Η απειλή της πανδημίας

Η απειλή της πανδημίας

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την εξέλιξη της πανδημίας, για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της και μείωσης της διασποράς έχουν μεταδώσει πιο γρήγορα και από τον ιό της νέας γρίπης τον ιό της αμφιβολίας και του πανικού για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στη χώρα μας η πλειονότητα των περιστατικών αφορά ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες με πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα και τον κύκλο επαφών τους. Περίπου στο 10% των κρουσμάτων δεν ανιχνεύεται πιθανή πηγή μετάδοσης. Παρ' όλα αυτά ήδη η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα παρακολουθείται από ειδικά επιδημιολογικά δίκτυα που ανιχνεύουν την κίνηση της γρίπης στον γενικό πληθυσμό, ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριου. Θεωρείται αναπόφευκτο ένα εκτεταμένο κύμα της νόσου να υπάρξει και στην Ελλάδα, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο η νόσος θα εξακολουθήσει να έχει ήπιο κλινικό χαρακτήρα, αλλά η βαρύτητα της σε περιστατικά που νοσηλεύονται θα παρακολουθείται.

Οι ειδικοί ανά τον κόσμο περιμένουν με αγωνία τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν διαφωνίες. Άλλοι προβλέπουν έξαρση με δραματικές καταστάσεις στην εξάπλωση των κρουσμάτων, άλλοι συνήθη πορεία όπως με τις κανονικές ιώσεις της εποχής και άλλοι έξαρση μεν της νέας γρίπης, αλλά με ήπια χαρακτηριστικά. Έτσι, μας έχει <<λούσει>>... πρωθύστερα φθινοπωρινός πυρετός, με ανοιχτό το ερώτημα αν από τον Σεπτέμβριο το νέο κύμα γρίπης θα είναι επιθετικό.

Η τρομολαγνεία είναι πιο επικίνδυνη

Το φθινόπωρο είναι κρίσιμη περίοδος για την εξέλιξη της νέας γρίπης;***

Το φθινόπωρο, όπως κάθε χρόνο, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ιώσεις. Η πανδημία, όπως την όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της νέας γρίπης, ευτυχώς φαίνεται ως τώρα να διατρέχει ήπια κλινική πορεία, η δε θνητότητα από τον ιό αυτό είναι παρόμοια με αυτή της κοινής γρίπης.

Βρίσκεται επί θύραις η "απειλή" επέλασης της νέας γρίπης με πιο άγρια χαρακτηριστικά;

<<Δεν υπάρχει επιστημονικό ή επιδημιολογικό δεδομένο που να στηρίζει αυτή την ανησυχία. Πιο επικίνδυνος είναι ο φόβος από την τρομολαγνεία που επιχειρούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και μερικοί ειδικοί>>.

Γιατί τα μέτρα προσανατολίζονται διεθνώς και στην Ελλάδα με <<οδηγό>> το χειρότερο σενάριο;

<<Η δημιουργία τρομολαγνικών σεναρίων είναι πολυπαραγοντική. Υπεισέρχονται παράγοντες που καμία σχέση δεν έχουν με τη δημόσια υγεία. Στη δημιουργία αυτών των σεναρίων σημαντικό ρόλο παίζουν η φαρμακευτική βιομηχανία, η δημιουργία ερευνητικών πόρων για μελέτες, τα παιχνίδια εξουσίας και η αύξηση της επιστημονικής φήμης ερευνητών που ασχολούνται με τους ιούς της γρίπης>>.

Οι εκτιμήσεις για τη θνητότητα από τη νέα γρίπη έχουν τρομάξει τον κόσμο. Την ίδια ώρα, επιστήμονες - όπως από το Imperial College του Λονδίνου - υποστηρίζουν ότι είναι λανθασμένες οι προβλέψεις για το ποσοστό των ανθρώπων που θα πεθάνουν από τη νέα γρίπη. Τι λέτε εσείς;

<<Τα σενάρια της αυξημένης θνητότητας δεν έχουν επιστημονική βάση, προκαλούν σύγχυση και φόβο στον κόσμο και, τότε, "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται". Έτσι, πωλούνται περισσότερα φάρμακα κατά των ιών, δίδονται τεράστια ποσά για την ανάπτυξη εμβολίων αμφιβόλου αξίας και δημιουργούνται ειδικές συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς που δεν τις χρειάζονται. Τα αντιικά φάρμακα δεν πρέπει να δίνονται προληπτικά, παρά μόνο στα περιστατικά που έχουν βαριά κλινική εικόνα. Οι μελέτες δείχνουν ότι ελαττώνουν κατά μία ημέρα τη διάρκεια της γρίπης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν μειώνουν τη θνησιμότητα κι αν ελαττώνουν τον κίνδυνο από πνευμονία>>. - Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση - ακούσαμε ακόμη και για τους παχύσαρκους. <<Από την ως τώρα εμπειρία φαίνεται ότι η γρίπη αυτή δεν προσβάλλει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ανοσοκατασταλμένους, χρόνια καρδιοαναπνευοτικούς ασθενείς, άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά αγαπά πολύ τα νέα παιδιά. Φαίνεται ότι οι ενήλικοι έχουν αποκτήσει ανοσία κατά του ιού αυτού. Όσον αφορά το ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς στη νέα γρίπη, με τα ως τώρα δεδομένα αυτό δεν είναι αλήθεια>>.

Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των εμβολίων της πανδημικής γρίπης μόλις ξεκίνησαν, είναι βάσιμη η ανησυχία για ενδεχόμενες παρενέργειες του, μη εντοπισμένες;

Προτρέπω να μη βιαστούν να εμβολιαστούν, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών) και να περιμένουν να μάθουμε πρώτα για το εμβόλιο, μετά από τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα υποστούν άτομα που διαβιώνουν σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.

*Θεωρείται ουσιαστική τη συζήτηση που γίνεται για το αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;*

<<Νομίζω ότι είναι βιαστική. Είναι ένας ακόμη τρόπος να τρομοκρατήσουμε τους συμπατριώτες μας>>.

*ΗΕλλάδα, αν υπάρξει μεγάλη έξαρση της νέας γρίπης, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σχεδιασμένα στα νοσοκομεία με δεδομένες τις ελλείψεις και το ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη;*

<<Δεν θα χρειαστεί τεράστια νοσοκομειακή κινητοποίηση, διότι τα βαριά περιστατικά θα είναι πολύ λίγα>>.

*Ανησυχία, φόβος ή αισιοδοξία για την εξέλιξη της νέας γρίπης;*

<<Αισιοδοξία και μακριά από "γκραν γκινιόλ" σενάρια. Όπως θυμάστε, είχαμε τρομοκρατηθεί με την αναγγελία άλλων δύο επικείμενων πανδημιών, η μία του SARs και η άλλη της γρίπης των πτηνών. Και οι δύο ήρθαν και έφυγαν σαν κομήτες. Μήπως η πανδημία της νέας γρίπης δημιουργείται για να υπηρετήσει σκοπιμότητες;>>.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!