Θεραπεία του Ανδρικού Παράγοντα Υπογονιμότητας | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Θεραπεία του Ανδρικού Παράγοντα Υπογονιμότητας

Οι θεραπείες για τον ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας ποικίλλουν από χειρουργική επέμβαση ή ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) έως εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος (ICSI). Ανάλογα με την πηγή του προβλήματος, το σπέρμα μπορεί να ληφθεί μετά από εκσπερμάτιση ώστε να χρησιμοποιηθεί σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μία δυνατότητα θεραπείας για τους άνδρες που έχουν σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση είναι η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι μία θεραπεία υπογονιμότητας κατά την οποία το σπέρμα τοποθετείται απευθείας στην κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας κοντά στην ωορρηξία. Η ενδομήτρια σπερματέγχυση πραγματοποιείται συνήθως όταν υπάρχει χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα. Το σπέρμα που θα εγχυθεί κατά τη διαδικασία προετοιμάζεται με τη χρήση μίας επεξεργασίας που ονομάζεται «κάθαρση σπέρματος». Το σπέρμα «καθαρίζεται», ώστε να αφαιρεθούν τυχόν επιπλέον κύτταρα και υπολείμματα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη συγκέντρωση των ιδιαιτέρως κινητικών σπερματοζωαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που επηρεάζουν τα επίπεδα του ανδρικού σπέρματος είναι η κιρσοκήλη, δηλαδή η κιρσοειδής διεύρυνση των λεπτών φλεβών που περιβάλλουν τους όρχεις. Η χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις βαριάς κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του DNA του σπέρματος και τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος, καθώς και να αποκαταστήσει τη γονιμότητα στα δύο τρίτα των περιπτώσεων περίπου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση, έτσι διερευνάται η δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων για τη λήψη σπέρματος. Εξελιγμένες τεχνικές λήψης σπέρματος, όπως η TESA (Συλλογή Σπέρματος κατευθείαν από τον Όρχι), η PESA, η εγκάρσια διατομή όρχεως και η βιοψία όρχεως, σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος (ICSI), δίνουν πλέον στους άνδρες που είτε έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είτε δεν έχουν καθόλου σπέρμα στην εκσπερμάτισή τους, την ευκαιρία να κάνουν παιδί.

  • Βιοψία όρχεως – μια εξωνοσοκομειακή χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στο ιατρείο και κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρούνται αρκετά μικρά τεμάχια του ιστού του όρχεως και εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν έχουν σπέρμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαδικασίες γονιμοποίησης.
  • Η συλλογή σπέρματος κατευθείαν από τον όρχι (TESA)– βιοψία όρχεως με τη χρήση βελόνας, κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνεται ένα δείγμα ιστού κατευθείαν από τον όρχι και χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος (ICSI).
  • Διαδερμική συλλογή σπέρματος με βελόνη από την επιδιδυμίδα (PESA) – μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας στην επιδιδυμίδα σε μια προσπάθεια εντοπισμού και αναρρόφησης σπέρματος.
  • Εγκάρσια διατομή όρχεως – περιλαμβάνει την προσεκτική χειρουργική επέμβαση στους όρχεις για τον εντοπισμό τυχόν περιοχών πιθανής ενεργής σπερματογένεσης. Αυτό επιτρέπει την ελάχιστη εξαγωγή ιστού από τους όρχεις, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στους όρχεις.

Για ορισμένα ζευγάρια, η χρήση σπέρματος από δότη παραμένει η καλύτερη επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας. Προφανώς, το σπέρμα από δότη είναι η μόνη επιλογή για άνδρες των οποίων η βιοψία όρχεως αποκαλύπτει αζωσπερμία – κανένα ίχνος σπέρματος στον ιστό του όρχι. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης σπέρματος από δότη, όταν ο γενετικός έλεγχος υποδεικνύει την πιθανότητα μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών, όπως η κυστική ίνωση, στους άρρενες απογόνους.

Η κατανόηση του ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας και οι πρόσφατες εξελίξεις συνετέλεσαν ώστε οι υποβοηθούμενες τεχνικές συλλογής σπέρματος να δίνουν πλέον στους άνδρες που δεν είχαν ποτέ σκεφθεί ότι θα μπορούσαν να έχουν βιολογικά δικά τους παιδιά, την ευκαιρία να έχουν ένα βιολογικά δικό τους παιδί. Τα επιτυχή αποτελέσματα του Embio στον τομέα της γονιμότητας προκύπτουν από το συνδυασμό των τεχνολογικών εξελίξεων με την επιστημονική εξειδίκευση και τα συνεπή πρότυπα του εργαστηρίου ανδρολογίας.

Ακούστε μια online ενημέρωση από τον Δρ. Θάνο Παράσχο σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού