεί με εντελώς φυσική σύλληψη μετά από το πρώτο παιδί μας που ήλθε στον κόσμο με τη διαδικασία της εξωσωματικής. Τότε που έχει φύγει από το ζευγάρι το άγχος της υπογονιμότητας και η φύση ξαναβρίσκει αρκετές φορές τους δικούς της ρυθμούς, τα δικά της μονοπάτια παραγωγής μιας νέας ζωής, έστω κι αν η γονιμότητα μετά τα 35 γίνεται πιο δύσκολη για μια γυναίκα.

Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Όπως φανερώνει και ο όρος, πρόκειται για τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, που πραγματοποιείται έξω από το σώμα της γυναίκας, στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Αυτό που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σύλληψης σε σύγκριση με τη μέθοδο της σπερματέγχυσης, όπου το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα, είναι ότι με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα από ένα ωάρια προς γονιμοποίηση. Σε φυσιολογικό κύκλο, μια γυναίκα παράγει ένα μόνο ώριμο ωάριο κατά την ωορρηξία που συμβαίνει μία φορά τον μήνα. Η ομάδα του Δρα Θάνου Παράσχου στο ΕΜΒΙΟ έχει επιτύχει μέχρι και 70% κλινική εγκυμοσύνη σε ορισμένες ομάδες υπογόνιμων ασθενών, με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για εξωσωματική

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η πρώτη λύση στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Το ζευγάρι θα πρέπει προηγουμένως να έχει προσπαθήσει να επιτύχει σύλληψη στο εύλογο διάστημα του ενός έτους χωρίς προφυλάξεις. Μετά τα 35, μια γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευθεί ειδικό γονιμότητας αν έχει επαφές χωρίς προφυλάξεις με τον σύντροφό της για έξι μήνες χωρίς να μείνει έγκυος. Κι αυτό γιατί η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς μετά τα 35 έτη. Αν λοιπόν σε αυτό το διάστημα δεν έχει υπάρξει εγκυμοσύνη, τότε πρέπει να εξετασθούν τα αίτια της υπογονιμότητας, η οποία μπορεί να αφορά τη γυναίκα ή τον άνδρα ή – σπανιότερα – και τους δύο.

Αν έχουμε να κάνουμε με ανδρική υπογονιμότητα (προβλήματα σπέρματος όπως ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία ή κινητικότητα σπέρματος), τα πράγματα είναι πιο εύκολα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί σύλληψη με την απλούστερη και οικονομικότερη μέθοδο της σπερματέγχυσης.

Αν όμως εντοπισθούν προβλήματα με την ποιότητα των ωαρίων λόγω ηλικίας της γυναίκας ή άλλα προβλήματα (ορμονολογικά, πρόωρη εμμηνόπαυση) και εφ’ όσον δούμε ότι δεν υφίστανται άλλοι αρνητικοί παράγοντες (ενδομητρίωση, κλειστές σάλπιγγες, κύστεις, ινομυώματα, διάφραγμα μήτρας, αντισπερμικά αντισώματα κ.λπ.) και παρ’ όλα αυτά η γυναίκα δεν μένει έγκυος, στις περισσότερες περιπτώσεις η πιο άμεσα αποτελεσματική λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μέθοδοι / Τεχνικές Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Η Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο πραγματοποιείται μεν στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όμως χρησιμοποιεί μόνο ένα ωάριο, αυτό που παρήγε η γυναίκα κατά τη φυσιολογική της μηνιαία ωορρηξία. Με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα δεν παίρνει φάρμακα ωοθηκικής διέγερσης. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχετικά μειωμένες σε σχέση με την κλασική μέθοδο εξωσωματικής.

Η κλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) γίνεται με φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων τατόχρονα. Η επιλογή ανάμεσα στις δύο αυτές μεθόδους αποφασίζεται από τον ειδικό γονιμότητας σε συνεννόηση με το υπογόνιμο ζευγάρι λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις υπάρχουσες κατά περίπτωση παραμέτρους.

Η μικρογονιμοποίηση (ICSI) χρησιμοποιείται όταν παρεμποδίζεται η διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο λόγω ανδρικής υπογονιμότητας (μειωμένη κινητικότητα ή ανώμαλη μορφολογία σπέρματος). Σε αυτή τη διαδικασία τα ωάρια καθαρίζονται και επιλέγονται τα πλέον ώριμα και κατάλληλα από τα κοκκιώδη κύτταρα που τα περιβάλλουν. Η μικρογονιμοποίηση γίνεται από 2 έως και 10 ώρες μετά την ωοληψία. Ανοίγεται μια οπή στο περίβλημα του ωαρίου και με τη βοήθεια μιας πιπέτας, ένα σπερματοζωάριο εισάγεται στο εσωτερικό του ωαρίου.

Διαδικασία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης σε κανένα στάδιο δεν είναι επώδυνη. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10 ημέρες ή 20-30 ημέρες, ανάλογα με τη συγκεκριμένη διαδικασία που θα επιλεγεί. Ας δούμε λοιπόν τα στάδια της εξωσωματικής:

Για να πάρουμε περισσότερα ωάρια από τις ωοθήκες γίνεται προπαρασκευή των ωοθυλακίων με τα κατάλληλα φάρμακα. Τελευταία έχουμε στη διάθεσή μας μία ένεση που μπορεί να κάνει μόνη της η γυναίκα στην κοιλιά υποδόρια και εύκολα μόνο μία φορά την εβδομάδα, ενώ πριν έπρεπε να κάνει αυτή την ένεση καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά τώρα η γυναίκα έχει λιγότερο άγχος και δεν έχει στο μυαλό της κάθε μέρα το πότε θα πρέπει να κάνει την ένεση. Με τη νέα ένεση, θα χρειαστεί να κάνει αυτή τη διαδικασία μόνο μία φορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε όλη τη διαδικασία, η γυναίκα μπορεί να επιλέξει να έρθει στο Κέντρο ΕΜΒΙΟ στις 7 ή στις 8 το πρωί και μετά να πάει κατευθείαν στη δουλειά της.

Την ημέρα της ωοληψίας, επειδή πραγματοποιείται με ελαφρά μέθη (για να μην υπάρχει ο παραμικρός πόνος), η γυναίκα θα πρέπει να πάρει μία μέρα άδεια από την εργασία της. Η διαδικασία της ωοληψίας, δηλαδή η αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού από τις ωοθήκες της γυναίκας διαρκεί περίπου δέκα λεπτά, αν μία γυναίκα έχει λίγα ωάρια. Αν μια γυναίκα έχει πολλά ωάρια, η ωοληψία διαρκεί 20 με 30 λεπτά.

Στο εμβρυολογικό εργαστήριο ο εμβρυολόγος θα αναζητήσει τα ωάρια που υπάρχουν στο ωοθυλακικό υγρό. Αφού βρεθεί ένα ή περισσότερα ωάρια, απομονώνονται, καθαρίζονται και τοποθετούνται στον επωαστικό κλίβανο όπου μία με δύο ώρες αργότερα θα γίνει η γονιμοποίηση. Σε μια απλή διαδικασία εξωσωματικής, τα καθαρισμένα ωάρια τοποθετούνται σε ένα τριβλίο μαζί με τα σπερματοζωάρια. Μετά από 20 περίπου ώρες βλέπουμε αν τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν.

Κατά την Εμβρυομεταφορά, το γονιμοποιημένο έμβρυο μπαίνει σε έναν ειδικό καθετήρα και θα τοποθετηθεί με ατραυματική μέθοδο στη μήτρα. Κάτι που έχει βοηθήσει πολύ τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς διεθνώς είναι η επινόηση από τον Γυναικολόγο Θάνο Παράσχο του άκαμπτου καθετήρα εμβρυομεταφοράς (stylet), ο οποίος επιτρέπει τη μεταφορά των γονιμοποιημένων εμβρύων στις γυναίκες με προβλήματα προσβασιμότητας μήτρας. Από το 1995 που ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο (Νοσοκομείο Hammersmith, Λονδίνο) από τον Γυναικολόγο Θάνο Παράσχο έχει αυξήσει διεθνώς τα ποσοστά εγκυμοσύνης από εξωσωματική γονιμοποίηση. Μία ακόμη επινόηση του Διευθυντή του ΕΜΒΙΟ, που έγινε το ίδιο διάστημα στο Νοσοκομείο Hammersmith και συγκεκριμένα ο καθετήρας εμβρυομεταφοράς με υπερηχογραφική καθοδήγηση, αύξησε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά επιτυχίας κλινικής εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και μάλιστα εντελώς ατραυματικά, μια και με αυτόν τον τρόπο οι ιατροί γονιμότητας σε όλο τον κόσμο έχουν πια τη δυνατότητα να βλέπουν πού ακριβώς κινείται ο καθετήρας κατά τη μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα.

Επιπλέον δυνατότητες που παρέχει η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σε περίπτωση που γνωρίζουμε ότι υπάρχει στο ζευγάρι κάποια φυλοσύνδετη πάθηση, με την τεχνική της προεμφυτευτικής διάγνωσης μπορούμε να επιλέξουμε από τα γονιμοποιημένα έμβρυα το φύλο που δεν φέρει το κληρονομικό νόσημα. Συνήθως οι φυλοσύνδετες παθήσεις μεταφέρονται μέσω του άρρενος φύλου, οπότε τοποθετούμε το θήλυ έμβρυο. Επομένως η επιλογή φύλου γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους, δηλαδή, για την αποφυγή γενετικά κληρονομούμενων νοσημάτων στο έμβρυο.

Το 1989 ο σημερινός Διευθυντής του ΕΜΒΙΟ Θάνος Παράσχος, ως υπεύθυνος τότε για την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου Hammersmith στο Λονδίνο, συμμετείχε στην πρώτη προεμφυτευτική διάγνωση (PGD) που έγινε στον κόσμο, μαζί με τον επινοητή της, Καθηγητή Robert Winston. Σήμερα η Προεμφυτευτική Διάγνωση χρησιμοποιείται στο EMBIO για να επιβεβαιώσει ότι τα έμβρυα φέρουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης αν έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής ή επανειλημμένες αποβολές.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Κατ’ αρχήν, από την ηλικία της γυναίκας. Όσο μικρότερη είναι σε ηλικία η γυναίκα τόσο πιο αυξημένα είναι τα ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής (ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες δεν συλλαμβάνουν. Η επιτυχία της εξωσωματικής εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του ωαρίου και του εμβρύου. Έτσι κάποιες γυναίκες συλλαμβάνουν με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής, ενώ άλλες χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες. Αν κάποια γυναίκα κάνει 3-4 προσπάθειες σε ένα σωστά οργανωμένο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν συλλάβει, τότε θα πρέπει να της δοθούν σαφείς απαντήσεις για το ποιο είναι το πρόβλημα υπογονιμότητας και τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Ο Διευθυντής του ΕΜΒΙΟ, Γυναικολόγος και Ειδικός Γονιμότητας Θάνος Παράσχος πιστεύει ότι ο μέγιστος αριθμός προσπαθειών είναι 5 ή 6 εφ’ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συγκεκριμένα, αν η γυναίκα ανταποκρίνεται καλά στις ορμόνες γονιμότητας.

Όσο αφορά την πλευρά της ιατρικής φροντίδας, η επιτυχία μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον ιατρό (γιατροί εξωσωματικής), αλλά σε ολόκληρη την ομάδα που ασχολείται με την ή τον υπογόνιμο ασθενή. Την ομάδα του Θάνου Παράσχου στο ΕΜΒΙΟ αποτελούν καταξιωμένοι εμβρυολόγοι και μαίες με άριστη κατάρτιση, που παρακολουθούν στενά τις τελευταίες τεχνολογίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο ΕΜΒΙΟ, όπως γενικότερα στα σωστά οργανωμένα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι ομάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούνται από 10-15 εξειδικευμένα στελέχη.

Ο Θάνος Παράσχος και η επιστημονική Ομάδα του είναι στη διάθεσή σας για μια προσωπική, εξατομικευμένη θεραπεία γονιμότητας από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσης μέχρι τη σύλληψη και στη συνέχεια, αν το επιθυμείτε, για την παρακολούθηση της Εγκυμοσύνης σας μέχρι και τον Τοκετό.

Ρωτήστε εδώ δωρεάν ό,τι άλλο θέλετε για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο ΕΜΒΙΟ!

Συμπληρώστε αυτό το απλό ερωτηματολόγιο και μάθετε αν η εξωσωματική είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να μείνετε εσείς έγκυος.
1. Έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών με τον σύντροφό σας και δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη;
2. Έχει ελεγχθεί πρόσφατα η ποιότητα σπέρματος του συντρόφου σας με σπερμοδιάγραμμα;
Τιμές σπερμοδιαγράμματος:
3. Έχετε ελέγξει την τραχηλική βλέννα σας;
4. Γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία;
5. Έχετε κλειστές σάλπιγγες;
Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.