Σύνδρομο Allen – Masters, Εκκολπώματα Ενδομητρίωσης και Γονιμότητα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Σύνδρομο Allen – Masters, Εκκολπώματα Ενδομητρίωσης και Γονιμότητα

Τι είναι το σύνδρομο Allen-Masters;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, ενδομήτρια κύτταρα μπορεί να ταξιδέψουν από τη μήτρα σας μέσα στην κοιλιά σας. Τα ενδομήτρια κύτταρα είναι παρόντα στο κοιλιακό υγρό στις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. 

Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, για κάποιο -ακόμη- άγνωστο λόγο, το σώμα δεν είναι όσο αποτελεσματικό χρειάζεται στον καθαρισμό της κοιλιακής κοιλότητας από αυτά τα κύτταρα, και είναι πιθανότερο τα κύτταρα αυτά να προσκολληθούν σε διάφορα όργανα ή ιστούς της πυέλου και να αναπτυχθούν.

Το σύνδρομο Allen-Masters είναι κολπώματα ή πτυχώσεις στο περιτόναιο, μια λεπτή μεμβράνη που επενδύει το εσωτερικό της κοιλιακής σας κοιλότητας. Αυτά τα κολπώματα τείνουν να παγιδεύσουν τα ενδομήτρια κύτταρα που αποβάλλονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Στη λαπαροσκόπηση, μια βιοψία του ιστού στη βάση του συνδρόμου Allen-Masters δείχνει συχνά ενδομητρίωση. 

Πολλοί γιατροί συστήνουν την πλήρη απογύμνωση της περιτοναϊκής επένδυσης από τα κολπώματα Allen-Masters κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Επηρεάζουν τη γονιμότητα οι εστίες ενδομητρίωσης σε εκκολπώματα του περιτόναιου;

Τα στοιχεία μάλλον προκαλούν σύγχυση. Ενώ υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερος κίνδυνος να διαγνωσθεί ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης για την αξιολόγηση της υπογονιμότητας, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα. 

Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας αποτυχίας να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, ή μπορεί να οφείλεται σε έναν γενετικό ή άνοσο παράγοντα που προκαλεί επίσης τα προβλήματα γονιμότητας.

Τα στοιχεία που έχουμε ως σήμερα σε όλες τις μελέτες δείχνουν σαφώς ότι η θεραπεία της ενδομητρίωσης δεν βελτιώνει τη γονιμότητα. 

Εκτός αν υπάρχουν σημαντικές δομικές ανωμαλίες όπως βλάβη στις σάλπιγγες, συμφύσεις ή τα ωοθηκικά ενδομητριώματα, οι περισσότερες μελέτες προτείνουν ότι η καλύτερη προσέγγιση με στόχο τη γονιμότητα είναι να αγνοηθεί η ενδομητρίωση και να επιλεχθούν οι ίδιες θεραπείες που θα χρησιμοποιούνταν για την ανεξήγητη υπογονιμότητα. 

Θυμηθείτε ότι ο μόνος τρόπος να διαγνωσθεί η ενδομητρίωση στα σίγουρα είναι η βιοψία, που απαιτεί χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση).

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN