Ταχεία Κρυοσυντήρηση ωαρίων/εμβρύων (Vitrification)

Ταχεία Κρυοσυντήρηση ωαρίων/εμβρύων (Vitrification)

Μια από τις πιο επαναστατικές μεθόδους που εφαρμόζει πλέον η σύγχρονη επιστήμη, είναι η μέθοδος ταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων που αλλιώς ονομάζεται Vitrification (υαλοποίηση). Είναι μία σχετικά απλή μέθοδος κατάψυξης η οποία δεν απαιτεί εξειδικευμένο και πολύπλοκο μηχανισμό. Τα ανθρώπινα ωάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κατά συνέπεια είναι πολύ ευαίσθητα στις διαδικασίες ψύξης. Οι συμβατικές μέθοδοι κατάψυξης δεν έχουν πάντα επιτυχές αποτέλεσμα καθώς επιτρέπουν το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας κατά συνέπεια κάποιες βλάβες στα έμβρυα και ανεπανόρθωτες βλάβες στα ωάρια. Η διαρκής έρευνα αλλά και η εξέλιξη της μεθόδου, κατέληξαν σήμερα στο αρτιότερο σύστημα της υαλοποίησης, όπου με την εφαρμογή του επιτυγχάνεται η κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων, με τα υψηλότερα μέχρι σήμερα ποσοστά επιβίωσης που φτάνουν το 90%.

Η διαδικασία της υαλοποίησης

Η διαδικασία της υαλοποίησης περιλαμβάνει αρχικά την τοποθέτηση των ωαρίων και εμβρύων σε μικρό όγκο κατάλληλου αντιψυκτικού υψηλής συγκέντρωσης (DMSO and ethylene glycol) για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια την ψύξη τους με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ο γρήγορος ρυθμός ψύξης μειώνει σημαντικά τη δημιουργία κρυστάλλων. Το νερό στο εσωτερικό των κυττάρων παγώνει αυτόματα και δεν υπάρχει χρόνος για το σχηματισμό κρυστάλλων οι οποίοι ενδεχομένως να προκαλούσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές σε ωάρια και έμβρυα. Στη συμβατική διαδικασία κατάψυξης ο ρυθμός ψύξης ωαρίων/εμβρύων είναι περίπου 0.3°C το λεπτό, ενώ με τη μέθοδο της υαλοποίησης ο ρυθμός αυτός ξεπερνά τους 20,000 °C το λεπτό (70.000 φορές γρηγορότερα). Σε αυτό το ρυθμό και με την κατάλληλη συγκέντρωση του αντιψυκτικού διαλύματος, κρύσταλλοι δεν μπορούν να σχηματιστούν. Μετά την υαλοποίηση τα ωάρια και τα έμβρυα φυλάσσονται σε δοχεία υγρού αζώτου μέχρι τη στιγμή που θα αποψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον η υαλοποίηση προσφέρει παράλληλα και απόλυτη ασφάλεια στα ευαίσθητα αυτά κύτταρα, από ιούς και ασθένειες, αλλά και την σιγουριά της βιωσιμότητάς τους, έως την στιγμή της απόψυξης τους. Η τοξικότητα του αντιψυκτικού διαλύματος που χρησιμοποιείται και η απόλυτη εξειδίκευση του προσωπικού που απαιτείται ίσως είναι οι μοναδικοί περιοριστικοί παράγοντες αυτής της μεθόδου.

Ποιοι ωφελούνται από αυτή τη μέθοδο;

Η εντυπωσιακή αυτή μέθοδος δίνει την δυνατότητα στη γυναίκα, αλλά και γενικότερα στα ζευγάρια, να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, καθώς είναι γνωστό ότι μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σχετίζεται άμεσα με την ηλικία της γυναίκας και με την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων. Η μέθοδος υαλοποίησης δίνει ακόμη μία επιλογή στην διατήρηση των ωαρίων και εμβρύων με κρυοσυντήρηση για μελλοντική χρήση. Και φυσικά όπως είναι αυτονόητο μας επιτρέπει τη δημιουργία μιας τράπεζας ωαρίων διευκολύνοντας σημαντικά το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων. Η μέθοδος αυτή δίνει επίσης ελπίδα σε πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και ιδιαιτέρως σε εκείνες που:

  • Θέλουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη είτε λόγω καριέρας είτε λόγω σπουδών χωρίς να χάσουν τη γονιμότητά τους.
  • Θέλουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη έως ότου βρουν τον κατάλληλο σύντροφο.
  • Έχουν κάποια μορφή καρκίνου και θέλουν να φυλάξουν τα υγιή ωάριά τους πριν από υποβληθούν σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.
  • Θέλουν να καταψύξουν τα έμβρυα που περίσσεψαν από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης ώστε να εξασφαλίσουν μία μελλοντικά επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Ρωτήστε ό,τι θέλετε Δωρεάν για την κατάψυξη ωαρίων και την κατάψυξη εμβρύων στο ΕΜΒΙΟ

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!