Προστατίτιδα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Προστατίτιδα

Ο όρος «προστατίτιδα» υποδηλώνει μία κατάσταση φλεγμονής του προστάτη αδένα. Στην καθημερινή ιατρική πράξη ο όρος συχνά χρησιμοποιείται για την περιγραφή οποιουδήποτε συμπτώματος ή κατάστασης η οποία πιθανόν να σχετίζεται με τον προστάτη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι κλινικές και εργαστηριακές μελέτες συνέβαλαν στην κατανόηση των αιτιών όλων αυτών των καταστάσεων, οι οποίες περιγράφονται από τον όρο «προστατίτιδα». Η γνώση εφαρμοζόμενη στην κλινική πράξη διευκόλυνε τόσο την ταυτοποίηση των ασθενών εκείνων των οποίων οι διαταραχές προέρχονται πράγματι από τον προστάτη, όσο και την αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα των διαφόρων μορφών προστατίτιδας. Εκτιμάται ότι το 50% των ανδρών παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα προερχόμενο από τον προστάτη αδένα κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής τους. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα θεωρείται μία όχι συχνή νόσος, ενώ από τις μορφές χρονίας προστατίτιδας η αβακτηριακή προστατίτιδα θεωρείται η πιο συχνή. Ακολουθεί το χρόνιο πυελικό άλγος, ενώ πιο σπάνια εκδηλώνεται η βακτηριακή χρονία προστατίτιδα.

Βακτηριακή προστατίτιδα

Ο προστάτης μολύνεται συνήθως ανιόντως από την ουρήθρα ή από παλινδρόμηση φλεγμαινόντων ούρων στους εκφορητικούς πόρους του προστάτη. Έχει αναφερθεί ότι σε ασθενείς με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα ανευρίσκονται τα ίδια μικρόβια στο προστατικό υγρό με αυτά που απομονώνονται σε καλλιέργειες κολπικών υγρών των σεξουαλικών τους συντρόφων. Επίσης η χωρίς προφύλαξη σεξουαλική πράξη από το ορθό, αποτελεί αποδεδειγμένη αιτία ουρολοιμώξεων και βακτηριακής προστατίτιδας.

Η αιματογενής, η λεμφογενής ή η κατά συνέχεια ιστού μεταφορά μικροβίων είναι σπάνια.

Οι συνήθεις τύποι μικροβίων οι οποίοι απατώνται στις ουρολοιμώξεις αποτελούν και εδώ την αιτία: Τα συνήθη στελέχη της Ε.Colli είναι οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες βακτηριακής προστατίτιδας.

Λιγότερο συχνά απαντώνται στελέχη:

Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas, Serratia.

O ρόλος των Gram-θετικών βακτηριδίων στην αιτιολογία της νόσου παραμένει ασαφής. Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι στελέχη Enterococcus faecalis προκαλούν χρονία βακτηριακή προστατίτιδα. Στελέχη θετικών κατά Gram βακτηριδίων (Staphylococcus epidermidis, στελέχη στρεπτόκοκκου, διφθεροειδή κα) σαπροφυτούν φυσιολογικά στην πρόσθια ουρήθρα και ανευρίσκονται συχνά στις καλλιέργειες του προστατικού υγρού, χωρίς όμως να θεωρούνται από όλους τους ερευνητές ως αιτιολογικοί παράγοντες.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Απαιτείται μακροχρόνια αντιβιωτική αγωγή με φάρμακα τα οποία επιτυγχάνουν υψηλές συγκεντρώσεις στο προστατικό υγρό. Μία παρόμοια αντιμικροβιακή ουσία για να διαπεράσει το προστατικό επιθήλιο θα πρέπει να είναι λιποδιαλυτή και να μη συνδέεται με πρωτείνες του ορού. Επιπρόσθετα ιονισμένα μόρια δεν διαπερνούν το προστατικό επιθήλιο. Οι περιορισμοί αυτοί καθιστούν τους περισσότερους αντιμικροβιακούς παράγοντες αναποτελεσματικούς στη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης του προστάτη.

Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η χορήγηση του συνδυασμού τριμεθοπρίμης-σουλφομεθοξαζόλης παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην ατνιμετώπιση της χρονίας βακτηριακής προστατίτιδας. Η διάρκεια θεραπείας είναι 12 εβδομάδες. Καλά αποτελέσματα αναφέρονται επίσης και σε κλινικές μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κινολόνες (για 4-6 εβδομάδες). Η ερυθρομυκίνη είναι αποτελεσματική όταν πρόκειται για (Gram-θετικούς μικροοργανισμούς).

Το ποσοστό αποτυχίας της συντηρητικής θεραπευτικής αγωγής είναι υψηλό (30-40%)

Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει προταθεί από ορισμένους ερευνητές όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αποτύχουν. Η ριζική προστατεκτομή έχει δοκιμασθεί αλλά λόγω των επιπλοκών της δεν αποτελεί επιθυμητή επιλογή.

Στη διουρηθρική προστατεκτομή θα πρέπει να αφαιρεθούν όλοι οι φλεγμαίνοντες ιστοί και οι λίθοι, πράγμα το οποίο δεν είναι πάντα εύκολα εφικτό.

Η θεραπεία που σας έχει δοθεί αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση στο πρόβλημά σας.

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες υπογονιμότητας στον άνδρα.

Το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας της συντηρητικής θεραπευτικής αγωγής αποτελεί αιτία επίσκεψης του ασθενή σε όλους τους γιατρούς μιας περιοχής, νομίζοντας ότι ο προηγούμενος γιατρός δεν του έδωσε «καλά φάρμακα».

Η χρόνια προστατίτιδα κάνει υφέσεις και εξάρσεις. Όσο μεγαλύτερο το μεσοδιάστημα εμφάνισης των συμπτωμάτων τόσο το καλύτερο για τον ασθενή.

Μία όχι σπάνια εκδήλωση της έξαρσης είναι η οξεία ορχεοεπιδυδιμίτις. Κατάσταση κατά την οποία διογκώνεται (λόγω της φλεγμονής) ο ένας όρχης συνοδευόμενος με οξύ πόνο (εξέρυθρος, οιδηματώδης). Φυσικά σε κάθε περίπτωση που εμφανιστούν τα πιο πάνω κλινικά σημεία θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Η αντιβίωση και τα αντιφλεγμονώδη αποτελούν την αιτιολογική αντιμετώπιση του προβλήματός σας και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η θεραπεία, για όσες μέρες θα σας δοθεί, όταν σας δοθεί. Όσο διαρκεί η θεραπεία σας καλό είναι να αποφύγετε τη λήψη αλκοόλ.

Για κανένα λόγο δεν πρέπει να την παρατήσετε επειδή αισθάνεστε καλύτερα, εκτός εάν σας δημιουργήσει προβλήματα αλλεργίας (Εξάνθημα, κοκκινίλες, οίδημα, πρήξιμο, δύσπνοια). Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι σπάνια, που όμως εάν εμφανισθεί χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Σ’ αυτήν την περίπτωση επειγόντως θα πρέπει να επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο.

Προτείνεται:

  • Κιρσοκηλεκτομή (αρ) με βουβωνική προσπέλαση κατά Ivanissevich
  • Eπανέλεγχος με νέο σπερμοδιάγραμμα σε 6μηνο και 1 έτος μετά την χειρουργική αποκατάσταση.
  • Αντιβιωτική αγωγή με κινολόνη για 1 μήνα.
  • Αποφυγή αλκοόλ, καυτερά, καυτερές πιπεριές, πιπέρι, τσιγαριστά και τηγανιτά φαγητά.
  • Περιορισμός ή δυνατόν διακοπή του καπνίσματος.

Και φυσικά για οτιδήποτε σας ανησυχήσει ή προβλήματίσει το τηλέφωνό μας 210 6774104 θα βρίσκετε πάντοτε στη διάθεσή σας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN