Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη (Assisted Hatching) | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη (Assisted Hatching)

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει τη λέπτυνση ή τη δημιουργία μιας μικρής οπής στην διαφανή ζώνη, που περιβάλει το έμβρυο και το προστατεύει κατά τις πρώτες μέρες της ανάπτυξης του.

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η υποβοηθούμενη εκκόλαψη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου, αφού αυτό πριν να εμφυτευτεί στη μήτρα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να βγει από τη διαφανή ζώνη. Σε μερικές όμως περιπτώσεις η ζώνη αυτή είναι πιο παχιά και σκληρή (όπως σε έμβρυα γυναικών προχωρημένης ηλικίας) με αποτέλεσμα να εμποδίζει το έμβρυο να βγει και να εμφυτευτεί στη μήτρα.

Έτσι κάνοντας μία μικρή οπή με ειδικούς λεπτούς χειρισμούς, κάνουμε το έργο του εμβρύου ευκολότερο. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η τεχνική αυτή μπορεί να αποβεί επιβλαβής για το έμβρυο και την πιθανότητα εμφύτευσής του στη μήτρα, γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν κριθεί απαραίτητη από τον εμβρυολόγο.

Image
ανατομία ωαρίου

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Πότε ενδείκνυται η υποβοηθούμενη εκκόλαψη;

Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες ενδείξεις για υποβοηθούμενη εκκόλαψη σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι οι εξής:

  • Ηλικία: ζευγάρια που επιχειρούν εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ η ηλικία της συντρόφου είναι άνω των 37 ετών
  • Ποιότητα και ποσότητα των ωαρίων: γυναίκες στις οποίες τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) την τρίτη ημέρα είναι αυξημένα
  • Ποιότητα εμβρύου: ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και έχουν έμβρυα χαμηλής ποιότητας (υπερβολική κλασματοποίηση ή αργός ρυθμός κυτταρικής διαίρεσης)
  • Παράγοντας ζώνης: ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση με έμβρυα με χοντρό εξωτερικό περίβλημα (διάφανη ζώνη)
  • Προηγούμενες αποτυχίες: ζευγάρια που επιχειρούν εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού έχουν ήδη κάνει έναν ή περισσότερους αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στη δική μας κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιούμε την υποβοηθούμενη εκκόλαψη σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί θεωρούμε ότι αυξάνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης και τοκετού.

Πώς πραγματοποιείται η υποβοηθούμενη εκκόλαψη;

  1. Το έμβρυο συγκρατείται με μια ειδική πιπέτα συγκράτησης.
  2. Μια πολύ λεπτή, κενή βελόνα χρησιμοποιείται για να εξάγει ένα όξινο διάλυμα έναντι του εξωτερικού «κελύφους» (διάφανη ζώνη) του εμβρύου.
  3. Πραγματοποιείται στο κέλυφος μια μικρή τρύπα μετά από την πέψη του με το όξινο διάλυμα.
  4. Στη συνέχεια, το έμβρυο ξεπλένεται και τοποθετείται πάλι στην καλλιέργεια, στον ειδικό κλίβανο.

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς πραγματοποιείται σύντομα μετά τη διαδικασία εκκόλαψης. Με την εμβρυομεταφορά τοποθετούνται τα έμβρυα στη μήτρα της γυναίκας, όπου, αν όλα πάνε καλά, θα εμφυτευθούν και θα αναπτυχθούν, ώστε να καταλήξουν στη γέννηση ζώντος νεογνού.

Βελτίωση ποσοστών εγκυμοσύνης

Δημοσιευμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης με υποβοηθούμενη εκκόλαψη είναι υψηλότερα απ’ ό,τι στην εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς υποβοηθούμενη εκκόλαψη.

Στη δική μας κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχει σημειωθεί βελτίωση στα ποσοστά εμβρυϊκής εμφύτευσης και εγκυμοσύνης με τη χρήση της υποβοηθούμενης εκκόλαψης. Προφανώς, αυτό το όφελος δεν παρατηρείται σε όλα τα προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ομως είναι πιθανό να βλαβούν τα έμβρυα κατά τη διαδικασία αυτή και να μειωθούν τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Έτσι, όταν γίνεται υποβοηθούμενη εκκόλαψη, επιβάλλεται να πραγματοποιείται με προσεκτικούς χειρισμούς από κατάλληλα εκπαιδευμένους και πολύ έμπειρους εμβρυολόγους.

Τα πραγματικά ποσοστά εγκυμοσύνης και γέννησης ζώντος νεογνού που παρατηρούνται σε κάθε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης ποικίλλουν ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη τεχνική εκκόλαψης, τη συνολική ποιότητα του εργαστηρίου, την εμπειρία και τις γνώσεις του προσωπικού που πραγματοποιεί την εκκόλαψη, τις εμβρυομεταφορικές δεξιότητες του γιατρού και άλλους παράγοντες.

Πόσο μπορεί να βοηθήσει η μέθοδος της υποβοηθούμενης εκκόλαψης στη δική σας περίπτωση;

Συμπληρώστε τη φόρμα ή καλέστε μας για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN