Ψυχολογική Υποστήριξη στην Εξωσωματική | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ψυχολογική Υποστήριξη στην Εξωσωματική

Η εξωσωματική γονιμοποίηση επηρεάζει κάθε ζευγάρι σε διαφορετικό βαθμό και ποικιλοτρόπως, αφορά δε και τους δύο συντρόφους παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις μόνο η γυναίκα είναι ο δέκτης των ιατρικών παρεμβάσεων. Καθώς κάθε περίπτωση συνδυάζει πολλούς παράγοντες που την καθιστούν ξεχωριστή, είναι αναμενόμενο ότι κάθε ζευγάρι βιώνει αυτή τη διαδικασία με το δικό του τρόπο και αντίστοιχα τη διαχειρίζεται.

Μπαίνοντας στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα καλούνται να διαχειριστούν θέματα που αφορούν την ικανότητά τους για αναπαραγωγή και τη διαπίστωση της δυσκολίας τους. Λόγω του ότι κλονίζονται βασικές πεποιθήσεις του ατόμου που αφορούν το γονεϊκό ρόλο και την πραγμάτωσή του, είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό το ζευγάρι να νιώθει απογοήτευση, θυμό και μειωμένο αίσθημα αυτοπραγμάτωσης. Επιπλέον, πολλές φορές η ελπίδα δίνει τη θέση της στη ματαίωση εξαιτίας συσσωρευμένων αρνητικών αποτελεσμάτων και το άγχος γίνεται μόνιμος ‘σύντροφος’ του υπογόνιμου ζευγαριού, κάτι που δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση. 

Για τους παραπάνω λόγους, η ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας και ξεκινά μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης κρίνεται σημαντική αν όχι απαραίτητη. Συγκεκριμένα, μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας, η οποία εστιάζει στο συγκεκριμένο τομέα, το ζευγάρι έχει την ευκαιρία, καταρχήν, να μιλήσει για ένα θέμα που ίσως κρατά κρυφό από το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Με τη βοήθεια του ειδικού συμβούλου, διερευνώνται τα προσωπικά συναισθήματα του καθενός (άγχος, φόβος, μελαγχολία, θυμός, ντροπή, ενοχές), οι δυσκολίες που πιθανόν αντιμετωπίζει αλλά και οι προσδοκίες του από την όλη διαδικασία.  Ιδιαίτερης σημασίας είναι η στήριξη της γυναίκας, καθώς οι ορμονικές αλλαγές αλλά και η σωματική παρέμβαση μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματική φόρτιση, η οποία επιβαρύνει την ψυχολογία της. 

Πρακτικά, οι συνεδρίες συμβουλευτικής διαρκούν 50’, είναι εβδομαδιαίες και μπορούν να γίνουν από μία έως οχτώ έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συνεδριών. 

Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία, ορισμένες φορές προκύπτουν θέματα βαθύτερα που δε σχετίζονται απαραίτητα μόνο με τη γονιμότητα. Μπορεί να αφορούν παλαιότερα προσωπικά τραύματα που σήμερα έχουν οδηγήσει το άτομο σε δυσλειτουργία σε κάποιον τομέα της ζωής του. Η διερεύνηση και η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι μακρόχρονη και άπτεται πια ψυχοθεραπείας, όχι συμβουλευτικής. Σε μια τέτοια την περίπτωση, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των ψυχολόγων, συστήνεται παρακολούθηση από ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο.

Παπαδημητρίου Βένια
Ψυχολόγος-ειδίκευση στην οικογενειακή-ομαδική θεραπεία
MA in Counselling Studies

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN