Είσαι έγκυος; Ευτυχώς που ζεις στην Ελλάδα! | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Είσαι έγκυος; Ευτυχώς που ζεις στην Ελλάδα!

Έγκυος

Αν τώρα ήσουν έγκυος...

  • Στην Ισλανδία, όπου, ως γυναίκα, θα είχες τα ίδια δικαιώματα με έναν άντρα, θα στενοχωριόσουν για τον καημένο τον σύζυγο, που δεν μπορεί να περάσει κι αυτός την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενώ το κράτος θα ήταν πρόθυμο να του παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα. (Η Ισλανδία είναι η 1η χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Κυριακάτικης Independent, με πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς.)
  • Εντελώς άνισα είναι τα πράγματα στην Τζαμάικα. Οι υπεύθυνες δουλειές είναι στα χέρια των γυναικών (νομοθέτριες, μάνατζερ κ.λπ.) κι οι άντρες στην αιώρα “don’t worry, be happy”. Και μη φανταστείς ότι θα έκαναν πιο πέρα για να κουνηθείς κι εσύ μαζί με το έμβρυο…
  • Στην Ρουάντα, όπου είναι πολύ πιθανόν να ήσουν μέλος της Βουλής (οι γυναίκες έχουν την πλειοψηφία στον Κοινοβούλιο της χώρας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα), θα σου ήταν κάπως δύσκολο να χτυπιέσαι για τα δίκια της χώρα σου με την κοιλιά στο στόμα.
  • Χειρότερη περίπτωση είναι η Σρι Λάνκα, όπου μπορεί να σου τύχαινε κάλλιστα να είσαι πρωθυπουργός και να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου δεν θα μπορούν να παίζουν ελεύθερα μαζί με άλλα παιδιά.
  • Εξίσου δύσκολα τα πράγματα και στην Ταϋλάνδη, όπου, ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε κάποια επιχείρηση, πού να σου έμενε ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά σου; (Σχεδόν στις μισές ανώτατες διοικητικές θέσεις κάθονται γυναίκες).
  • Στις Μπαχάμες, όπου, εκτός από τον πειρασμό να είσαι συνέχεια εκτός σπιτιού στις παραλίες, θα έπρεπε να τρέχεις για μια επιτυχημένη καριέρα, μια και εκεί έχουν καταργηθεί οι επαγγελματικοί περιορισμοί για τις γυναίκες και υπάρχουν πάντα πολύ καλές οικονομικές ευκαιρίες για το ωραίο φύλο.
  • Αν τώρα, εγκυμονούσα ούσα, ήσουν στην Ινδία, είναι πολύ πιθανό να ήσουν πίσω απ’ το τιμόνι ενός ταξί μέχρι τον 9ο μήνα. (1η θέση στις ταξιτζούδες στον κόσμο).
  • Βέβαια, αν εργαζόσουν στο Λουξεμβούργο ή στη Νορβηγία, θα κέρδιζες τα ίδια ακριβώς χρήματα μ’ έναν άντρα (έξοδα για πάνες, μωρομάντιλα κ.λπ. όλα μοιρασμένα 50-50).
  • Στη Δανία θα αφιέρωνες μόνο μία ώρα παραπάνω στις δουλειές του σπιτιού απ’ όσο ο σύντροφός σου. (Βέβαια, στο Μεξικό η διαφορά είναι 4 ώρες, οπότε, πάλι καλά είμαστε στην Ελλαδίτσα μας… ναι, λέμε τώρα!) Ευτυχώς που αυτό δεν αποτελεί λόγο διαζυγίου, γιατί τότε ίσως κλέβαμε την πρώτη θέση απ’ το Γκουάμ.
  • Χωρίς πλάκα τώρα, να λες «ευχαριστώ» που δεν ζεις στο Μπουρουντί, όπου δουλεύουν περισσότερο οι γυναίκες (92%) παρά οι άντρες (88%). Δηλαδή, τι; Και γέννα και θηλασμός και ανατροφή και διάβασμα των παιδιών και κουβαλήτρια του σπιτιού μόνη σου; Δεν λέει.
  • Εκτός αν ζεις στο Κατάρ, όπου μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω και να σπουδάζεις και στο πανεπιστήμιο! (Αναλογία: 6 φοιτήριες έναντι ενός φοιτητή). Κι αν σε πάρουν τα χρόνια, κάνεις και μια καλή εξωσωματική και καθαρίζεις.
  • Και μετά, μοιράζεσαι την εμπειρία της μητρότητας σε μια ανοιχτή επιστολή προς τις γυναίκες του Λεσότο στην Αφρική, μια και είναι εγγράμματες κατά το 95% (1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη). Βέβαια υπάρχει περίπτωση να σου απαντήσουν όλες, μια και ξέρουν και να γράφουν.
  • Αν όμως θες μια μακρινή φίλη αλληλογραφίας για… πάντα, το Λεσότο δεν είναι καλή επιλογή (τελευταία χώρα στην κατάταξη μακροζωίας, όπου οι γυναίκες ζουν λιγότερο από τους άντρες). Την πρώτη θέση την έχουν οι γυναίκες της Ιαπωνίας. Αλλά και σ’ αυτό τους ρίχνουν μεμονωμένα οι Ικαριώτισσες!
  • Εντάξει λοιπόν, μην γράψεις. Κάνε την εμπειρία σου ταινία. Στη Σουηδία θα μπορούσες να βρεις χρηματοδότηση να κινηματογραφήσεις την εμπειρία της μητρότητας, αλλά εξίσου εύκολα θα μπορούσες και να είχες επιλέξει να ρίξεις το μωρό (1η θέση και στα δύο η χώρα).
  • Αν δημιουργηθεί ποτέ κατηγορία αθλημάτων για εγκύους, καλό θα είναι να ζεις στις ΗΠΑ, όπου τα σκάνε χοντρά στις γυναίκες πρωταθλήτριες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, που κάνουμε πολλά αθλήματα ταυτόχρονα ως μητέρες, σύζυγοι, δασκάλες, εργαζόμενες, νοικοκυρές κ.λπ. ο πρωταθλητισμός δεν αμείβεται αξιοπρεπώς.

Επιτέλους, είναι σε κάτι πρώτη η Ελλάδα για μια έγκυο;

  • Μα, στο καλύτερο. Σύμφωνα με την έρευνα της Sunday Independent, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στον κόσμο ως το καλύτερο μέρος για να γεννήσεις (ακόμα και αν υπάρξουν επιπλοκές στον τοκετό)! Ο κίνδυνος θανάτου στη γέννα είναι 1 σε 31.800 ! Συγκριτικά, η Αγγλία βρίσκεται στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN