Πώς χρησιμοποιούνται τα Φάρμακα Εξωσωματικής

Φάρμακα Εξωσωματικής

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση προσπαθούμε τεχνητά με θεραπεία να ελέγξουμε πλήρως το γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο και να ρυθμίσουμε τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να παράγουν περισσότερα από ένα ωοθυλάκια και κατά συνέπεια να έχουμε περισσότερα από ένα ωάρια την κατάλληλη ημέρα. Για να το επιτύχουμε αυτό εφαρμόζουμε κατάλληλη θεραπεία με φάρμακα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι τα ακόλουθα:

Ανάλογα της GnRH (ανταγωνιστές και αγωνιστές)

Με τα φάρμακα αυτά μπλοκάρεται η υπόφυση και κατά συνέπεια σταματά η έκκριση των ορμονών FSH και LH. Με τον τρόπο αυτό σταματά η αύξηση και ωρίμανση των ωοθυλακίων και αποφεύγεται η ωοθυλακιορρηξία (πρώτη φάση θεραπείας). Το γυναικείο σώμα δεν έχει πλέον τον έλεγχο της ωοθυλακικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να κατευθυνθεί πλήρως από το θεράποντα ιατρό και να αποτραπεί μία ανεπιθύμητη ρήξη των ωοθυλακίων πριν την ημέρα της ωοληψίας.

Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας έχουν τις ονομασίες βουσερελίνη, λευπρολίδη, τριπτορελίνη, σετρορελίξη και γκανιρελίξη. Kυκλοφορούν με τη μορφή ρινικού σπρέι ή σε μορφή υποδόριων ενέσεων και τα δραστικά τους συστατικά είναι παρόμοια. Ανάλογα με το φαρμακευτικό πρωτόκολλο γίνεται και η επιλογή του είδους του ανάλογου της GnRH, του τρόπου χορηγήσεως και της δόσης. Συνήθως η χορήγηση των αναλόγων ξεκινάει την 1η μέρα της περιόδου και συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή της μεταμεσονύχτιας ένεσης χοριακή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη, διαρκεί δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες. Σε ένα ποσοστό 20% περίπου των γυναικών, ο χρόνος χορήγησης των αναλόγων αυξάνεται, προκειμένου να επιτευχθεί η καταστολή των ωοθηκών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη κυστών των ωοθηκών οι οποίες εκκρίνουν οιστρογόνα. Οι κύστες αυτές αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα και δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της θεραπείας.

Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη

Η δεύτερη φάση της θεραπείας περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών για την ανάπτυξη και ωρίμανση πολλών ωοθυλακίων. Για το σκοπό αυτό χορηγούνται φαρμακευτικά παραγόμενες υποφυσιακές Συνθετικές Ωοθυλακιοτρόπους ορμόνες. Τα ονόματα των φαρμάκων αυτών είναι Θυλακιοτροπίνη βήτα, θυλακιοτροπίνη άλφα, μενοτροπίνη και Ουροφολλιτροπίνη ή θυλακιοτρόπος ορμόνη. Επειδή οι ορμόνες αυτές είναι πρωτεΐνες χορηγούνται με υποδόρια ή ενδομυϊκή ένεση διότι στο στομάχι η δράση τους αδρανοποιείται. Η δόση των Συνθετικών Ωοθυλακιοτρόπων ορμονών δεν είναι σταθερή αλλά ρυθμίζεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και την πορεία της διεγέρσεως.

Άλλα Φάρμακα Εξωσωματικής

Το τελευταίο ενέσιμο φάρμακο της θεραπείας είναι η χοριακή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (hCG). Το φάρμακο αυτό χορηγείται στη σύζυγο σε συγκεκριμένη ώρα και σε μία μόνο ενδομυϊκή ένεση των 10000 μονάδων, όταν κριθεί ότι η ωρίμανση των ωοθυλακίων είναι ικανοποιητική για να ακολουθήσει η ωοληψία. Το φάρμακο αυτό προκαλεί ωορηξία 32-36 ώρες μετά τη χορήγησή του. Το όνομα του φαρμάκου αυτού είναι χοριακή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη. Τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν είτε με τη μορφή έτοιμου ενέσιμου διαλύματος είτε με τη μορφή σκόνης που αναμιγνύεται με ειδικό διαλύτη (νερό) για να γίνει ενέσιμο διάλυμα.

Ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται δοξυκυκλίνη μπορεί να χορηγηθεί στο σύζυγο προληπτικά όταν αρχίσει η διαδικασία της διέγερσης και στη σύζυγο μετά την ωοληψία.

Τέλος, μετά την εμβρυομεταφορά χορηγείται συνήθως στη γυναίκα η ορμόνη προγεστερόνη, η οποία υποστηρίζει την ωχρινική φάση και το περιβάλλον της μήτρας που θα δεχθεί το έμβρυο. Ο κύριος φαρμακευτικός αντιπρόσωπος αυτή της κατηγορίας φαρμάκων είναι  φυσική προγεστερόνη που λαμβάνεται με μορφή χαπιών. Εναλλακτικά η προγεστερόνη μπορεί να χορηγηθεί και κολπικά με τη μορφή κρέμας, φυσική προγεστερόνη 8%.

Δείτε και:

Διέγερση Ωοθηκών με Κοριφολιτροπίνη άλφα

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού