Παλίνδρομη Εκσπερμάτιση | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Παλίνδρομη Εκσπερμάτιση

Τι πρέπει να ξέρετε για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, μέσω ενός αντανακλαστικού μηχανισμού, συσπάται ο αυχένας της ουροδόχου κύστεως με συνέπεια το σπέρμα να προωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας και όχι προς την ουροδόχο κύστη.
Μετά από επεμβάσεις στον προστάτη αδένα, είτε μετά από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του αδένα αυτού, είναι δυνατόν ο μηχανισμός αυτό να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα το σπέρμα αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, να καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση φαίνεται να έχει όμως πέρα των οργανικών διαταραχών και ψυχολογικές επιρροές στην εμφάνισή της. Η παλινδρόμηση του σπέρματος στην ουροδόχο κύστη καταγράφεται στα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φόβο εκσπερμάτισης ενδοκολπικά, όπου αναστέλλεται ψυχογενώς η φυσιολογική πορεία της εκσπερμάτισης, με αποτέλεσμα ο άνδρας να εκσπερματίζει προς τα πίσω, ενώ ψυχικά φαίνεται να βιώνει το αίσθημα της οργασμικής ηδονής (αρνείται να δεχθεί ιδεοληπτικά την έξοδο του σπέρματος οδηγώντας την πορεία του προς τα πίσω).
Δεν αναφέρονται οργανικές επιπλοκές λόγω της παλίνδρομης εκσπερμάτισης, αν εξαιρέσει κανείς το πρόβλημα της γονιμοποίησης στο ζευγάρι που δημιουργείται από την έλλειψη της (αδυναμία σύλληψης λόγω απουσίας σπέρματος).

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού