Σπερματέγχυση - IUI

Σπερματέγχυση - IUI

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ποια είναι η διαδικασία της Σπερματέγχυσης;

Η ενδομητρική σπερματέγχυση (IUI) πραγματοποιείται μέσω ενός πολύ λεπτού, ευλύγιστου καθετήρα, απ' όπου διοχετεύεται μέσω του τραχήλου κατάλληλα επεξεργασμένο σπέρμα μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της Σπερματέγχυσης;

Το πολύ δυόμισι λεπτά. Υπολογίστε περίπου ένα με ενάμισι λεπτό για να περάσει ο καθετήρας και να φτάσει μέχρι τη μήτρα και να διοχετευθεί το σπερματικό υγρό, κι άλλο ένα λεπτό για να εξαχθεί ο καθετήρας (τόσος χρόνος αρκεί για έναν έμπειρο ειδικό γονιμότητας, ώστε να μην προκληθεί κάποια ενόχληση στη γυναίκα που υποβάλλεται σε σπερματέγχυση).

Πότε πραγματοποιείται η Σπερματέγχυση;

Όσο γίνεται πιο κοντά στην ωοθυλακιορρηξία, είτε αυτή είναι φυσική είτε έχει προκληθεί με φάρμακα. Προσπαθούμε να κάνουμε τη σπερματέγχυση έξι ώρες πριν ή μετά την ωορρηξία. Ας σημειωθεί ότι το ωάριο παραμένει ζωντανό το πολύ για ένα 24ωρο μετά την ωοθυλακιορρηξία.

Πόσο διατηρείται ζωντανό το καθαρισμένο σπέρμα;

Περίπου δύο 24ωρα, αν και οι διαβαθμίσεις μεταξύ διαφορετικών ανδρών είναι σημαντικές. Παρ΄όλα αυτά, μετά το πρώτο 24ωρο, αρχίζει να χάνει τη δύναμή του. Το ιδανικό χρονικό περιθώριο είναι να πραγματοποιηθεί η σπερματέγχυση έξι ώρες πριν ή μετά την ωοθυλακιορρηξία.

Πώς είναι ο καλύτερο τρόπος να συλλέξουμε το σπέρμα και πόσες ώρες πριν από τη σπερματέγχυση;

Το σπέρμα ιδανικά πρέπει να είναι διαθέσιμο το σπέρμα για τη σπερματέγχυση μισή με μία ώρα μετά την παραγωγή του ώστε να προετοιμαστεί για τη σπερματέγχυση. Έτσι προτιμάται η μέθοδος λήψης με αυνανισμό σε ειδικό ήσυχο και απομονωμένο χώρο στην κλινική, μέσα σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που θα σας προμηθεύσουμε. Αν όμως το σπίτι σας βρίσκεται κοντά μας (Χαλάνδρι), μπορείτε να συλλέξετε το σπέρμα σε αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από εμάς είτε από φαρμακείο. Εν συνεχεία θα προσκομίσετε το σπέρμα στην κλινική, (με την προϋπόθεση ότι η μεταφορά δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα) όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία του προετοιμασίας του σπέρματος για τη σπερματέγχυση.

Πώς προετοιμάζεται το σπέρμα για τη σπερματέγχυση;

Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα σπερματοζωάρια από το σπερματικό υγρό, να συγκεντρώσουμε τα  κινούμενα μόνο σπερματοζωάρια, να απομακρύνουμε τα λευκοκύτταρα, τα άωρα γεννητικά κύτταρα και τις  ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Έτσι, βελτιώνουμε τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος.

Η επιλογή της τεχνικής με την οποία θα γίνει η επεξεργασία του σπέρματος έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα του σπέρματος. Ο εδικός επιλέγει (μεταξύ άλλων) κυρίως ανάμεσα  στην εκπλύση δια φυγοκεντρήσεως και διεισδύσεως σε φυσιολογικά διαλύματα (swim-up) ή τον διαχωρισμό δια φυγοκεντρήσεως σε στρώματα διαφορετικής πυκνότητας Percoll (density gradient centrifugation).

Έχει νόημα να κάνουμε σπερματέγχυση αν δεν υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των σπερματοζωαρίων;

Βεβαίως, εφόσον υπάρχει πρόβλημα με την τραχηλική βλέννη. Επίσης και σε ανεξήγητη υπογονιμότητα έχει νόημα η σπερματέγχυση εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Η διαφορά της σπερματέγχυσης με τη σεξουαλική επαφή είναι ότι από τη σεξουαλική επαφή μόνο τα πιο ισχυρά σπερματοζωάρια περνούν μέσα από την τραχηλική βλέννα, ενώ με τη σπερματέγχυση, έχουμε περισσότερα καλά προετοιμασμένα σπερματοζωάρια στη διάθεσή μας για γονιμοποίηση.

Πόσα ωάρια χρειάζονται για τη σπερματέγχυση;

Γενικά από ένα ως τρία. Αυτή είναι μια απόφαση στην οποία συμμετέχει το ζευγάρι, αφού εξηγήσει ο ιατρός ότι με περισσότερα από ένα ωάρια (π.χ. 2 ή 3) αυξάνονται οι πιθανότητες θετικού τεστ κύησης, ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι πιθανότητες πολύδυμης κύησης (δίδυμα, τρίδυμα κλπ).

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Πόσα σπερματοζωάρια χρειάζονται για μια σπερματέγχυση;

Χρειάζεται να υπάρχουν πάνω από ένα  εκατομμύριο κινητά σπερματοζωάρια κατόπιν της προετοιμασίας του σπέρματος. Ωστόσο, καλύτερα ποσοστά επιτυχίας έχουμε  με πάνω από 5 εκατομμύρια κινητά σπερματοζωάρια κατόπιν της προετοιμασίας και ακόμα καλύτερα με 10 εκατομμύρια και περισσότερα.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η μέθοδος της σπερματέγχυσης;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται από τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει το ζευγάρι καθώς και την ηλικία της γυναίκας. Στη βιβλιογραφία κυκλοφορούν  στατιστικά στοιχεία με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και το ποσοστό επιτυχίας 15% ανά προσπάθεια ίσως αποτελεί ένα μέσο όρο αυτών. Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι η λογική της επιτυχίας της σπερματέγχυσης στηρίζεται στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, μια που η σπερματέγχυση είναι από τις πιο άνετες και οικονομικές θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι επαναλήψεις, σε συνδυασμό με την σωστή αξιολόγηση των περιστατικών μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας  αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις (π.χ. ηλικία, ποιότητα σπέρματος). Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τον ειδικό γονιμότητας, με τον οποίο θα συζητήσετε τα δικά σας ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης.

Τι καλύπτει το κόστος σπερματέγχυσης;

Το κόστος σπερματέγχυσης (ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΚΟΣΤΟΣ) καλύπτει ττην προετοιμασία του σπέρματος , την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας (εφόσον γίνει), τα υπερηχογραφήματα, τις αιματολογικές εξετάσεις και την ίδια τη διαδικασία.

Πονάει η σπερματέγχυση;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν πόνο. Η πιο συχνή σύγκριση είναι με την εξέταση Τεστ Παπ.

Δείτε πώς περιγράφει την εμπειρία της Σπερματέγχυσης μια ασθενής μας, που έμεινε έγκυος με την πρώτη προσπάθεια σπερματέγχυσης.

Πόσο πρέπει να μείνω ξαπλωμένη μετά τη σπερματέγχυση;

Παρ΄όλο που ο τράχηλος δεν παραμένει ανοικτός, και το σπέρμα δεν μπορεί να φύγει από τη μήτρα, στο ΕΜΒΙΟ συνιστούμε να μείνετε ξαπλωμένη για μισή ώρα. Ύστερα μπορείτε να γυρίσετε στο σπίτι σας ή στην εργασία σας.

Τι πρέπει να αποφύγω μετά τη σπερματέγχυση;

Αν νιώθετε καλά, όπως οι περισσότερες γυναίκες, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε κάτι. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν το παρακάνουν στην κούραση μετά από τη διαδικασία της σπερματέγχυσης. Ο φόβος αυτός δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, αλλά, προκειμένου να νιώθετε καλά ψυχολογικά, ας αποφύγετε ό,τι θεωρείτε υπερβολικό για το πρώτο διήμερο.

Υπάρχει πιθανότητα να κυλήσει έξω το σπέρμα μετά τη σπερματέγχυση;

Το σπέρμα δεν μπορεί να φύγει από τη μήτρα μετά την είσοδό του εκεί. Αυτό που μπορεί να κυλήσει και να το νιώσετε ενδεχομένως είναι τραχηλική βλέννα.

Μπορεί να δω αίμα μετά τη σπερματέγχυση;

Σε κάποιες γυναίκες συμβαίνει να δουν λίγο αίμα, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό και διαρκεί λίγο.

Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή μετά τη σπερματέγχυση;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έρθουν σε επαφή από την ίδια μέρα της σπερματέγχυσης, εφ'  όσον δεν υπάρχει κάποια ενόχληση.

Μπορεί να γίνει σπερματέγχυση αν το σπέρμα του συζύγου έχει πρόβλημα;

Αν το σπέρμα έχει σημαντικό πρόβλημα τότε  δεν καλύπτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για γονιμοποίηση με σπερματέγχυση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση  ή πιο σπάνια  μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σπέρμα δότη (ετερόλογη σπερματέγχυση). Σε αυτή την περίπτωση, το σπέρμα προέρχεται από τράπεζα σπέρματος στη Δανία, με την οποία συνεργαζόμαστε αποκλειστικά. Αν όμως το σπέρμα έχει μέτριο μόνο πρόβλημα τότε η σπερματέγχυση είναι δυνατόν να γίνει . Οι παράμετροι του σπέρματος υπολογίζονται με ακρίβεια από το γιατρό ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα προς σπερματέγχυση δείγματα και να αποκλειστούν τα ακατάλληλα.

Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί σπέρμα άλλου άντρα στη σπερματέγχυση;

Δείτε πώς οι έμπειροι και άριστα καταρτισμένοι ειδικοί του ΕΜΒΙΟ αποφεύγουν ένα τέτοιο λάθος κατά τη σπερματέγχυση.

Για τη γυναίκα ποιες είναι οι προϋποθέσεις για σπερματέγχυση;

Για να έχει νόημα η σπερματέγχυση, θα πρέπει οι σάλπιγγες της γυναίκας να είναι ανοιχτές όπως αποδεικνύεται από την υστεροσαλπιγγογραφία, ώστε να είναι δυνατή η η συνάντησή των σπερματοζωαρίων με το ωάριο και η γονιμοποίηση του τελευταίου.

Πόσες προσπάθειες σπερματέγχυσης έχει νόημα να κάνω πριν ξεκινήσω μια εξωσωματική;

Ο αριθμός δεν είναι αυστηρά καθορισμένος,  εξαρτάται κυρίως από την ηλικία της γυναίκας και γενικά την πρόγνωση του ζεύγους.

Διαβάστε πώς μια ασθενής μας έμεινε έγκυος με την πρώτη προσπάθεια σπερματέγχυσης.

Ρωτήστε ό,τι άλλο θέλετε Δωρεάν τον Δρα Θάνο Παράσχο για τη δική σας Εγκυμοσύνη με Σπερματέγχυση.
 

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!