Μίνι Εξωσωματική – Mini IVF | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Μίνι Εξωσωματική – Mini IVF

Η mini-IVF (μίνι εξωσωματική) είναι σχεδιασμένη να επιλέγει μόνο λίγα αλλά υψηλής ποιότητας ωάρια και έτσι να μειώνει τον κίνδυνο της υπερδιέγερσης, το κόστος της θεραπείας καθώς και το αριθμό των ενέσεων. 

Ένας μίνι κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ένας κύκλος στον οποίο η ασθενής λαμβάνει ελαττωμένη ποσότητα φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών και για αυτό παράγει λιγότερα ωάρια από έναν κύκλο συμβατικής διέγερσης. Στοχεύουμε σε 3-5 ωάρια αντί για τα 10-15 που παράγονται στη συμβατική διέγερση.

Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση η οποία απαλλάσσει την ασθενή από ένα μεγάλο μέρος της πολυπλοκότητας και του υψηλού κόστους που συνοδεύουν τα συμβατικά πρωτόκολλα.

Πως γίνεται η μίνι εξωσωματική

Η γυναίκα λαμβάνει φάρμακα διέγερσης ωοθηκών από το στόμα μαζί με μια μικρή ποσότητα ενέσιμων φαρμάκων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λετροζόλη ή λιγότερο συχνά η κιτρική κλομιφαίνη για πέντε ημέρες και την 6η ημέρα να αρχίσει η χορήγηση χαμηλής δόσης (ως 150 μονάδες) ενέσιμων γοναδοτροπινών μέχρι να ωριμάσουν τα ωάρια.

Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε από την αρχή αποκλειστικά μια χαμηλή δόση ενέσιμων γοναδοτροπινών. Ο ανταγωνιστής χορηγείται κανονικά για να παρεμποδίσει την πρώιμη ωοθυλακιορρηξία. 

Η αγωγή διέγερσης ξεκινά κανονικά τη  2η μέρα της περιόδου και η παρακολούθηση είναι ακριβώς ίδια με έναν συμβατικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παρακολουθείται ο κύκλος με υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος. Όταν κριθεί ότι η ωρίμανση των ωοθυλακίων είναι ικανοποιητική, χορηγείται μία ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης. Σε 34-36 ώρες προγραμματίζεται η ωοληψία.

Την ίδια μέρα της ωοληψίας θα γίνει συλλογή σπέρματος, επεξεργασία και γονιμοποίηση των ωαρίων είτε με απλή γονιμοποίηση ή με μικρογονιμοποίηση. Τα έμβρυα θα παρακολουθούνται από τον εμβρυολόγο μέχρι να γίνει εμβρυομεταφορά με έμβρυα 3ης μέρας  ή βλαστοκύστεις. Λόγω του μικρού αριθμού ωαρίων που συλλέγονται, είναι  λιγότερο πιθανό να περισσέψουν έμβρυα για να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλη προσπάθεια εμβρυομεταφοράς.

Image
mini ivf with clomiphene

Πλεονεκτήματα της μίνι εξωσωματικής

  • αποφεύγουμε την υπερδιέγερση ωοθηκών
  • μειώνουμε το κόστος επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι ελάχιστα
  • επιβαρύνουμε τον οργανισμό ελάχιστα επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι ελάχιστα
  • παράγουμε μόνο όσα ωάρια χρειαζόμαστε για μια εμβρυομεταφορά

Ποιές είναι κατάλληλες υποψήφιες για mini εξωσωματική

  • Νέες γυναίκες κάτω από τα 35 με σαλπιγγικό παράγοντα υπογονιμότητας που έχουν πολύ καλή πρόγνωση.
  • Γυναίκες που δε θέλουν να πάρουν πολλά φάρμακα, αλλά θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες που θα τους έδινε ένας εντελώς φυσικός κύκλος εξωσωματικής.
  • Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο υπερδιέγερσης (αν και έχουμε και άλλα πρωτόκολλα που τις προστατεύουν από αυτό, στα οποία ο GnRH αγωνιστής αντικαθιστά την ένεση της χοριακής γοναδοτροπίνης για τελική ωρίμανση των ωοθυλακίων).
  • Γυναίκες που έχουν χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία και αδυνατούν να παράγουν πολλά ωάρια με τη συμβατική διέγερση εξωσωματικής. Σήμερα, αυτή είναι η κύρια ένδειξη mini εξωσωματικής.
  • Οσες θα ήθελαν ένα χαμηλότερο κόστος -αυτό πετυχαίνεται διότι θα αποφύγουν το κόστος των πολλών φαρμάκων
  • Οσες προτιμούν να μην αναγκαστούν να καταψύξουν, να δωρίσουν ή να πετάξουν έμβρυα ή ωάρια τα οποία θα έχουν περισσέψει μετά την εμβρυομεταφορά τους. Αυτό το πετυχαίνουν διότι με τη mini IVF παράγουμε μόνο όσα ωάρια χρειαζόμαστε για μια εμβρυομεταφορά

Γενικά η mini IVF δεν προτείνεται σε όλο το πληθυσμό που χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση, διότι έχει γενικά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας από τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση.  

Υπάρχει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology το 2016, η οποία αποκάλυψε ότι τα ποσοστά γεννήσεων είναι 49% σε άτομα που υποβάλλονται σε mini IVF έναντι του 63% που φτάνουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Άρα έχουμε 22% χαμηλότερη επιτυχία και αυτό συμβαίνει διότι η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής εξαρτάται από τον αριθμό των ωαρίων που συλλέγονται. Η επιτυχία της εξωσωματικής φτάνει το υψηλότερο ποσοστό της αν έχουν συλλεγεί 15 με 25 ωάρια σύμφωνα με μελέτη του 2017 στο Fertility and Sterility «How many oocytes are optimal to achieve multiple live births with one stimulation cycle? The one-and-done approach».

Αν και παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι τα έμβρυα που παράγουμε με τη  mini IVF είναι καλύτερα ποιοτικά, δεν έχει αποδειχθεί αυτό από τις μελέτες. Ωστόσο η mini IVF δε χάνει την αξία της σε ασθενείς με χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία στις οποίες ακόμη με μεγαλύτερες δόσεις δε μπορούμε να πάρουμε πολλά ωάρια, επομένως δεν έχει νόημα να τις χορηγήσουμε.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN