Για τον Μαιευτήρα Θάνο Παράσχο | Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο ΕmBIO | www.ivf-embryo.gr

Για τον Μαιευτήρα Θάνο Παράσχο

Με μηδέν περίοδο, παιδί

Είχα πολυκυστικές ωοθήκες και έπαιρνα αντισυλληπτικά για 6 χρόνια. «Αφού δεν έχεις περίοδο, είναι δύσκολο να κάνεις παιδί», μου έλεγε ο γυναικολόγος μου. Εκείνο τον καιρό είχα σταματήσει για δυόμισι χρόνια τα αντισυλληπτικά και κάναμε ελεύθερα έρωτα για 6 μήνες, σχεδόν κάθε μέρα, ή μέρα παρά μέρα. Μου ερχόταν περίοδος αυτό το μήνα και μετά στους 4 μήνες. Κι έτσι δεν κατάλαβα εξ αρχής ότι ήμουν έγκυος. Είχα 3 μήνες να έχω περίοδο. Μία σταγόνα μαύρο αίμα είχα μόνο και την ημέρα που την είχα, συνέλαβα. Και δεν ξαναείχα τίποτα. Είχα πιάσει παιδί με μηδέν περίοδο!

Η εξέταση της χοριακής ήταν λάθος!

Είχα κάνει χοριακή, σε άλλον γιατρό, και είχε βγει λάθος το αποτέλεσμα. Έχω θυρεοειδή και έκανα σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς. Με το που έκανα την εξέταση για τον θυρεοειδή, ξεκίνησα να έχω εμετούς. Πρώτη, δεύτερη μέρα, να δεχτώ ότι ήταν το σπινθηρογράφημα. Όμως οι εμετοί συνεχίστηκαν. Πάω, ξανακάνω εξέταση χοριακής μετά από 2 εβδομάδες. Είχε γίνει λάθος στο μικροβιολογικό. Ήμουν έγκυος.

Πρέπει να κανονίσουμε να ρίξεις το παιδί

Πάω στον γυναικολόγο μου, του λέω ότι είχα κάνει σπινθηρογράφημα για θυρεοειδή, με εξετάζει και διαπιστώνει ότι όντως ήμουν έγκυος, όπως έδειχνε η χοριακή. Μου κλείνει το μόνιτορ, για να μην μπορέσω να δω το μωρό και γυρνάει και μου λέει: «Πρέπει να κανονίσουμε για να το ρίξεις». Έβαλα τα κλάματα. Αυτό μου το είπε γιατί είχα κάνει το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς και επειδή είχε μπει το φάρμακο (κάτι σαν ραδιενεργό ιώδιο), μου είπε ότι θα επηρεαζόταν το παιδί. Όπως μάθαμε στην πορεία, η ακτινοβολία ήταν όση όταν βάζεις το κινητό σου στο αυτί. Είχα ένα προαίσθημα ότι το παιδί ήταν υγειέστατο. Ό,τι και να ’ναι, θέλω να το παλέψω και να κάνω την αυχενική διαφάνεια, είπα. Μου λέει ο γυναικολόγος μου: «Εγώ δεν σε αναλαμβάνω. Ή το ρίχνουμε ή ψάξε βρες άλλο γιατρό».

Εγκυμοσύνη μετά από σπινθηρογράφημα

Έβαλα τη μητέρα μου να μιλήσει με τους γιατρούς στη Βιοϊατρική, όπου είχα κάνει στο σπινθηρογράφημα, να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε, τι είναι αυτό που μου έχουν βάλει. Μας λένε «Προς Θεού, μην το ρίξετε το παιδί. Είναι κάτι πολύ light». Και μας έδωσε το τηλέφωνο του Κέντρου Δημόκριτος. Τους πήραμε τηλέφωνο, αλλά εκείνη τη μέρα έριχνε πολλή βροχή και είχαν πλημμυρίσει. «Καταλαβαίνουμε ότι είστε πιεσμένοι», μας είπαν, «όταν μπορέσουμε, θα σας πάρουμε». Το μεσημέρι μας παίρνουν τηλέφωνο. «Μην ρίξετε το παιδί. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι το παιδί. Θα σας το στείλουμε γραπτώς και σε email και στο σπίτι ταχυδρομικώς»!

Η γνωριμία με τον Θάνο Παράσχο

Έψαξα για άλλον μαιευτήρα και βρήκα τον κ. Παράσχο. Του έστειλε η μάνα μου το email για την εξέταση που είχαμε κάνει και τον ρωτούσε τι έπρεπε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Μου έκλεισαν ραντεβού μετά από 2 ημέρες και μου λέει ο κ. Παράσχος «Σε αναλαμβάνω και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε στο παιδί»! Απλώς είχαμε πιο συχνή επαφή, για να βλέπουμε την ανάπτυξή του. Κάθε βδομάδα κάναμε υπέρηχο, ενώ κανονικά, γίνεται κάθε μήνα. Αφού κάναμε την αυχενική διαφάνεια και είδαμε ότι είναι μια χαρά το παιδί, ησύχασα. Γιατί το ένιωθα ότι είναι καλά, αλλά ήθελα να είμαι και σίγουρη.

Για 9 εβδομάδες είχα ένα alien μέσα μου!

Ήταν πολύ ζωηρός. Έκανε τούμπες. Λες κι είχα τον alien μέσα μου τα βράδια (χα χα). Έλεγα θα ’χω μελανιές από το ξύλο που έτρωγα απ’ τον γιο μου. Είχα πάρει μόνο 9 κιλά, αλλά είχα μεγάλη κοιλιά για τα 9 κιλά που είχα πάρει. Στους 7 μήνες πήρε θέση με το κεφάλι κάτω. Κάποια στιγμή, μόλις κατέβηκε, στον 7ο, είδα και λίγες σταγόνες αίμα. Μόλις είχαμε πάει στην Κρήτη για τις καλοκαιρινές διακοπές, στις 4 μέρες πάνω, βγάζω λίγες σταγόνες αίμα. Μιάμιση ώρα από Σητεία στον Άγιο Νικόλα, μόνο στροφές. Αλλά ευτυχώς, τον αισθανόμουνα, δραστήριος όπως πάντα. Με εξετάζουν, μου κάνουν καρδιοτοκογράφημα να δούμε τι συσπάσεις έχω, πολύ φυσιολογικές. Τηλεφωνώ στον κ. Παράσχο. «Επειδή έχει πάρει θέση (μια δυο μέρες που είχα μπει στον 7ο), «σταματάς τα μπάνια και ξεκουράζεσαι, γιατί ο μάγκας μπορεί να σου κάνει κανένα μπαφ και να βγει τώρα».

Η μητρότητα είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο

Ένιωθα πλήρης. Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα αυτό. Εκπληκτικές στιγμές, πολύ δυνατό συναίσθημα. Κι όσο σκέφτομαι ότι ήθελε ο άλλος γυναικολόγος να με κάνει να το ρίξω! Και τώρα τον βλέπω και λέω: «Φίλε, είσαι μια χαρά σε όλα. Σ’ έβγαλα». Θεωρώ ότι η μητρότητα είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Τώρα είναι το πιο ήσυχο παιδί. Στους 4 μήνες που έχει γεννηθεί, τον έχω πάει για καφέ, στην έκθεση για βαφτιστικά… Μόλις φάει, τον αλλάζω και θα κοιμηθεί ή αρχίζει να μιλάει στον τοίχο ή στα κουκλάκια. Παίζουμε μαζί συνέχεια και κοιμάται σερί το βράδυ. Τρώει πάρα πολύ. Στο 4ωρο βαράει καμπανάκι. Μαμά φαΐ.

Μετά τη γέννα καθάρισαν οι πολυκυστικές ωοθήκες

Κράτησα το παιδί και δεν το έριξα. Άκουσα όχι το μυαλό μου, αλλά την καρδιά μου και το θέλω μου. Μετά τη γέννα έχω κανονικά περίοδο. Και δεν έχω πια κύστες. Με τη γέννα καθάρισαν όλα.

Με βοήθησε και στο θυρεοειδή ο μικρός

Κατά τη διάρκεια της κύησης έπρεπε κάθε 45 μέρες να κάνω εξετάσεις για να βλέπω τους δείκτες του θυρεοειδή μου. Για να μου αλλάζει ο γιατρός μου το χάπι. Ο θυρεοειδής αδένας παίζει καταλυτικό ρόλο στο μωρό σε σχέση με τα εγκεφαλικά του κύτταρα, όπως έμαθα. Απ’ τον 8ο μήνα και μετά ο θυρεοειδής μου έφτασε στα φυσιολογικά πλαίσια. Με βοήθησε και στο θυρεοειδή ο μικρός. «Για να μείνει εκεί, καλό θα είναι να συνεχίσεις να παίρνεις τα χάπια», μου είπε ο γιατρός μου. «Δεν ενοχλεί αυτό ούτε στο θηλασμό και αφού σταματήσεις το θηλασμό, μετά από 2 μήνες, να έρθεις να με δεις». Είχα ξεκινήσει να παίρνω 2 δυνατά χάπια, στην πορεία έφτασα να παίρνω το Τ4 το πιο μικρό. Με την εγκυμοσύνη τελικά, αλλάζουν όλα. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν θαύματα.

Δείτε Πώς περιγράφει η μαία Σοφία Σιγανού τον μαιευτήρα Θάνο Παράσχο!

Ιωάννα Φυγετάκη-Γεροντιδάκη, Ελλάδα

Δεν είχα διαστολή τραχήλου

Ενώ το μωρό είχε πάρει θέση και είχα πολλές συσπάσεις από τον 7ο και μετά, δεν είχα διαστολή στον τράχηλο. Τι περπάτημα, τι ό,τι έπρεπε, τίποτα. Έτσι πήγα να γεννήσω φυσιολογικά, αλλά με ραντεβού στις 39 εβδομάδες. Μου τα σπάσαν τα νερά στο νοσοκομείο. Και ξεκινήσαν να μου δίνουν μέσω ορού κάτι για να ανοίξει ο τράχηλος. Μπήκα Κυριακή 12 το βράδυ και γέννησα Δευτέρα 4 το απόγευμα, φυσιολογικά.

Πώς γεννήθηκε ο πιο τσατίλας του 2013!

Ο μικρός ούτε κλάμα που γεννήθηκε. Όμως ήταν τσατισμένος γιατί βγήκε. Δεν ήθελε να βγει. Βγήκε με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα. Αισθανόμουν ότι θα μου ξεκολλούσαν τα παΐδια μου απ’ το τόσο σπρώξιμο που είχα κάνει. Στις 4 τα ξημερώματα είχα πολύ δυνατές συσπάσεις. «Δεν έχει ανοίξει ο τράχηλός σου», μου λέει η μαία. «Να μου κάνεις κάτι να μην αισθάνομαι τους πόνους», της λέω. Μου έκανε επισκληρίδιο. Στο μεταξύ, άνοιγε σιγά σιγά ο τράχηλος. Μόλις άνοιξε, γύρισε ο μπόμπιρας το κεφάλι στο πλάι. Δεν έβγαινε. Στις 2 το μεσημέρι πλέον, μου λέει η μαία: «Ξεκίνα να σπρώχνεις. Ναι μεν έχει κατέβει, αλλά ξεκίνα να σπρώχνεις». Άρχισα να σπρώχνω, αλλά μόλις πήγαινα να πάρω αναπνοή, αυτός ξανάμπαινε μέσα! Αυτό κράτησε γύρω στις 3,5 ώρες. Λέω «δεν αντέχω άλλο. Κάντε μου καισαρική»! Έρχεται ο γιατρός και μου λέει: «Έλα, θα το βγάλουμε».

Έκλαιγα κι εγώ, έκλαιγε κι η Ρούλα Κορομηλά!

Εκείνη τη στιγμή, εμφανίζεται η Ρούλα Κορομηλά. Ήταν μια φίλη της δίπλα κι ο γιατρός με ρώτησε αν με πειράζει να παρευρίσκεται στον τοκετό. «Εγώ θέλω να μου το βγάλεις, δεν με νοιάζει καθόλου». Λαχταρούσα τόσο πολύ να γεννήσω. «Θέλω να μου το βγάλεις». Τον έβγαλε με βεντούζα. Ο μικρός λες κι είχε βάλει τα χέρια από πίσω και κρατούσε κόντρα να μη βγει. Αλλά και με βεντούζα που βγήκε, ούτε κλάμα! Και μόλις τον έβγαλε και μου τον καθαρίσανε και τον άφησε επάνω μου, αρχίζω εγώ ένα κλάμα και μαζί κλάμα και η Κορομηλά, κλάμα απίστευτο.

Μητρικό γάλα: Το καλύτερο γιατρικό για τις τραυματισμένες θηλές

Με το που γέννησα και με φτιάξανε, είχα ήδη κατεβάσει γάλα και τον έβαλα κατευθείαν στο στήθος μου. Με κλειστά τα μάτια, έψαχνε κατευθείαν τη ρώγα μου. Μου τις μάτωσε. Χρειάστηκα λίγη βοήθεια, τις πρώτες βδομάδες. Ήταν πολύ λαίμαργος. «Θα βγάζεις γάλα στο στήθος και θα το αλοίφεις και θα το αφήνεις να στεγνώσει πάνω», μου είπε η κ. Σιγανού, έμπειρη μαία, Κρητικιά. «Γιατί το γάλα θεραπεύει τα πάντα, ουλές, κοψίματα, ψωρίαση, τα πάντα». Και να βάζω και αλατόνερο, για να γίνουν πιο σκληρές οι ρώγες. Ακόμα, μου είχε πει ότι, για να λυθεί το στήθος να βγάλει γρήγορα από μόνο του το γάλα και να φύγει ο τόσο έντονος πόνος, λάχανο απ’ το ψυγείο ή καυτό νερό με κομπρέσες. Και τα δύο κάναν δουλειά. Μετά από λίγο που το βάζεις στο στήθος, αρχίζει και στάζει γάλα. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα στο ΙΑΣΩ. Σε αφήνουν να έχεις το μωρό στο κρεβάτι σου την ημέρα. Το βράδυ, αν θες, το έχεις δίπλα σου. Σε ρωτάνε αν θέλεις απόλυτο θηλασμό. Δηλαδή, να μη δώσουν καθόλου ξένο γάλα. Αν θέλεις να κοιμηθείς χωρίς διακοπή το βράδυ, θα πρέπει να χρεωθείς θήλαστρο. «Δεν υπάρχει λόγος», είπα στη μαία. «Θα μου τον φέρεις όταν πεινάσει, να τον θηλάσω κανονικά».

Ο Παράσχος κατάφερε να μου εκπληρώσει το όνειρο που είχα από παιδί

Αυτός ο μικρούλης είναι δώρο Θεού. Πιο δώρο δεν γίνεται. Απλά ο γυναικολόγος που είχα αρχικά, μπορεί να είχε μείνει πολύ πίσω από άποψη γνώσεων. Ξέρω ότι ο Παράσχος κατάφερε να μου εκπληρώσει το όνειρο που είχα από παιδί. Τον ευχαριστώ, τον λατρεύω για όλα. Δεν μου συμπεριφέρθηκε σαν ξένος. Σαν δικός μου άνθρωπος. Λες και γνωριζόμασταν χρόνια. Και δεν με είδε σαν πορτοφόλι. Άνθρωπος πάνω απ’ όλα. «Θέλω να είσαι καλά εσύ και το παιδί. Αυτό με νοιάζει», μου έλεγε. Κάτι που δεν το συναντάς εύκολα στις μέρες μας. «Το επόμενο», του είπα, «φρόντισε να είναι κόρη». Αστειεύομαι βέβαια. Όποια κοπέλα μου λέει ότι «θέλω να κάνω παιδί», της λέω «να πας στον Παράσχο».

Ιωάννα Φυγετάκη-Γεροντιδάκη, Ελλάδα

Δύο ώρες πριν από την Καισαρική, η κυρία Λιάνα παραδέχεται: "Υπάρχει φόβος, αλλά είμαι σε καλά χέρια, οπότε θα πάνε όλα καλά".

Ακούγοντας τις καρδούλες των διδύμων στο υπερηχογράφημα λέει: "Νιώθω συγκίνηση μεγάλη. Ανυπομονώ να τα δω"!...

Λιάνα, Ελλάδα

Στο δεύτερο παιδί δεν έχεις την αγωνία που έχεις στον πρώτο τοκετό. Τώρα ήξερα ποια θα ηταν η διαδικασια σε έναν φυσιολογικό τοκετό. Είμαι πολύ υπέρ του φυσιολογικού τοκετού, πολύ υπέρ του θηλασμού.

Και σ' ένα θεματάκι που προέκυψε με τον ομφάλιο λώρο, ο γιατρός μου, ο Θάνος Παράσχος, με τη μεγάλη εμπειρία που έχει στη μαιετυτική και γυνιακολογία, κατάφερε να το λύσει χωρίς να πάει στη λύση του χειρουργείου, της καισαρικής, που είναι μια λύση εύκολη και την συναντάμε πολύ συχνά στην Ελλαδα. Παρά το πρόβλημα με τον ομφάλιο λώρο, συνεχίσαμε φυσιολογικά και όλα πήγαν πολύ καλά.

Ο Γιώργος (Λιάγκας) ήταν παρών όπως και την πρώτη φορά. Αυτός έκοψε τον ομφάλιο λώρο.

Όλες οι γυναίκες μακάρι να γεννούν φυσιολογικά. Τους το εύχομαι!!! Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από το να παίρνεις αμέσως το μωρό σου αγκαλιά και να το ακουμπάς στο στήθος σου. Τότε σταματάει να κλαίει. Αυτό είναι ό,τι. πιο καλο όχι μόνο για σένα, αλλά και για το μωρό. Σκέψου, από έμβρυο μέσα στο νερό να πρέπει να πάρει την πρώτη του αναπνοή έξω στον αέρα. Αυτό είναι πολύ σοκκαριστικό για το μωρό. Όταν όμως το βάζεις πάνω σου, οι παλμοί της καρδιάς σου είναι ό,τι πιο οικείο έχει νιώσει και όταν τους ξανανιώσει, ηρεμεί.  Έτσι έγινε και με τον Δημητράκη μας τώρα.

Φαίη Σκορδά, Ελλάδα

 

Ήρθα στον κόσμο νωρίς το απογευματάκι, στις 19 Μαϊου 2014. Με φυσιολογικό τοκετό. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να κλάψω κι ας είμαι αγοράκι. Ο γιατρός και οι μαίες (ναι'ναι καλά) μου έδωσαν να καταλάβω αμέσως ότι αυτό είναι πολύ φυσιολογικό!

Το καμάρι της μαμάς μου, Ελλάδα

 

Ήθελα να γεννήσω με καισαρική, αλλά ο κ. Παράσχος επέμενε να έχω ένα φυσιολογικό τοκετό και είχε δίκιο. Δεν κατάλαβα τίποτα. Μου έκανε επισκλήριδιο και δεν καταλάβαινα τίποτα από την κοιλιά και κάτω Δεν κατάλαβα ούτε πώς βγήκε το παιδί.

Ήταν πολύ ωραίο. Μου το έφερε αμέσως επάνω μου. Μετά την επισκληρίδιο, ένα μούδιασμα αισθάνεσαι μόνο, το οποίο μετά φεύγει. Δεν είχε παρενέργειες, τίποτα.

Πώς με έπεισε; Μου είπε "θα πάνε όλα καλά και μη φοβηθείς". Μου είπε ότι θα γεννήσω πάρα πολύ καλά και όντως έτσι έγινε. Ευτυχώς τον εμπιστεύτηκα και είπα, για να το λέει αυτός που είναι γιατρός, κάτι παραπάνω θα ξέρει. Και όλα πήγαν καλά.

Σοφία Μερμύγκη, Ελλάδα

 

Γεια σας. Είμαι κοριτσάκι και γεννήθηκα πανεύκολα με φυσιολογικότατο τοκετό. Ζυγίζω 3600 γραμμάρια και δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα στη μαμά μου ή στον κ. Παράσχο. Και δεν το λέω μόνο εγώ. Το είπε και η καλή μας η μαία, η κ. Σιγανού. "Κανένα πρόβλημα. Ένας ωραίος, γρήγορος και φυσιολογικότατος τοκετός!" Η μαμά μου είχε πάρει το κολάι, αφού είμαι το τρίτο παιδάκι στην οικογένεια!

Μαγιάτικο κοριτσάκι, Ελλάδα

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε με τον Δ. Θάνο Παράσχο σήμερα