Μαρτυρίες για Λαπαροσκόπηση / Υστεροσκόπηση

Μαρτυρίες για Λαπαροσκόπηση / Υστεροσκόπηση

Ρωτήστε Εδώ ό,τι θέλετε τον Θάνο Παράσχο για διαγνωστικές ή θεραπευτικές λαπαροσκοπικές ή υστεροσκοπικές επεμβάσεις!

Ονομαζομαι Σολομόγκα-Βίδου Θέμις
Επιθυμώ να καταθέσω το σύνολο της εμπειρίας μου από τον ιατρό κο Παράσχο και την ομάδα του.
Ζω κι εργάζομαι στο Λουξεμβούργο,αλλά επέλεξα την Ελλάδα για μια επέμβαση γυναικολογικής φύσης,επειδή έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους γιατρούς μας.
Υπεβλήθην σε ολική υστερεκτομή, μια μεγάλη και δύσκολη επέμβαση,η οποία όμως έγινε εξολοκλήρου λαπαροσκοπικά.
Σε άλλη περίπτωση,θα γινόταν με ανοιχτό χειρουργείο,επέμβαση πιο εύκολη για το χειρουργό και την ομάδα του. Ωστόσο,ο κος Παράσχος επενέβη λαπαροσκοπικά, για να είναι πιο εύκολη για μένα η ανάρρωση.
Όπερ και εγένετο!
Όλα πήγαν κατ´ευχήν. Σηκώθηκα την ίδια ημέρα και βγήκα από το νοσοκομείο μετά από δύο διανυκτερεύσεις. Όλο το προσωπικό ήταν στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή, μέχρι που βγήκα.
Η επικοινωνία και η ανταπόκριση ήταν πάντα ταχύτατη σε κάθε ερώτημα ή ανησυχία μου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στην κα Λίτσα, που δεν άφησε αναπάντητο κανένα αίτημα ή αγωνία μου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους

Την πρώτη φορά που ενημερώθηκα ότι έχω ενδομητρίωση δεν είχα αντιληφθεί πόσο μεγάλη ταλαιπωρία σωματική και ψυχολογική θα βίωνα στο μέλλον. Οι πόνοι κατα τη διάρκεια της περιόδου και κατα την επαφή ήταν πολύ έντονοι. Είχα διαγνωστεί με ενδομητριωσική κύστη αριστερής ωοθήκης όμως κανείς γιατρός δε μου πρότεινε να προχωρήσω σε λαπαροσκόπηση. Έτσι ταλαιπωρήθηκα με 2 εξωσωματικές που ήταν ανεπιτυχείς στην προσπάθειά μου να αποκτήσω παιδί. Ο κ. Παρασχος μου είπε ότι το πρόβλημά μου θα λυνοταν με τη λαπαροσκόπηση, θα αφαιρούσαμε τη κύστη θα λύναμε τις συμφύσεις και ποτέ δεν αμφέβαλλε για το πόσο καλύτερα θα ήμουν. Παρεπιπτόντως είχα διαγνωστεί και με υδροσάλπιγγα η οποία μου έλεγαν ότι πρέπει να αφαιρεθεί ενώ ο κ. Παρασχος δε συμφώνησε σε αυτό ποτέ. Η επέμβαση που έγινε απο τον γιατρό και τους συνεργάτες του μου άλλαξαν τη ζωή. Με τρόπο πολύ ανώδυνο οι πόνοι που είχα πριν το χειρουργειίο δεν εμφανίστηκαν ξανά. Άρχισα να νιώθω καλύτερα ψυχολογικά και άρχισα να ελπίζω ότι ίσως μπορέσω να αποκτήσω παιδί. Έτσι σήμερα είμαι έγκυος στον 6ο μήνα στο πρώτο μου παιδάκι χωρίς να καταφύγω σε άλλη εξωσωματική.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον κ. Παράσχο και τους συνεργάτες του για τον άψογο επαγγελματισμό τους, τη συνέπεια και την υπευθυνότητά τους.

Καλημέρα κύριε Παράσχο!

Με είχατε χειρουργήσει λαπαροσκοπικά για ενδομητριωσική κύστη αριστερής ωοθήκης. Πριν απο αυτό το χειρουργείο είχα κάνει εξωσωματική και σπερματέγχυση εδώ στην Κρήτη χωρίς επιτυχία.
Σας στέλνω αυτο το μειλ για να σας πω ότι τώρα είμαι έγκυος χωρίς υποβοηθούμενο τρόπο και να σας ευχαριστήσω γιατί το χειρουργείο που έκανα σε εσας ήταν η αφορμή να φτάσω στην εγκυμοσύνη. Μακάρι να έμενα Αθήνα και να αναλαμβάνατε την εγκυμοσύνη μου πράγμα δύσκολο λόγω της απόστασης.
Και πάλι ευχαριστώ.
Να έχετε υγεία και καλή συνέχεια στο έργο σας να προσφέρετε χαρά στους ανθρώπους.

Με εκτιμηση

Είχα πολλά ινομυώματα και για τρία χρόνια είχα αιμορραγία. Το ένα ινομύωμα ήταν 5 εκατοστά. Ο τότε γυναικολόγος μου μου είπε να κάνουμε ανοιχτή επέμβαση με μεγάλη τομή στην κοιλιά. Ένας άλλος γυναικολόγος μου είπε «η μήτρα σου είναι μεγάλη και γι’ αυτό η λαπαροσκοπική επέμβαση θα κρατήσει γύρω στις τρεις ώρες. Θα πρέπει να κομματιάσω τη μήτρα και να την βγάλω σαν μακαρονάκι»!!!

Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω την εγχείρηση, αλλά έψαξα στο διαδίκτυο. Είδα ότι η ινομυωματεκτομή μπορεί να γίνει με λαπαροσκόπηση. Κατέληξα στον κ. Παράσχο. Μου είπε «Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορούμε να κάνουμε την επέμβαση λαπαροσκοπικά».

Όλες οι εναλλακτικές για τα ινομυώματα

Ο κ. Παράσχος ήταν πολύ ευγενικός. Μου εξήγησε τα πάντα μέσω email. Αντίθετα από τον άλλο γιατρό, που μου είπε μόνο μία πρόταση, ο Παράσχος μου εξήγησε όλες τις επιλογές που είχα λεπτομερώς. Μάλιστα μου πρότεινε να κάνει ανακατασκευή της μήτρας, αλλά δεν το αποφάσισα. Φοβήθηκα ότι μια κι είμαι 46, μπορεί να μου ξαναπαρουσιάζονταν ινομυώματα. Εκείνος μου είπε ότι όλα θα πήγαιναν καλά κι ότι μπορούσα να κρατήσω τη μήτρα μου, αλλά μια και δεν ήθελα να κάνω παιδί, προτίμησα τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή, που ήταν σχετικά πιο εύκολη τόσο για εκείνον όσο και για μένα. Παρ’ όλ’ αυτά, μου είπε ότι θα ήταν καλύτερο αν μου άφηνε τις ωοθήκες και τον τράχηλο της μήτρας. Έτσι έβγαλε δέκα ινομυώματα (όλα μικρά, εκτός από ένα) και τη μήτρα μου, αλλά άφησε τις ωοθήκες και τον τράχηλο. Πολύ σοφή επιλογή, γιατί έτσι δεν έχω ορμονικές μεταβολές και νιώθω ακριβώς όπως και πριν από την εγχείρηση. Πέρα απ’ την αιμορραγία, βέβαια, που έχει σταματήσει εντελώς.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική επέμβαση για αφαίρεση ινομυωμάτων

Η λαπαροσκόπηση έγινε μέσα από 4 πολύ μικρές τρυπίτσες. Μετά την εγχείρηση δεν ήθελα να πάρω καθόλου αναλγητικά κι έτσι οι πρώτες ώρες ήταν δύσκολες. Κάθε φορά που γύριζα για να βολευτώ σε άλλη θέση, ένιωθα λες κι είχα ξεπατωθεί στους κοιλιακούς στο γυμναστήριο. Το βράδυ που έμεινα στο ΙΑΣΩ μου έβαλαν καθετήρα, γιατί δεν μπορούσα να σηκωθώ για τουαλέτα. Όμως κάθε ώρα που περνούσε, ένιωθα όλο και καλύτερα. Την άλλη μέρα ένιωθα άλλος άνθρωπος. Και την επόμενη μέρα οδήγησα μέχρι την Πάτρα. Ο κ. Παράσχος μου είπε ότι σε 5 μέρες, θα μπορούσα να κολυμπήσω, αν ήθελα. Τώρα που έχουν περάσει 3 βδομάδες, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω και να κουραστώ όσο θέλω. Μετά την εγχείρηση, δεν έχω καθόλου αίμα. Ύστερα από τρία χρόνια αγωνίας και κατάθλιψης, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όλα είχαν τελειώσει πια. Είμαι αληθινά ευτυχισμένη. Άλλος άνθρωπος. Κι είναι σαν να μην έκανα ποτέ επέμβαση για τα ινομυώματα. Οι ορμόνες μου είναι ίδιες. Είμαι πολύ ευχαριστημένη.

Μόλις βγήκα από το χειρουργείο. Ο πολύποδας στη μήτρα ήταν 16 εκατοστά.

Τα συμπτώματα ήταν το αίμα εκτός περιόδου. Λίγο αίμα, αλλά κάθε μέρα, κάθε μέρα.

Τώρα τέλος. Θα έχω για λίγες μέρες και μετά κανονικά, μόνο αίμα περιόδου όταν έχω περίοδο. Ευτυχώς που έκανα την υστεροσκόπηση.

Τώρα τρώω ένα τοστ στα γρήγορα και φεύγω γιατί έρχεται να με πάρει ο σύζυγος.

Έκανα λαπαροσκόπηση για ενδομητρίωση και για ινομύωμα και αφαίρεση σάλπιγγες, γιατί είχε μετατραπεί σε υδροσάλπιγγες. Είχα έντονη πίεση στην περιοχή, στην πύελο, οσφυαλγία, συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει μόνιμη κατάσταση και ο πόνος στην περίοδο, που είχα απ' τα νιάτα μου, είχε γίνει πολύ πιο έντονος. Είναι η δεύτερη φορά που έκανα εγχείρηση για ενδομητρίωση. Είχα ξανακάνει και πριν από 20 χρόνια.

Ενδομητρίωση Διάγνωση

Στον υπέρηχο φάνηκε το ινομύμωμα και η κύστη ενδομητρίωσης. Βρέθηκε και ένα πολύ μικρό ινομύωμα εξωτερικά και το έβγαλε και αυτό.

Λαπαροσκόπηση για Ενδομητρίωση

Το βίντεο της λαπαροσκόπησης δείχνει διάρκεια 2 ώρες παρά ένα τέταρτο. Ήμουν σε πλήρη νάρκωση.

Ανάρρωση μετά από λαπαροσκόπηση

Μετά την επέμβαση δεν ήθελα να πάρω καθόλου παυσίπονα και δεν πήρα τίποτα, γιατί δεν πόναγε παρά μόνο όταν έκανα κάποια κίνηση, για να μετατοπίσω το σώμα μου, να σηκωθώ, ένιωθα λίγο πόνο. Κι αυτό, σε λιγότερη ένταση, για μια εβδομάδα συνολικά, περίπου. Μετά έμειναν κάποιες ενοχλήσεις. Τώρα, μόνο αν μείνω όρθια για πολλή ώρα ίσως νιώσω μόνο ένα τραβηγματάκι.

Μετά την λαπαροσκόπηση

Μετά την εχγείριση κάνεις ενέσεις για να σταματήσει η περίοδος. Αυτό γίνεται στάνταρντ σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης. Τις έκανα για δύο μήνες περίπου. Μετά περιμένεις για ένα μήνα για να επανέλθουν οι ωοθήκες στη φυσιολογική τους λειτουργία. Επειδή έγινε λαπαροσκοπικά, έχω μόνο 3 μικρές τομές και μία στον αφαλό. Ξέρω ότι θα εξαφανιστούν, γιατί οι άλλες που είχα κάνει την λαπαροσκόπηση για ενδομητρίωση την προηγούμενη φορά, έχουν εξαφανιστεί και δεν φαίνεται τίποτα πια. Ο γιατρός, ο κ. Παράσχος, δόξα των Θεώ, έκανε καλή δουλειά.

 

«Την πρώτη φορά που έμεινα έγκυος, στον υπέρηχο που κάναμε, βρέθηκε ένα ινομύωμα. Όταν υπάρχουν ινομυώματα στην εγκυμοσύνη άλλες φορές απορροφούνται κι άλλες όχι. Στη δική μου περίπτωση το ινομύωμα αναπτυσσόταν μαζί με το παιδί.

Ο κ. Παράσχος το αφαίρεσε την ώρα που γεννούσα. Αφαίρεσε πρώτα το ινομύωμα και μετά έβγαλε το παιδί. Ξέραμε από πριν ότι έτσι θα γινόταν.

Και δεν πήγε τίποτα λάθος. Όλα πήγαν σούπερ. Υγιέστατο το παιδί, μια χαρά εγώ.

Μετά από 3 χρόνια μου έβγαλε και μια κύστη στην ωοθήκη με λαπαροσκόπηση και έμεινα αμέσως ξανά έγκυος μετά που καθάρισε η ωοθήκη.»

Είμαι σε προεμμηνόπαυση. Μετά από 5 μήνες που είχε να μου έρθει η περίοδος, αδιαθέτησα και χάρηκα. Η χαρά άρχισε να γίνεται ανησυχία όταν το καφε αιμα μετα την περιοδο συνεχιζόταν. Ακόμα και 1 μήνα αργότερα, συνέχιζα να έχω καφε υγρα μετα την περιοδο.

Ο γυναικολόγος μου (o Θάνος Παράσχος) μου είπε να σταματήσω αμέσως κάποια φυτικά ορμονικά υποκατάστατα οιστρογόνων που έπαιρνα. Παράλληλα, άρχισε να με παρακολουθεί με υπερηχογράφημα. Όμως και τις δύο φορές που με εξέτασε, ο κολπικός υπέρηχος δεν έδειξε τίποτα το ανησυχητικό. Αντίθετα, ο κ. Παράσχος μου είπε ότι δεν είχα λόγο να ανησυχώ για καρκίνο, αφού το ενδομήτριο ήταν λεπτό και όχι παχύ.

Όσο περνούσε ο καιρός και συνέχιζα να έχω πότε κίτρινες και πότε καφε εκκρισεις κάθε φορά που γυμναζόμουν (παρ’ όλο που είχα σταματήσει τις οιστρογονικές ουσίες που έπαιρνα), μου είπε ότι αν δεν σταματήσει αυτό, θα πρέπει να με εξετάσει με υστεροσκόπηση, για να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο ινομύωμα (ή περισσότερα ινομυώματα) ή πολύποδας στη μήτρα (πάντα υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν και περισσότεροι πολύποδες μήτρας).

Ψάχνοντας στα ιατρικά site, έμαθα ότι στη διαγνωστική υστεροσκόπηση δεν χρειάζεται να κάνεις κανονική ολική αναισθησία, αλλά μόνο μια ελαφρά μέθη, δηλαδή να κοιμηθείς ελαφρά. Διάβασα ότι δεν πονάς μετά κι ότι δεν είναι καθόλου επικίνδυνη διαδικασία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Επίσης ότι κι αν ακόμα χρειαστεί να σου κάνει ο γυναικολόγος αφαίρεση πολύποδα μήτρας,  δεν χρειάζεται να νοσηλευτείς, αλλά πας κατευθείαν σπίτι σου και την άλλη μέρα δουλεύεις κανονικά.

Η υστεροσκόπηση έγινε στο ΕΜΒΙΟ. Με εξέτασε καρδιολόγος, με ρώτησαν αν είχα κάποιο πρόβλημα με φάρμακα αναισθησίας και εννοείται ότι δεν είχα φάει ούτε είχα πιει τίποτα εκείνο το πρωί και το προηγούμενο βράδυ είχα φάει ό,τι ήθελα μέχρι τις 9 και είχα πιει νερό μέχρι τις 12.

Όταν ξύπνησα, ο κ. Παράσχος μού είπε ότι όλα ήταν μια χαρά. Μου είχε αφαιρέσει έναν μικρό πολύποδα ενδομητρίου και ένα εκ γενετής διάφραγμα μήτρας. Το διάφραγμα στη μήτρα δεν σε ενοχλεί σε κάτι, αλλά μπορεί να σου προκαλέσει αποβολές. Η αφαιρεση πολυποδα στη μητρα  είναι καλύτερα να γίνεται όσο γίνεται πιο νωρίς, οπότε μου βγήκε σε καλό που έκανα έγκαιρα την υστεροσκόπηση.

Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι ήμουν στην αίθουσα της ανάρρωσης και πεινούσα!!! Πόνο δεν ένιωθα, μόνο μια αίσθηση ότι κάτι είχε γίνει εκεί. Καταβρόχθισα 2 σάντουιτς με γαλοπούλα. Όταν η γλυκύτατη μαία μού έβγαλε τον ορό, μου έβαλε ένα βαμβακάκι στην ανάστροφη της παλάμης, με διάλυμα αλουμινόνερου και ένα ειδικό τζελ για να μην πρηστεί το χέρι και να μη μελανιάσει. Πράγματι, δεν έκανα κανένα σημάδι ή μελανιά.

Ρώτησα αν μπορώ να πάω γυμναστήριο και η απάντηση ήταν ότι μπορούσα και από την ίδια μέρα. Καλά, εγώ είμαι φοβιτσιάρα και δεν το έκανα, αλλά είναι καλό να το ξέρεις.

Ηθικό δίδαγμα: Το σώμα μας μας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά κι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε το κορόιδο.

Αν δεις κάτι ύποπτο (διαταραχές περιόδου), όπως άσχετη μητρορραγία ανάμεσα στις περιόδους ή καφε εκκρισεις, συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου και κάνε όποια εξέταση χρειάζεται (υπερηχογράφημα και στη συνέχεια, υστεροσκόπηση). Αν εμπιστεύεσαι το γυναικολόγο σου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Το κατάλαβα τυχαία, όταν έκανα μια μαγνητική για τη μέση μου και είδα ότι έχω μια κύστη στις ωοθήκες. Για άλλη αιτία πήγα. Φάνηκε ότι ήταν μεγάλη κύστη, γύρω στα 6 εκατοστά. Κι απ’ ό,τι είδαμε εκ των υστέρων, ενοχλούσε και τη γονιμότητα. Αυτό φάνηκε επειδή προσπαθούσαμε να μείνω έγκυος και μετά τη λαπαροσκόπηση, σε ένα μήνα έμεινα έγκυος.

Μια χαρά όλα. Η λαπαροσκόπηση ήταν μια ανώδυνη, φανταστική εγχείρηση, Μόνο καλά λόγια έχω να πω. Δεν κατάλαβα τίποτα, δεν πονούσα μετά. Και καμία αιμορραγία. Μου ήρθε η περίοδός μου κανονικά σε 5 μέρες, όπως μου είχε πει ο κ. Παράσχος.

Το μόνο που πρόσεχα μετά, ήταν αυτό που μου είχε πει ο κ. Παράσχος: «Μια δυο μέρες πρόσεξε γιατί τραβάνε τα ράμματα». Μετά από 5 μέρες δούλεψα κανονικά και στη δουλειά μου πρέπει να κουβαλάω βάρη. Είμαι φωτογράφος. Μετά από μια βδομάδα σήκωσα την κάμερα των 3,5 κιλών. Δεν είχα πρόβλημα, ούτε να σκύψω. Δεν ένιωθα τίποτα, σαν να μην είχα κάνει τίποτα. Απλώς εγώ πρόσεχα για 3 μέρες.

Πριν χρόνια, όταν ήμουν 28, είχα κάνει με τον κ. Παράσχο και λαπαροτομία ανοιχτή και είχαμε αφαιρέσει κύστεις και ινομυώματα. Είχα 4 ινομυώματα και 3-4 κύστεις. Ήταν λίγο πιο δύσκολο όσο αφορά στην ανάρρωση και τα ράμματα. Και τότε όμως σηκώθηκα την επόμενη μέρα και σε είκοσι μέρες πάλι δούλευα. Εμένα και τότε μου φάνηκε πολύ εύκολη η ανάρρωση και πολύ γρήγορη. Και η μία και η άλλη επέμβαση ανώδυνη. Απλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Παράσχο και ό,τι κρίνει πιο κατάλληλο για την περίπτωση. Πάντως όλες μου οι φίλες έχουν άλλη κύστες ωοθηκών κι άλλη ινομυώματα. Τα ινομυώματα πρέπει να είναι κληρονομικό, είχε κι η μαμά μου.

Δεν είχα νιώσει απολύτως τίποτα Το ινομύωμα διαγνώστηκε σε έναν έλεγχο προληπτικό που έγινε. Κάθε χρόνο, μαζί με το Τεστ Παπ, κάνω και κολπικό υπερηχογράφημα. Κι εκεί φάνηκε το ινομύωμα. Ήταν μεγάλο, πάνω από 6 εκατοστά. Δεν είχα νιώσει απολύτως τίποτα πριν.

Το βασικό για μένα ήταν ότι ανάρρωσα πάρα πολύ γρήγορα. Στην αρχή το συζητούσα για την επέμβαση. Αυτό που με απασχολούσε περισσότερο ήταν ότι σκεφτόμουνα πόσες μέρες θα χρειαστεί να κάτσω στο κρεβάτι. Ενώ τελικά στο κρεβάτι έμεινα μόνο δύο μέρες, μία στο νοσοκομείο και μετά την άλλη μέρα στο σπίτι. Μετά σηκώθηκα κανονικά.

Ήμουνα διστακτική κυρίως επειδή δεν είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου καμμία επέμβαση. Και μόνο η ιδέα να κάνω επέμβαση ήταν πολύ αποτρεπτική. Να μείνω στο κρεβάτι, να ταλαιπωρηθώ. Σας λέω λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμμία ταλαιπωρία και σηκώνεσαι άμεσα. Δουλειές σπιτιού έκανα μετά από 5-6 μέρες. Όχι βαριές, αλλά πάντως δεν ήμουν στο κρεβάτι. Για τα βάρη στις δουλειές του σπιτιού ζητούσα βοήθεια από τον άντρα μου, δηλαδή να σηκώσει τα ρούχα που είχα πλύνει. Μετά από ένα δεκαήμερο ξεθάρρεψα εντελώς και για τα βάρη στις δουλειές του σπιτιού.

Μπορείτε να ρωτήσετε δωρεάν τον κ. Παράσχο μια πρώτη γνώμη για το δικό σας ινομύωμα!

 

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!